ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν βρίσκουν στελέχη για ΔΕΚΟ λόγω …χαμηλών αμοιβών

δεν-βρίσκουν-στελέχη-για-δεκο-λόγω-χα-705201

Δυσκολίες και καθυστερήσεις στην εξεύρεση στελεχών για τα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΚΟ που έχουν μεταφερθεί στο υπερταμείο προκαλεί το ανώτατο όριο των 4.600 ευρώ, το οποίο προβλέπεται για τις μικτές μηνιαίες αποδοχές των εκτελεστικών μελών.

Πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία αξιολόγησης των πεπραγμένων των Διοικητικών Συμβουλίων των ΔΕΚΟ, τονίζουν πως είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουν οι αποδοχές για τους διευθύνοντες συμβούλους, προκειμένου να βρεθούν στελέχη πρόθυμα να εγκαταλείψουν τον ιδιωτικό τομέα. «Δεν γίνεται ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, που έχει κύκλο εργασιών 5 δισεκατομμύρια ευρώ, να αμείβεται με 4.600 ευρώ μικτά επί 12 μήνες, όταν οι αποδοχές σε αντίστοιχες ιδιωτικές εταιρείες είναι έως και 10 φορές υψηλότερες», αναφέρουν στο Economistas.gr.

Οι αποδοχές των επικεφαλής στις δημόσιες επιχειρήσεις είναι πολύ πιο χαμηλές και από τις αμοιβές στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση, οι μικτές ετήσιες αποδοχές της Διευθύνουσας Συμβούλου, Ουρανίας Αικατερινάρη και του Εντεταλμένου Συμβούλου, Στέφανου Γιουρέλη, ανέρχονται σε 257.000 και σε 232.000 ευρώ αντίστοιχα. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και μη εκτελεστικό μέλος, Γεώργιος Διαμαντόπουλος, αμείβεται με 111.000 ευρώ.

Το ζήτημα της αναθεώρησης των αποδοχών σε ορισμένες ΔΕΚΟ είναι σε γνώση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο τον περασμένο Ιούλιο είχε καταθέσει τροπολογία για τη ρύθμισή του.

Η τροπολογία προέβλεπε αύξηση έως 2.850 ευρώ στους μισθούς των εκτελεστικών μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, διαμορφώνοντας το ανώτατο όριο σε περίπου 7.500 ευρώ το μήνα.

Οι διατάξεις της νομοθετικής πρωτοβουλίας αφορούσαν σε ΔΕΚΟ που απασχολούν πάνω από 3.000 εργαζόμενους και με κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, αναγκάστηκε να αποσύρει την τροπολογία εν μέσω κατακραυγής από την αντιπολίτευση, καθώς κατατέθηκε δύο ημέρες μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε υπερασπιστεί την τροπολογία τότε. «Το αίτημα για ευελιξία στο μισθό σε συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις έρχεται από την ΕΕΣΥΠ ακριβώς για να βρεθούν άνθρωποι που θα αναλάβουν τη μεγάλη ευθύνη αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων», υποστήριζε το υπουργείο.

Η διατήρηση του ανώτατου ορίου των 4.600 ευρώ, προκαλεί καθυστερήσεις στην στελέχωση των Διοικητικών Συμβουλίων ΔΕΚΟ, λόγω της απροθυμίας στελεχών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα να αναλάβουν νευραλγικές θέσεις στο Δημόσιο με μικτές ετήσιες αποδοχές λίγο πάνω από 55.000 ευρώ.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του ΟΑΣΑ. Η αξιολόγηση των πεπραγμένων της διοίκησης του Οργανισμού έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο ακόμα δεν έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές σε ό,τι αφορά τον ΟΑΣΑ έχουν πλέον δρομολογηθεί οριστικά και εντός των επόμενων ημερών αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.

[economistas.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου