ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσθετα μέτρα και για το 2011

πρόσθετα-μέτρα-και-για-το-2011-454100

«Η πορεία μας από εδώ και στο εξής εξαρτάται και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας τις επικαιροποιημένες προβλέψεις του μνημονίου.

Όπως αναγνώρισε: «Η ύφεση ήταν το 2010 υψηλότερη από ό,τι πιστεύαμε, έφτασε στο 4,5% αντί για 4%».

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα απαιτηθούν τόνισε ότι «πέραν των παρεμβάσεων 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012- 2014 η κυβέρνηση θα εντάξει στο σχέδιο και πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως επί παραδείγματι στο μισθολόγιο του Δημοσίου» και κατηγόρησε τη ΝΔ λέγοντας ότι είναι «ακατανόητη η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η άρνησή της να έλθει στο τραπέζι το διαλόγου, κάτι που αποτελεί συνταγματική της υποχρέωση».

O υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την πρόσληψη συμβούλων για τις αποκρατικοποιήσεις και την παρουσίαση στρατηγικού πλαισίου για το ίδιο θέμα ως το τέλος Μαρτίου.

Ο στόχος των 50 δισ. ευρώ από αξιοποίηση περιουσίας ως το 2015 και αποκρατικοποιήσεις παραμένει, ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο Ν. 4, καθώς υπερβαίνει τα όρια του προγράμματος. Αντιθέτως ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι υπάρχει αναφορά σε έσοδα 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-15.

«Δεν υπήρξε ποτέ υπογεγραμμένο κείμενο με 50 δισ. ευρώ» σημείωσε σχετικά και πρόσθεσε ότι η αναφορά του ποσού των 50 δισ. ευρώ στο ενημερωτικό σημείωμα έγινε επειδή είχε προηγηθεί, παρότι δεν έπρεπε να συμβεί, η αναφορά της τρόικας στο θέμα στη γνωστή συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η Ελλάδα θα εξαντλήσει όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή της, όπως η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ώστε σε συνδυασμό με την επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, «και ελπίζουμε και άλλες αποφάσεις» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, να αναστραφεί το κλίμα.

Περί φόρων

Ο υπουργός ανέφερε ότι «εξαρτάται από το πως θα αντιδράσουν οι αγορές» το αν τελικώς θα επαρκέσει η επιμήκυνση των 110 δισ. ευρώ.

«Είναι προφανές ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, ωστόσο ο ρυθμός με τον οποίο θα βγούμε από την κρίση εξαρτάται και από το ευρύτερο πλαίσιο».

Παράλληλα ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για ένα «συνολικό πακέτο» ώστε να μην καλούνται να ψηφίζουν δύο φορές τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

«Η ελληνική οικονομία το 2011 θα αρχίσει να βγαίνει από την ύφεση. Είμαστε στο χειρότερο σημείο, στο μέσο της προσπάθειας, όμως θα βγούμε» τόνισε.

Για το θέμα των εσόδων και της φορολογίας ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι η κυβέρνηση προτιμά τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις στον τομέα των δαπανών.

«Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι χρειάζεσαι 18 μήνες ως 2 χρόνια για ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος» ανέφερε και πρόσθεσε για τις προωθούμενες αλλαγές:

«Δεν θέλω ο πολίτης να πηγαίνει στη ΔΟΥ. Δεν έχει δουλειά στη ΔΟΥ. Να πηγαίνει στην τράπεζα να πηγαίνει στο ΚΕΠ, άρα να πάμε σε μια λογική συγχώνευσης».

Ξεκαθάρισε σχετικά ότι «δεν μπορούν να συνεχιστούν οι αυξήσεις φόρων που έγιναν το 2010».

 

Τα βασικά σημεία του Μνημονίου Νο 4

- Συρρίκνωση του ελλείμματος από το 9,4% στο 7,4% του ΑΕΠ

– Αναμένεται ύφεση 3% το 2011

– Πληθωρισμός 2,5% σε ετήσια βάση

– Παρεμβάσεις 8% του ΑΕΠ την περίοδο 2012-14

– Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

– Καταγραφή χαρτοφυλακίου συμμετοχών Δημοσίου και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων με στόχο «μεγιστοποίηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας την περίοδο 2011-2015».

– Ασφαλιστικό: Ολοκλήρωση μελέτης για τα επικουρικά ταμεία, «παρεμβάσεις στα ελλειμματικά ταμεία»

– Ψήφιση φορολογικού νομοσχεδίου, σχέδιο δράσης για την φοροδιαφυγή

– Εγγυήσεις 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες

– Δράσεις για τη μείωση του μισθολογικού κόστος στις τράπεζες, αναδιάρθρωση ΑΤΕ.

Ανησυχίες βουλευτών

Αντιμέτωπος με την ανησυχία πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική πορεία της χώρας βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας, μόλις επέστρεψε από το ταξίδι του στο Βερολίνο. Οι βουλευτές τού έθεσαν προβληματισμούς σχετικά με τα αποτελέσματα που περιμένει η κοινωνία, για τα σχέδια της κυβέρνησης και την εφαρμογή των αναγκαίων αλλαγών.

Στη συνεδρίαση, που διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν και παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν περιμένει συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Δεν μπορούμε όμως να μην τη ζητήσουμε» συμπλήρωσε.

Η αγωνία των βουλευτών ήταν έκδηλη και εκφράστηκε με έντονο τρόπο. «Διακρίνω έναν εκνευρισμό» παρατήρησε ο υπουργός, για να εισπράξει πικρά σχόλια. «Δεν είμαστε εκνευρισμένοι. Ανησυχούμε» τού απάντησαν πολλοί βουλευτές. «Εδώ βλέπουμε ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να συντονιστούν και εμείς πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι;» είπαν άλλοι.

Η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου, στην παρέμβασή της, εξέφρασε και πάλι την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα του μνημονίου δεν βγαίνει και ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να ακολουθήσει άλλον δρόμο. «Βλέπετε τώρα ότι το ΔΝΤ δεν είναι μονόδρομος; Δεν υπάρχουν μονόδρομοι» παρατήρησε, όταν άλλος βουλευτής ρώτησε τον κ. Παπακωνσταντίνου γιατί ο Ντομινίκ Στρος Καν «κάρφωσε» τον φίλο του, Γιώργο Παπανδρέου.

 

Επιμένει η Κομισιόν

Λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήρτησε στην ιστοσελίδα της το κείμενο των συμπερασμάτων της Τρίτης Αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.

Σε αυτό σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται «στο σωστό δρόμο» και ότι έχει επιτευχθεί «περαιτέρω πρόοδος» για την υλοποίηση του προγράμματος.

Η Κομισιόν στέκεται ωστόσο στην υστέρηση των εσόδων τη χρονιά που πέρασε και αποδίδει ως ένα βαθμό την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα το 2010,

στον περιορισμό των πληρωμών του Δημοσίου προς το τέλος του έτους.

Η απόκλιση υπολογίζεται στα 3/4 της μονάδας του ΑΕΠ και θα πρέπει να καλυφθεί το 2011. Για να ισοσταθμιστεί αυτή υστέρηση η κυβέρνηση καλείται να συγκεκριμενοποιήσει μόνιμα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα ως το τέλος Μαρτίου και να τα υιοθετήσει τον Μάιο.

Συνολικά ζητούνται μέτρα 8 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-14, από τα οποία έχουν συγκεκριμενοποιηθεί μέτρα που αντιπροσωπεύουν μόλις το 2% του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν αναφέρεται και στην δυνατότητα εθελοντικής αναπροσαρμογής του χρέους, δηλαδή στη λύση της συνολικής επιμήκυνσης. Σημειώνεται ωστόσο, ότι ακόμη και αν συμβεί, η επίδραση για τη μείωση του χρέους θα είναι εφάπαξ, επομένως αυτό «δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη» και να απομακρύνει την κυβέρνηση από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Η Κομισιόν αναφέρεται, τέλος, ρητά στον στόχο της είσπραξης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις για τη μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ ως το 2015.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου