Πότε και πως θα επιστραφούν τα αναδρομικά στους ένστολους

Τελευταία ενημέρωση: 2018-11-28, 10:11:52
Πότε και πως θα επιστραφούν τα αναδρομικά στους ένστολους

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και να κλείσουν οι εκκρεμότητες, ώστε να εκδοθούν και οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι ανοίγοντας τον δρόμο για την καταβολή των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών στους ενστόλους. 

Μετά και την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία έχει γίνει εδώ και περίπου 15 ημέρες, συγκεκριμένα από την Τρίτη 13 Νοεμβρίου, εκκρεμή η έκδοση του σχετικού ΦΕΚ, ώστε να τεθεί σε ισχύ και να ανοίξει τον δρόμο για την έκδοση και των σχετικών εφαρμοστικών εγκυκλίων που θα ορίζουν σαφώς τις ημερομηνίες καταβολής των ποσών στους δικαιούχους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες.

Ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες δίνεται μια μάχη με τον χρόνο, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες και να εκδοθούν οι απαραίτητες εφαρμοστικές εγκύκλιοι που θα καθορίζουν κάθε λεπτομέρεια γύρω από την καταβολή των οφειλόμενων αναδρομικών.

Μάλιστα, οι υπηρεσίες σπεύδουν να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες και εξετάζουν ακόμη και την έκτακτη καταβολή των αναδρομικών στους λογαριασμούς των δικαιούχων στην περίπτωση που δεν προλάβουν να τα επιστρέψουν μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, που είναι η ημερομηνία καταβολής των αποδοχών του δεύτερου δεκαπενθημέρου.

Υπενθυμίζεται, ότι κύκλοι του Πενταγώνου μας διαβεβαίωναν ότι το ζήτημα θα έχει σίγουρα διεκπεραιωθεί μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου, κρατώντας αποστάσεις από τις αισιόδοξες δηλώσεις που ήθελαν την καταβολή των αναδρομικών να γίνεται εντός τους Νοεμβρίου.

Για τους απόστρατους και τους άλλους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων, η καταβολή των ποσών θα γίνει μαζί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου, η οποία εξετάζεται να πληρωθεί νωρίτερα, ενδεχομένως την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου.

Οι υπό έκδοση εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζουν τις ημερομηνίες της εφάπαξ καταβολής των αναδρομικών στους δικαιούχους, τη διαδικασία πληρωμής τους και το ύψος των παρακρατήσεων ασφαλιστικών εισφορών και φόρων που θα διενεργηθούν επί των ακαθάριστων ποσών.

Το ποσό που έχει εγγραφεί συνολικά στον προϋπολογισμό ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ, ενώ μετά τις κρατήσεις διαμορφώνεται στα 820 εκατομμύρια ευρώ και οι δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν από 1.400 ως και 20.000 έκαστος ανάλογα με τον βαθμό και τα έτη υπηρεσίας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr από καλά ενημερωμένες πηγές, τελικά δεν τίθεται κανένα θέμα συμψηφισμού από οφειλές προς το δημόσιο.

Σημειώνεται, ότι στο νομοσχέδιο με το οποίο επιστρέφονται τα αναδρομικά ορίζεται ρητά ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται το ύψος των τακτικών μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 εφαρμόστηκε το νέο μισθολόγιο.

[onalert.gr]

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
9
=