ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαρχή εξελίξεων η «πρόταση γάμου» Eθνικής – Alpha

απαρχή-εξελίξεων-η-πρόταση-γάμου-eθν-454852

Σε σίριαλ εξελίσσεται η υπόθεση συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας και Αlpha Βank μετά την απόρριψη της πρότασης της πρώτης για φιλική συνένωση των δύο ομίλων.

Ωστόσο, κύκλοι από την Εθνική Τράπεζα σημειώνουν ότι η συμφωνία δεν μπορεί να χαλάσει από λεπτομέρειες.

«Οι καιροί απαιτούν μεγάλες κινήσεις για τη φυγή προς τα εμπρός», προσθέτοντας ότι οι όποιες επιφυλάξεις εκφραστούν από τη μία ή την άλλη πλευρά θα μπορέσουν να καμφθούν.

Υπέρ της συγχώνευσης τάχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του τόνισε ότι «η συζήτηση που διεξάγεται ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και στην Αlpha Βank κινείται θετικά προς αυτή την κατεύθυνση επιβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες δεν μένουν αδιάφορες και αμέτοχες στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν».

Στην ίδια κατεύθυνση κυβερνητικά στελέχη ότι σε καμία περίπτωση το θέμα δεν πρέπει να θεωρείται λήξαν.

«Μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα για την τύχη της πρότασης της Εθνικής. Το ΔΣ της Alpha ελέγχει μόλις το 10% των μετοχών της τράπεζας» ήταν η χαρακτηριστική φράση.

Οι επενδυτές ποντάρουν σε πλήρη ανατροπή των συσχετισμών στον ελληνικό τραπεζικό χάρτη διαβλέποντας ότι η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας θα δώσει το έναυσμα για έναν νέο γύρο συγκέντρωσης στον κλάδο που πήγε να ξεκινήσει το περασμένο καλοκαίρι με την πρόταση εξαγοράς των ΑΤΕ και ΤΤ από την Τράπεζα Περαιώς αλλά τελικώς δεν προχώρησε.

Σε αναβρασμό οι άλλες τράπεζες

Στα διοικητικά επιτελεία των υπολοίπων ελληνικών τραπεζών επικρατεί αναβρασμός καθώς, εφόσον προχωρήσει η συνένωση Εθνικής και Αlpha, θα δημιουργηθεί ένας όμιλος με μερίδια αγοράς 36,5% στις καταθέσεις και 33% στα δάνεια, ποσοστά υπερδιπλάσια από το δεύτερο πιστωτικό ίδρυμα, τη Εurobank.

Στελέχη των τραπεζών θεωρούν βέβαιη την αντίδραση της Eurobank, πιθανώς σαν σφήνα, παρουσιάζοντας μια περισσότερο ελκυστική πρόταση στους μετόχους της Alpha.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται η Eurobank να προχωρήσει σε κίνηση με ξένη τράπεζα.

Η Τράπεζα Πειραιώς από την πλευρά της δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε νέα πρόταση για την απόκτηση της ΑΤΕbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του τραπεζικού κλάδου ξεκαθαρίζουν ότι το τέλος του 2011 σε τίποτα δεν θα θυμίζει τη σημερινή κατάσταση στον κλάδο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου