ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διακανονισμό του ελληνικού χρέους εξετάζει η Ε.Ε.

διακανονισμό-του-ελληνικού-χρέους-εξ-459268

Πιθανές κινήσεις για διακανονισμό του ελληνικού χρέους ακόμη και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους φέρονται να εξετάζουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Ευρωπαίοι και Γερμανοί αξιωματούχοι εξετάζουν τη λήψη μέτρων, ακόμα και στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, για περιορισμό του ελληνικού χρέους, δήλωσαν την Πέμπτη στο Reuters πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να πάρει τη μορφή επαναγοράς χρέους ή προαιρετικής τροποποίησης των όρων των ομολόγων σε εθελοντική βάση. Σκοπός είναι να εφαρμοστεί πριν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους περάσει στα χέρια κρατικών φορέων. «Αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.

Το χρέος του ελληνικού δημοσίου προβλέπεται να ξεπεράσει το 150% του ΑΕΠ έως το 2013. 

«Ενδεχόμενες επαναγορές θα αφορούν την απόσυρση ομολόγων ή την ανταλλαγή τους […] θα μπορούσαν ακόμα να δοκιμάσουν να συμφωνηθεί με τους δανειστές να μειωθεί το κουπόνι και να επιμηκυνθεί η διάρκειά τους», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος με επαφές στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Εάν κανείς τα συνδυάσει όλα αυτά, θα καταλήξει σε μια αρκετά καλή μείωση στην Καθαρή Παρούσα Αξία (των ομολόγων-Net Present Value)» πρόσθεσε η πηγή, τονίζοντας πως οι αξιωματούχοι «δεν θέλουν να συζητήσουν τίποτε που να μην είναι σε προαιρετική βάση, για να μην τρομάξουν οι αγορές».

Αξιωματούχος στην γαλλική προεδρία δήλωσε ότι ο μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης θα μπορούσε να χορηγήσει δάνεια σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοδοτική στενωπό, έτσι ώστε να συμφωνήσουν προαιρετικά με τους πιστωτές τους επαναγορές ή ανταλλαγή χρέους με μεγαλύτερη διάρκεια.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η Αθήνα δεν θα επιβάλλει στους δανειστές της να εγγράψουν ζημίες.

Από την πλευρά τους, επίσημοι παράγοντες που εξετάζουν το πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να γίνει οποιαδήποτε κίνηση για μείωση του ελληνικού χρέους συνειδητοποιούν ότι, όσο περισσότερο περιμένουν, τόσο μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού χρέους θα περνά από τους ιδιώτες στα χέρια των κυβερνήσεων της ΕΕ, καθώς η Αθήνα θα χρησιμοποιεί δάνεια της τρόικας για να αποπληρώνει παλιά ομόλογα στη λήξη τους.

Εφόσον γίνει σύντομα, μια ανταλλαγή χρέους ή επαναγορά ομολόγων θα μετακυλήσει το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών σε ιδιώτες επενδυτές, όπως τράπεζες, ασφαλιστές και ασφαλιστικά ταμεία.

«Εάν περιμένουμε έως το 2013, το 50% του υφιστάμενου ελληνικού χρέους θα βρίσκεται στους ισολογισμούς των κρατών» ανέφερε παράγοντας.

Καθοριστικό για τη λήψη αποφάσεων θα είναι το εάν η Γερμανία θα καταφέρει να αποσπάσει μακροχρόνιες δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Διπλωμάτης της ΕΕ ανέφερε ότι οι πιέσεις προς τη Γερμανία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Ελλάδας ακόμη και φέτος αυξάνονται, καθώς «η Ελλάδα είναι εντελώς ανίκανη να εξυπηρετήσει το χρέος της».

«Εάν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της Ελλάδας αυτή τη χρονιά, η ευρωζώνη θα χάσει την αξιοπιστία της» τόνισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «το ενδιαφέρον που έχουμε για την αναδιάρθρωση είναι για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση της Ελλάδας».

Εντωμεταξύ, από κοντά  παρακολουθεί το ζήτημα και η Ιρλανδία, που ενδιαφέρεται για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του δικού της δανείου από τον μηχανισμό στήριξης.

 
Μέχρι δέκα χρόνια η επιμήκυνση
Το ΔΝΤ δεν διαθέτει μηχανισμό για την παροχή δανείων που ξεπερνούν τα δέκα χρόνια, τόνισε η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου, Καρολάιν Άτκινσον, απαντώντας σε ερώτηση του για τα σενάρια που μιλούν για επέκταση στα 30 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ που λαμβάνει η Ελλάδα.

Ωστόσο, η κυρία Άτκινσον επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την πρόθεση του ΔΝΤ να προχωρήσει σε επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα στα δέκα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια επισήμανε ότι από την πλευρά του Ταμείου είναι δεδομένα σε κάθε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτή την περίοδο και στην περίπτωση της Ιρλανδίας κυμαίνονται στο 3,1%.

Είναι «σημαντικό να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων στην Ευρώπη» σχολίασε η ίδια και υπογράμμισε τη σημασία του μόνιμου μηχανισμού χρηματοδότησης.

Ακόμη η κυρία Άτκινσον τόνισε τη σοβαρότητα που αποδίδεται στην αξιοπιστία των stress test των τραπεζών, για τα οποία σημείωσε ότι δεν είναι μόνο θέμα διαφάνειας, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για την παροχή της αναγκαίας κεφαλαιακής ρευστότητας μετά από αυτά.

Η αξιωματούχος του ΔΝΤ υπογράμμισε επίσης τη σημασία των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζονται στα κράτη που αντιμετώπιζαν προβλήματα χρέους, όπως και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν έτσι ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη, καθώς, όπως είπε, το πρόβλημα του χρέους είναι σε τελική ανάλυση η μια πλευρά ενός γενικότερου προβλήματος ανάπτυξης, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Τέλος, η κυρία Άτκινσον σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση της ελληνικής οικονομίας από στελέχη του Ταμείου και της υπόλοιπης τρόικας, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 11 Φεβρουαρίου.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου