ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

«Αποικίες» Τούρκων και Κινέζων στην Ελλάδα: «Ανάσταση» στα ακίνητα από τη «χρυσή βίζα»

αποικίες-τούρκων-και-κινέζων-στην-ε-742608

Όπως λένε στο Newsit.gr παράγοντες της κτηματαγοράς και μεσίτες, στα Νότια Προάστια η αυξημένη ζήτηση σε νεόδμητα σπίτια από Κινέζους και Τούρκους αγοραστές έχει εκτοξεύσει τη μέχρι πρότινος «νεκρή» οικοδομική δραστηριότητα (εξαιτίας και της φορολογίας) καθώς αυτή την περίοδο χτίζονται περισσότερα από 100 ακίνητα.

«Μέχρι τον Ιούνιο είχαν δοθεί 720 άδειες, περίπου πέρυσι 1.000-1.500 άδειες και φέτος έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των αδειών που δίνονται σε Κινέζους. Πρόσφατα νοίκιασα ένα σπίτι στον διευθυντή της Air China στην Ελλάδα ο οποίος μου είπε ότι από μια πτήση που είχαν ανά εβδομάδα έχουν γίνει τρεις οι πτήσεις από το Πεκίνο και θα μπουν και άλλες έτσι όπως πάνε τα πράγματα», τονίζει στο Newsit.gr ο κ. Νίκος Σεπεντζής, διευκρινίζοντας ότι το κίνητρο των ξένων επενδυτών είναι η απόκτηση βίζας προκειμένου να ταξιδεύουν ελεύθερα στις χώρες εντός Σένγκεν.

«Οι Κινέζοι πρέπει να συμπληρώσουν το ποσό των 250.000 ευρώ έτσι ώστε να πάρουν την άδεια παραμονής, την golden visa που λέγεται, και με αυτή μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα ανά πάση στιγμή, όποτε θέλουν και όσο θέλουν, δεν χρειάζεται να είναι στην Ελλάδα αγοράζοντας το ακίνητο για να διατηρήσουν τη βίζα και αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε 29 χώρες εντός Συνθήκης Σένγκεν όποτε θέλουν και όπως θέλουν και για όσο θέλουν να μείνουν. Αυτός είναι ο και ο λόγος που αγοράζουν. Αυτή τη στιγμή η βίζα στην Ελλάδα είναι η πιο φθηνή στην ΕΕ», δηλώνει ο κ. Σεπεντζής και μιλά για το ρόλο αυτών αγοραπωλησιών στην άνθιση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, εξηγεί πως αντίστοιχο ενδιαφέρον εκφράζουν Τούρκοι, Ιρανοί, Ιορδανοί, Ρώσοι και Ουκρανοί επενδυτές μιας και η Ελλάδα αποτελεί μια κοντινή και ασφαλή επιλογή για αυτούς. «Μετά το πραξικόπημα του Ερντογάν στην Τουρκία είχαμε 250 πωλήσεις ακινήτων σε Τούρκους», λέει.

Στο ζήτημα της ασφάλειας που παρέχει η χώρα μας στέκεται και ο Κινέζος μεσίτης, Πέτρος Τσαγκ, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο του ελληνικού ακίνητου για περισσότερες από δυο δεκαετίες. «Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα, είναι σαν την Κίνα. Μπορείς να περπατάς άνετα και χωρίς φόβο στο δρόμο. Εκτός από αυτό όμως είναι βασικό ότι η βίζα στην Ελλάδα είναι για αόριστο χρόνο και μπορεί κάποιος από την Κίνα να πάει παντού. Επίσης στην Ελλάδα είναι μόνο 250.000 ευρώ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 300-400 χιλιάδες. Είναι δώρο Θεού, τσάμπα. Στο Πεκίνο με 250.000 αγοράζεις μια θέση γκαράζ», προσθέτει.

Ο Πέτρος Τσαγκ

Όπως λέει χαρακτηριστικά, στο Πεκίνο εκατοντάδες μεσιτικά γραφεία έχουν την επιγραφή «σίγουρη επένδυση» πάνω από τα ακίνητα της Αθήνας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων), κ. Στράτος Παραδιάς, υπογραμμίζει πως οι ξένοι ιδιοκτήτες έχουν δώσει ώθηση στο ελληνικό real estate, ωστόσο, αυξάνουν τη φορολογία για όσους δεν συμμετέχουν σε αυτές τις κινήσεις.

Ο Στράτος Παραδιάς

«Οι κίνδυνοι είναι αφενός η ενόχληση που προκύπτει σε ορισμένες πολυκατοικίες από τη χρήση αυτή των βραχυχρόνιων μισθώσεων στα διαμερίσματα για την οποία κάποιοι από τους άλλους ενοίκους δυσανασχετούν. Αφετέρου, για τους υπόλοιπους φορολογούμενους που μένουν σε αυτές τις περιοχές οι οποίοι χωρίς να λαμβάνουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία βλέπουν την περιουσία τους σαν αντικειμενική αξία να φουσκώνει και να φουσκώνει ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ χωρίς να έχουν κάποιο κέρδος από αυτό», δηλώνει ο κ. Παραδιάς στο Newsit.gr.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου