ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρία “αγκάθια” έβαλε η τρόικα

τρία-αγκάθια-έβαλε-η-τρόικα-457937

Τρία «αγκάθια» στη μέχρι τώρα αξιολόγηση από την τρόικα εντοπίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά την απογευματινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με το ευρω-ατλαντικό κλιμάκιο.

Το πρώτο είναι οι δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. «Ζήτησαν να σφίξουμε το σύστημα σε φορείς που δεν δίνουν στοιχεία» ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, επιβεβαιώνοντας το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργούν τα χρέη που κάνουν οι φορείς του Δημοσίου και δεν καταγράφονται εγκαίρως στο δημόσιο λογιστικό σύστημα, ώστε να ξέρουμε πού βαδίζουμε.
Το δεύτερο αγκάθι παραμένει η φοροδιαφυγή, ενώ το τρίτο θέμα είναι η ανάγκη επίσπευσης των ιδιωτικοποιήσεων.
«Το θέμα πλέον δεν είναι το έλλειμμα, αλλά πού θα στοχεύσουμε για να αρχίσει να μειώνεται το χρέος» σημείωσε το ίδιο πρόσωπο, προσθέτοντας ότι ο «στόχος είναι να φτάσουμε το 2015 με πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ».
Για το θέμα των καταθέσεων των Ελλήνων στο εξωτερικό σημείωσε ότι «ουδείς γνωρίζει πόσα είναι τα ελληνικά κεφάλαια στο εξωτερικό» και πρόσθεσε: «Ο στόχος είναι να προχωρήσουμε σε διμερή συμφωνία με την Ελβετία, αντίστοιχη με αυτή της Αγγλίας και της Γερμανίας, βάσει της οποίας υποχρεώνονται οι τράπεζες να αποδίδουν ποσοστό επί των κεφαλαίων. Ωστόσο, υπάρχουν δικλείδες. Δεν θα ανοίξουν λογαριασμοί, αλλά θα εισπραχθεί ένα συγκεκριμένο ποσό και η Ελβετία θα πετύχει να καθαρίσει με το παρελθόν και να εξασφαλίσει την ανωνυμία των καταθετών».
«Να γίνει σαφέστερο
το γερμανικό πακέτο»
Όσον αφορά το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που προωθούν Παρίσι και Βερολίνο, και το οποίο συνδέεται με την αντιμετώπιση της πορείας του χρέους της Ελλάδας, το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι «υπάρχουν διαφωνίες σε επιμέρους θέματα» και στέκεται στην ανάγκη να γίνει πιο σαφές το γερμανικό πακέτο (για την αύξηση ορίων ηλικίας κλπ.) και να διευκρινιστεί το κατά πόσον μπορεί να συνδεθεί με το σύμφωνο.
Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής: μια πρώτη κουβέντα θα γίνει στα συμβούλια Ecofin και Eurogroup στις 14 Φεβρουαρίου ενώ σε αυτά του Μαρτίου θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, που θα επικυρωθούν από τη σύνοδο Κορυφής.
Πήγες που υπουργείου επανέλαβαν για άλλη μια φορά ότι «δεν υπάρχει θέμα κατάργησης 13ου και 14ου δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ».
Όσον αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τα στελέχη της τρόικας θέλουν να δουν πώς θα εφαρμοσθούν και εάν θα χρειασθούν επιπλέον αλλαγές. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών αναμένει τις αναλογιστικές για τα επικουρικά ταμεία που θα είναι έτοιμες το αργότερο τον Σεπτέμβριο.
Τέλος, διάλογο με πολιτικά κόμματα και οικονομολόγους θα δρομολογήσει το υπουργείο Οικονομικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα για την 4η δόση. Αντικείμενο του διαλόγου θα είμαι τα μέτρα ύψους 2,77 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012- 2015.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου