ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντί λύσεων εισπράξαμε «όχι» από Μέρκελ

αντί-λύσεων-εισπράξαμε-όχι-από-μέρκ-453583

Με όλα τα πιθανά σενάρια έκβασης των δύσκολων διαπραγματεύσεων για τη λύση-πακέτο που αναζητεί η ΕΕ γύρισαν από το Βερολίνο οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Επέστρεψαν στην Αθήνα έχοντας, πλέον, ξεκαθαρισμένα στο μυαλό τους τα θέματα της διαπραγμάτευσης με τη Γερμανία.

Ο Γ. Παπανδρέου είπε ευθέως στην Α. Μέρκελ τι θέλει: πρώτον, τριπλασιασμό των πόρων του EFSF, το οποίο σήμερα διαθέτει 440 δισ. ευρώ, δεύτερον, μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας σε επίπεδα κοντά στο 4%, τρίτον, επαναγορά ελληνικών ομολόγων και, τέταρτον, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Και η Α. Μέρκελ, όμως, ήταν σαφής.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε ενιαίο φόρο στις επιχειρήσεις, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, κατάργηση της σύνδεσης μισθών-πληθωρισμού και αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Πρόκειται για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας επί του οποίου έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Ν. Σαρκοζί.

Το πρόβλημα είναι ότι στη διαπραγμάτευση δεν συμμετέχουν μονάχα η Ελλάδα και η Γερμανία. Γιατί, το Μέγαρο Μαξίμου, αντιλαμβανόμενο τη δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, είναι έτοιμο να πει το «ναι» στις γερμανικές αξιώσεις. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, όμως, αντιδρούν. Και όσο η Α. Μέρκελ δεν παίρνει αυτό που θέλει, δεν δίνει και αυτό που θέλουμε εμείς.

Η κυβέρνηση διά στόματος Γ. Παπακωνσταντίνου έχει συνδέσει πλήρως τις εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά με τις αποφάσεις της Ένωσης. Ο Γ. Παπανδρέου, όμως, ξέρει ότι ο ίδιος είναι αυτός που θα απολογηθεί στην ελληνική κοινή γνώμη. Ούτε ο Γ. Παπακωνσταντίνου ούτε καν οι υπόλοιποι υπουργοί του. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν στην ανάγκη ο πρωθυπουργός να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία. Άλλοι βλέπουν εκλογές, άλλοι ανασχηματισμό, άλλοι… κυβέρνηση συνεργασίας.

Το Μαξίμου απαντά ότι σκέφτεται μονάχα το κυβερνητικό έργο και τις διαπραγματεύσεις στην Ένωση. Στο εσωτερικό ο Γ. Παπανδρέου επιμένει στην ανάγκη συναίνεσης.

Όσο προχωρά η επεξεργασία του σχεδίου για την περίοδο 2012- 2014, τόσο οι επιτελείς του πρωθυπουργού θα «ξεσκαρτάρουν» τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις. Οι επιτελείς του πρωθυπουργού, αν και αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν όλα τα κυβερνητικά στελέχη, θεωρούν ότι το πολιτικό προσωπικό είναι ακόμη «κολλημένο» στις ταχύτητες της προηγούμενης εποχής.

Μόνο που και γι’ αυτό, τον λόγο θα δώσει ο Γ. Παπανδρέου, καθώς είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2004.

Τελευταία επιλογή οι εκλογές

Το ενδεχόμενο πρόσκλησης όλων των δυνάμεων σε εθνικό διάλογο είναι κάτι που αυτήν τη στιγμή φαντάζει το πιο πιθανό. Και καμία άλλη εξέλιξη, όμως, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αξιόπιστοι συνομιλητές του πρωθυπουργού, πάντως, συνιστούν ψυχραιμία.

«Μη συγχέετε τις προτάσεις διαφόρων που έχουν μέρος της εικόνας στο μυαλό τους με τις επιλογές του πρωθυπουργού, που ξέρει το σύνολο των δεδομένων», επισημαίνουν σε όσους προσφεύγουν στις αναλύσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνουν κατηγορηματικά ότι ο Γ. Παπανδρέου θέλει να ολοκληρώσει την τετραετία. Δεν θέλει ούτε κατά διάνοια να κατηγορηθεί για πολιτικαντισμό ή ότι ακολούθησε τον δρόμο του Κ. Καραμανλή. Για αυτό ξεκαθαρίζουν ότι οι εκλογές είναι η τελευταία επιλογή. Μόνο αν αντιληφθεί ότι έχει καταστεί υπό ομηρία ή ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει.

«Το μόνο σίγουρο», λένε, «είναι ότι ο πρωθυπουργός θα πει στους πολίτες την αλήθεια και ότι θα αναλάβει το κόστος να προχωρήσει σε όποιες πολιτικές κρίνει ότι είναι απαραίτητες». Την ευκαιρία να αναλάβει δράση τού τη δίνουν τα ίδια τα στελέχη του.

Αμεσες αλλαγές

Σε χρόνο… μηδέν μέχρι τις 31 Μαρτίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προωθήσει 15 βασικές παρεμβάσεις σύμφωνα με το «Μνημόνιο Νο4», ώστε να εκταμιευτεί χωρίς προβλήματα και η δόση του Ιουνίου ύψους 12 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται στο κείμενο, το βάρος θα πρέπει να δοθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και στον προσδιορισμό των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, τα οποία υπολογίζεται πως θα αποφέρουν 25 δισ. ευρώ από φέτος μέχρι και το 2015. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί οι ακόλουθες κινήσεις:

Σχεδιασμός του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου Στρατηγικής για τα έτη 2012-2015, το οποίο πρέπει να προσδιορίζει μέτρα ύψους άνω των 23 δισ. ευρώ.

Για την κατάρτιση του Πλαισίου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη και Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη.

Καθορισμός μέτρων 1,7 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, καθώς η τρόικα έχει διαβλέψει κινδύνους στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Παρουσίαση της μελέτης για το μισθολογικό καθεστώς στο Δημόσιο, ώστε να ξεκινήσει η κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου.

Πρόσληψη συμβούλων για την εκπόνηση μελέτης για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου.

Διάθεση εγγυήσεων στις τράπεζες ύψους 30 δισ. ευρώ.

Εφαρμογή του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Δημιουργία πιο αυστηρού πλαισίου για τον έλεγχο των δημόσιων δαπανών με τη συμμετοχή και ιδιωτικών ελεγκτικών εταιριών.

Ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τα κυριότερα επικουρικά ταμεία.

Δημιουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Προμηθειών.

Προώθηση δράσεων για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη μηχανοργάνωση των νοσοκομείων.

Εφαρμογή σχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη.

Δημιουργία νέου πλαισίου δράσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την ψήφιση σχετικού νόμου.

Ανακοίνωση μέτρων για την τόνωση των εξαγωγών.

Εφαρμογή με νομοθετική παρέμβαση της Οδηγίας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών

Προώθηση του νόμου για τις αδειοδοτήσεις.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου