ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταργείται ο νόμος Κατσέλη – Πώς θα αντικατασταθεί

καταργείται-ο-νόμος-κατσέλη-πώς-θα-αν-834350

Την κατάργηση του νόμου Κατσέλη, και την αντικατάστασή του από ένα νέο πλαίσιο, για το οποίο όμως δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες, προανήγγειλε πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Δραγασάκης.

Ο υπουργός σημείωσε πως υπάρχει πολιτική βούληση για προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτό όμως δεν φαίνεται αρκετό για την άμεση και αποφασιστική προστασία της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον.
Βεβαίως, η κατάργηση του Νόμου Κατσέλη είχε προσυμφωνηθεί με τους δανειστές και μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις έπρεπε να αποτελέσει παρελθόν στο τέλος του έτους. Μάλιστα, η ανάγκη των τραπεζών να τακτοποιήσουν τάχιστα τις εκκρεμότητες με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ώστε να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την κεφαλαιακή τους επάρκεια επιτάχυνε τις διαδικασίες και οριστικοποίησε την κατάργηση του Νόμου.

Πάντως, ο κ. Δραγασάκης φάνηκε αισιόδοξος και σημείωσε:

«Πάντα θα υπάρχει σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας όπως και αν ονομάζεται», είπε και συμπλήρωσε «τη συγκεκριμένη μορφή που θα γίνει αυτό θα τη δούμε έως το τέλος του χρόνου».

Χαρακτήρισε τον νόμο Κατσέλη , προϊόν της κρίσης, ενώ σημείωσε «αυτό που πρέπει να σκεφτούμε για το μέλλον είναι ένας νόμος ο οποίος πάλι θα παρέχει προστασία, σε αυτούς που θα έχουν ανάγκη αλλά θα συνδέεται με την κατάσταση μετά την κρίση.

Αυτό θα συνδέεται με την πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη, αλλά και με μια στεγαστική πολιτική που πρέπει να έχουμε ως χώρα».

Ανέφερε πως υπάρχει στοκ υποθέσεων που έχει συγκεντρωθεί στον νόμο Κατσέλη, ενώ είπε πως υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον και συμφέρον να βρεθεί λύση και από τις τράπεζες και απ’ όσους έχουν το χρέος να μην περιμένουν σε εκκρεμότητα.

«Αναμένουμε πρωτοβουλίες από τις τράπεζες να μειωθεί το απόθεμα των υποθέσεων», σημείωσε.

Με βάση τη νομοθεσία υπερχρεωμένος δανειολήπτης μπορεί να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη και να πετύχει προστασία της πρώτης κατοικίας του, μέχρι την εκδίκαση της αίτησής του.

Αυτό μπορεί να γίνει αν η αίτηση κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Με βάση το ισχύον πλαίσιο αν η αίτηση κατατεθεί στις αρχές του επόμενου αίρεται, δεν μπορεί να λάβει αυτόματη προστασία την οποία μπορεί να πετύχει μόνο μέσω δικαστικής απόφασης.

Για τη διευθέτηση του προβλήματος των δανείων σε ελβετικό φράγκο ο κ. Δραγασάκης είπε πως η Κυβέρνηση αναμένει την απόφαση του Αρείου Πάγου και θα πράξει αναλόγως.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης εστίασε στις 10 πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομίας για το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ αυτών είναι η αλλαγή του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση και εποπτεία των επιχειρήσεων και την έγκαιρη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων.

Για την αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου αλλά και για τα 35 χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία όπως είπε θα είναι η “προίκα” της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το νομοσχέδιο για τη λειτουργία της οποίας θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του έτους και αυτή θα λειτουργήσει μέσα στο 2019.

zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου