ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κανένα θέμα με τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα

κανένα-θέμα-με-τον-13ο-και-14ο-μισθό-στον-ιδ-458232

"Θέμα διαπραγμάτευσης για την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού δεν μπήκε ποτέ", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν μπορεί η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. «Δεν επιτρέψαμε να μπει», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση κατοχυρώνει το εισόδημα όπου και όσο μπορεί».

Με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Υγείας Ανδρ. Λοβέρδο συναντήθηκαν την Δευτέρα οι επικεφαλής της τρόικας, ξεκινώντας τις επαφές τους με τους υπουργούς εν όψει της έγκρισης της τέταρτης δόσης του δανείου ΕΕ-ΔΝΤ.

Στη συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη συζητήθηκαν τα εμπόδια για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, το ταμείο επενδύσεων και η παροχή ρευστότητας στην αγορά.

Στη συνέχεια, στη συνάντηση με τον κ. Λοβέρδο τέθηκε επί τάπητος το «καυτό» θέμα της μείωσης των δαπανών στην Υγεία.

Απορρίπτει ο ΣΕΒ

Απορρίπτει και πάλι ο πρόεδρος του ΣΕΒ τις αναφορές περί μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα, επισημαίνοντας ότι η ανταγωνιστικότητα μπορεί να βελτιωθεί με πολύ πιο αποτελεσματικούς τρόπους.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τους τρόπους αυτούς έχει εξηγήσει στην κυβέρνηση και την τρόικα αλλά σημασία έχει να κατανοήσουν "όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης."

Ο Δ. Δασκαλόπουλος αναφέρει: «Είναι άδικο και παράλογο να ανακύπτει εκ του μη όντος και ίσως εκ του πονηρού, θέμα περικοπής μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όταν το χρεοκοπημένο Κράτος παραμένει αμείωτο και τα προνόμια των συντεχνιών του Δημοσίου ουσιαστικά άθικτα».

Και προσθέτει: «Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πληρώνουν ήδη το σκληρότερο τίμημα στον βωμό μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται. Οι επιχειρήσεις επιδοτούν με τη δουλειά και τα κέρδη τους το κρατικό, πελατειακό εποικοδόμημα στο οποίο το πολιτικό σύστημα δείχνει να μη θέλει ή να μην μπορεί να βάλει μαχαίρι».

«Η ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω με πολύ πιο αποτελεσματικούς τρόπους. Προέχει να μειωθεί ο όγκος του Κράτους που καταπνίγει την οικονομία. Να δοθεί τέλος στον αναχρονιστικό κρατικό παρεμβατισμό. Να καταργηθούν τα εκατοντάδες εμπόδια που καθιστούν ασφυκτικό το επιχειρηματικό περιβάλλον. Να προχωρήσει χωρίς νοθεύσεις το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων», συμπληρώνει.

«Όλα αυτά ο ΣΕΒ τα έχει εξηγήσει όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στην τρόικα, που έδειξε να τα καταλαβαίνει. Σημασία, όμως, έχει να τα κατανοήσουν στην πράξη και όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης», κατέληξε ο κ. Δασκαλόπουλος.

 

«Σίγουρη» η τέταρτη δόση

Η Ελλάδα είναι σίγουρη πως έχει κάνει επαρκή πρόοδο προκειμένου να λάβει αυτήν την εβδομάδα το πράσινο φως για την είσπραξη της τέταρτης δόσης του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ, είπε κυβερνητικός αξιωματούχος, εν όψει της επίσκεψης της τρόικας.

«Η δόση (του δανείου) είναι εξασφαλισμένη», είπε στο Reuters στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι προκαταρκτικές επαφές του τεχνικού επιτελείου της τρόικας έδειξαν την περασμένη εβδομάδα ότι το έλλειμμα για το 2010 θα είναι σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα με την εκτίμηση της τρόικας τον περασμένο Νοέμβριο για 9,6% του ΑΕΠ, έναντι αρχικού στόχου για 8% περίπου, είπε πηγή κοντά στις συζητήσεις.

Η χώρα αναμένεται να δεχθεί περισσότερες πιέσεις αυτή την εβδομάδα από την τρόικα αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να εξοικονομήσει περισσότερους πόρους την περίοδο 2012-14 και να καλύψει τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν το 2010, είπε άλλο κυβερνητικό στέλεχος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου