ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφικτή η είσπραξη των 50 δισ. ευρώ

εφικτή-η-είσπραξη-των-50-δισ-ευρώ-456011

Εφικτή θεωρεί την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με στόχο την είσπραξη 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, αλλά, όπως τόνισε, κάτι τέτοιο απαιτεί οργάνωση και συγκεκριμένα μέτρα, όπως χρήσεις γης.

Μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, με θέμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη», ο κ. Στουρνάρας πρότεινε την υιοθέτηση εμπροσθοβαρών μέτρων για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, όπως αυτό της μετακύλισης της υποχρέωσης της εθνικής συμμετοχής για το μέλλον, επισημαίνοντας ότι η αύξηση κατά μία εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ των δημοσίων επενδύσεων μπορεί να αποφέρει αύξηση, μεσοπρόθεσμα, έως και 5 εκατοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας.

Ως σημαντικότερο, πάντως, ανασχετικό παράγοντα για την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Στουρνάρας προσδιόρισε τις αδυναμίες του χωροταξικού σχεδιασμού στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η άρση των περιορισμών στην αγορά και στα επαγγέλματα μπορούν να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Μόνο 100 από τα 71.000 ακίνητα μπορούν να αξιοποιηθούν

Μόνο 100 από τα 71.000 ακίνητα που υπολογίζεται ότι ανήκουν στο Δημόσιο μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα, σύμφωνα με μελέτη του ΙΣΤΑΜΕ, στην οποία επισημαίνεται ότι η υπόθεση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι περίπλοκη, καθώς το Δημόσιο δεν έχει πλήρη εικόνα των ακινήτων που του ανήκουν, πολλά έχουν καταπατηθεί, ενώ σε πολλά υπάρχουν νομικές εμπλοκές.

«Δεν μιλάμε για πώληση δημόσιας γης αλλά για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου» σημειώνει μιλώντας προς «Το Βήμα» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και διευκρινίζει ότι «τα 50 δισ. ευρώ είναι στόχος, καθώς είναι καλύτερα να βάζει κανείς ψηλά τον πήχη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, η αξία της κρατικής ακίνητης περιουσίας ανέρχεται στα 273 δισ. ευρώ, ωστόσο μόνο ποσοστό 18,11% (αξίας 49 δισ. ευρώ περίπου) θεωρείται αξιοποιήσιμο. Στον κατάλογο των ακινήτων της ΚΕΔ συμπεριλαμβάνονται και 598 νησιά και βραχονησίδες που ανήκουν στο Δημόσιο.

Δέκα ακίνητα που ανήκουν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και μπορούν να χαρακτηριστούν «φιλέτα» βρίσκονται στην πρώτη λίστα των εκτάσεων που μπορεί να αξιοποιήσει άμεσα το Δημόσιο.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Ελληνικό, έκτασης 5.500 στρεμμάτων, για το οποίο η ΚΕΔ έχει ήδη αναθέσει τη μελέτη ανάπτυξης στον Ισπανό αρχιτέκτονα Χοσέπ Ασεμπίγιο.

Στην ίδια λίστα βρίσκεται η παραθαλάσσια έκταση 175 στρεμμάτων στην Αφάντου Ρόδου και το γκολφ στην ίδια περιοχή που ανήκει στην ΕΤΑ και έχει έκταση 1.351 στρέμματα.

Επίσης, περιλαμβάνεται δημόσιο ακίνητο στον Δήμο Νότιας Ρόδου, συνολικής έκτασης 80.000 στρεμμάτων, στο οποίο περιλαμβάνεται και η νησίδα Πρασονήσι. Η περιοχή προσφέρεται για τουριστική αξιοποίηση και τη δημιουργία κέντρου σέρφινγκ.

Το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας στο Καϊμακτσαλάν, η παραθαλάσσια έκταση στον Δήμο Αντιρρίου δίπλα στη γέφυρα, έκτασης 223 στρεμμάτων, ο χώρος της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου, έκτασης 738 στρεμμάτων, και παραθαλάσσιο ακίνητο 153 στρεμμάτων στον Δήμο Ερμιόνης, απέναντι από τη νησίδα Δοκός, βρίσκονται στον ίδιο κατάλογο των ακινήτων προς πώληση.

Στη Χαλκιδική η ΚΕΔ διαθέτει προς πώληση δύο εκτάσεις 94 στρεμμάτων στο Λιβάρι της Βουρβουρούς και 76 στρεμμάτων στον Δήμο Τορωνής.

Τέλος, τον κατάλογο συμπληρώνει η αξιοποίηση παραθαλάσσιας έκτασης 7.990 στρεμμάτων στο Δέλτα του ποταμού Νέστου που ανήκει στο δίκτυο Νatura και όπου στο παρελθόν λειτουργούσαν οι εγκαταστάσεις του σταθμού Φωνή της Αμερικής.

Σε ανακοίνωση του Ιδρύματος τονίζεται πως αυτό που ορισμένα δημοσιεύματα αναφέρουν πως «το ΙΣΤΑΜΕ προτείνει την πώληση ελληνικών νησιών» είναι μία κατάφωρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

«Από πουθενά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Η μελέτη, οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, επιδιώκει αφενός να αποτυπώσει με επιστημονικό τρόπο τα θέματα που αφορούν την ακίνητη περιουσία του δημοσίου και αφετέρου να επισημάνει τα βασικά προβλήματα που παρεμποδίζουν την αξιοποίησή της» προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου