ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά σε συνταξιούχους με τη βούλα του Νομικού Συμβουλίου

αναδρομικά-σε-συνταξιούχους-με-τη-βού-835977

Νέα δεδομένα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων δημιουργεί δικαστική απόφαση που δικαιώνει δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ, οι οποίοι είχαν προσφύγει ζητώντας να τους επιστραφούν ποσά από τις συντάξεις τους που είχαν περικοπεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, την απόφαση έλαβε καταρχάς το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο επιδίκασε στους δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ το πόσο των σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχαν περικοπεί με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους δηλαδή που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς.

Το δικαστήριο αναγνωρίζει την υποχρέωση του εναγόμενου ΙΚΑ – ΕΤΑΜ νυν ΕΦΚΑ να καταβάλει στους δύο συνταξιούχους το ποσό των 3.386 ευρώ νομιμοτόκως (6% ετησίως) από την επίδοση της αγωγής.

Οι δύο συνταξιούχοι όχι μόνο δικαιώθηκαν, αλλά σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχουν ήδη λάβει τα ποσά που τους επιδικάστηκαν εντόκως, αφού η πληρωμή τους από τον ΕΦΚΑ πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου.

Αυτό ωστόσο που πρέπει επίσης να σημειωθεί είναι ότι ο ΕΦΚΑ προχώρησε στην πληρωμή των επιδικασθέντων ποσών χωρίς να εφεσιβάλει τη δικαστική απόφαση, καθώς η γνωμοδότηση της τριμελούς επιτροπής του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επισημαίνει ότι η δικαστική απόφαση συνάδει με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού θεωρεί πως δεν είναι σκόπιμες οι εφέσεις σε πρωτόδικες αποφάσεις όταν αυτές είναι εναρμονισμένες με την απόφαση του ΣτΕ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των αναδρομικών μετά την πρώτη Ιουνίου του 2015» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανοίγει με αυτό τον τρόπο διάπλατα την πόρτα να καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν προσφύγει δικαστικά κατά των περικοπών στις συντάξεις.

Τι αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας

«Οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους, που προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, δεν αλλάζουν τα δεδομένα για τα οποία το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει σαφώς τοποθετηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Όπως επισημαίνει, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση-πιλότο του 2015, έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επέβαλαν εκ νέου οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις το 2011 και το 2012.

«Η παρούσα κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη απολύτως με την κρίση του ΣτΕ και συμμορφούμενη με το Σύνταγμα, προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016. Έθεσε ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων» διευκρινίζει το υπουργείο, σημειώνοντας ότι οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έχει την εποπτεία των νομικών υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και η άσκηση εφέσεων από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να εξαντλεί τα ένδικα μέσα, κινούμενο με βάση τις κατευθύνσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση.

«Είναι προφανές ότι, όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ, η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους» αποσαφηνίζει το υπουργείο Εργασίας.

{thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου