ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται μεγάλη ανατροπή στις συναλλαγές με μετρητά

έρχεται-μεγάλη-ανατροπή-στις-συναλλα-687020

Τι αλλάζει στις επιχειρήσεις

Νέα δεδομένα στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών θα φέρει το σχέδιο που επεξεργάζεται εδώ και μήνες το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή ως νομοθετική ρύθμιση.

Πρόκειται για τη μείωση του ορίου των συναλλαγών που θα γίνονται με μετρητά από τα 500 ευρώ στα 300 ευρώ, ίσως και λίγο ακόμη λιγότερα. Πρόκειται για μια ευρύτερη προσπάθεια να αυξηθούν οι συναλλαγές με κάρτες και όλα να περνούν ηλεκτρονικά από την εφορία ώστε να μειωθεί η φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια ώστε ειδικά για τις μεγάλες συναλλαγές (όπως είναι η αγορά ενός προϊόντος 200 ή 300 ευρώ) να μην μπαίνει στη μέση το ρευστό ώστε να μη γίνεται συμφωνία εμπόρου με πελάτη προκειμένου να μειώνεται η τιμή αλλά να μην κόβεται απόδειξη. Ή ακόμη και να δίνονται μετρητά κι όχι κάρτα που «πιάνεται» στα δίχτυα της εφορίας.

Η νομοθετική ρύθμιση, όπως αναφέρει το In.gr είναι σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμη και η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα του εμπορίου θα γίνει σύντομα

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να αποκτήσει σαφέστερη γνώση των συναλλαγών που διενεργούν άρα και του ημερήσιο τζίρου που έχουν κλάδοι ιδιαίτερα … επιρρεπείς στην φορολογική παραβατικότητα όπως κομμωτήρια, εστιατόρια, ταβέρνες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, συνεργεία Ι.Χ, γυμναστήρια, κέντρα διασκέδασης κλπ.

Δεν είναι λίγοι οι καταστηματάρχες και επαγγελματίες έκαναν περισσότερα παζάρια με τους πελάτες τους προκειμένου να πληρωθούν με μετρητά και να μην κόψουν καθόλου απόδειξη ή να κόψουν απόδειξη για πολύ μικρότερο ποσό.

Οι αρχές έχουν διαπιστώσει ότι από τις 650.000 επιχειρήσεις που έχουν POS περίπου το 30% δεν το χρησιμοποιούν.

Με τα νέα δεδομένα θα υποχρεώνονται να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά φορολογητέας ύλης στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ κι έτσι να εμποδίζεται η φοροδιαφυγή.

Τέλος, φαίνεται να μην προκρίνεται η λύση της μείωσης του ορίου συναλλαγών με μετρητά στα 50 ή 100 ευρώ γιατί εκτιμήθηκε ότι θα υπήρχε πρόβλημα, ειδικά στους ηλικιωμένους που δεν χρησιμοποιούν κάρτα.

dealnews.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου