ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δεν μπλεκόμαστε στη δημόσια περιουσία»

δεν-μπλεκόμαστε-στη-δημόσια-περιουσ-455442

«Πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης» είναι η απόφαση για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, απαντά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο θόρυβο που προκάλεσαν οι σχετικές ανακοινώσεις των αξιωματούχων της τρόικας, εκφράζοντας μάλιστα τη «λύπη του» εάν δόθηκε η εντύπωση πως το ΔΝΤ δεν σέβεται τη δικαιοδοσία του ελληνικού κράτους.

Ο σύμβουλος του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ Ντέιβιντ Χόλεϊ ανέφερε την Πέμπτη ότι «το σχέδιο για αξιοποίηση είναι της Αθήνας, και η ΕΕ και το ΔΝΤ προσφέρουν τεχνογνωσία στη χάραξη ενός τέτοιου σχεδίου».

Κληθείς να σχολιάσει την ένταση που υπήρξε το περασμένο Σαββατοκύριακο μετά τις ανακοινώσεις της τρόικας στην Αθήνα, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι και το Ταμείο έχουν πλήρη σεβασμό στις δικαιοδοσίες και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης σε όλες τις πτυχές της λήψης αποφάσεων», και εξέφρασε τη «λύπη του» εάν δόθηκε διαφορετική εντύπωση.

Σε ό,τι αφορά την ουσία του ζητήματος της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ επισήμανε ότι πρόκειται για σχέδιο της Αθήνας.

«Η ελληνική κυβέρνηση σχεδίασε ένα πρόγραμμα για να μεγιστοποιήσει το όφελος από το μεγάλο σύνολο (returns from the large portfolio) δημόσιων επιχειρήσεων και δημόσιας περιουσίας, και οι Ευρωπαίοι εταίροι της και το ΔΝΤ την υποστηρίζουν, προσφέροντας τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά την χάραξη ενός τέτοιου σχεδίου».

Απαντώντας ουσιαστικά στις ενστάσεις σε ό,τι αφορά την τακτική της παραχώρησης συνεντεύξεων Τύπου εκ μέρους της Τρόικας μετά το πέρας κάθε αξιολόγησης, ο κ. Χόλεϊ χαρακτήρισε τη δυνατότητα επικοινωνίας «σημαντική», τόνισε ότι αυτή πρέπει να είναι «αποτελεσματική», αλλά πρόσθεσε ότι το Ταμείο δεν επιμένει στη συγκεκριμένη μορφή που θα πρέπει να έχει αυτή.

Ερωτηθείς, τέλος, εάν οι τριβές που υπήρξαν θα μπορούσαν να απειλήσουν τη συνέχιση του μνημονίου, απάντησε ότι «το πρόγραμμα βρίσκεται σε γενικές γραμμές στον σωστό δρόμο».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου