ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξαναβρήκαν το χαμόγελό τους στο Χρηματιστήριο

ξαναβρήκαν-το-χαμόγελό-τους-στο-χρημα-851206

 

Αν η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί, όπως λένε , τότε ο Φεβρουάριος ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Κι αυτό γιατί σε κάποια στιγμή της συνεδρίασης, ήταν τέτοια η βιασύνη των αγοραστών που πήγαιναν στην πρώτη τιμή του πωλητή αδιαφορώντας για το ότι η τιμή ήταν μερικά σεντς ακριβότερη!

Δυο, όμως, στοιχεία συνέτειναν στην ξαφνική φωτιά στην οδό Αθηνών: σε συνέχεια της έκθεσης της Morgan Stanley, μια ευρωπαϊκή τράπεζα η Credit Suisse «έκλεισε» το μάτι στους απανταχού επενδυτές με μια έκθεση- δώρο: η Ελλάδα διαθέτει τις πιο φθηνές μετοχές από όλες τις χώρες της περιφέρειας, σημείωναν οι Ελβετοί.

Την ίδια ώρα το ελληνικό spread ξεκινούσε νωχελικά το πρωί στις 803 μονάδες, αλλά στην συνέχεια μπήκαν εντολές αγοράς με αποτέλεσμα να αρχίσει να κλείνει επιθετικά προς τις 783 μονάδες. Αγοραστές η Μorgan Stanley, η Jp Morgan αλλά και η Goldman Sachs – στελέχη της οποίας ήδη βρίσκονται στην Αθήνα από το Λονδίνο.

Αποτέλεσμα των δυο κινήσεων ήταν να ξεκινήσει ένα τραπεζικό πάρτι στο χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη άνω του 3%. Το ενδιαφέρον των αγοραστών ήταν εξόχως αξιόλογο, καθώς όλοι έπαιρναν τις μετοχές από τον αγοραστή δείχνοντας ότι δεν τους ενδιαφέρουν μερικά σεντς διαφορά. Όπερ και εγένετο.

Στο τέλος, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1663,60 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 4,41% και διακινώντας τον υψηλότερο τζίρο εδώ και ένα μήνα με 240 εκατ. ευρώ.

Πρωταγωνιστές οι μετοχές της Alpha Bank και Eurobank. Οι τελευταίες όχι μόνο ακολουθούν η μια την άλλη , αλλά στο τέλος έκλεισαν με το ίδιο ποσοστό ανόδου, ήτοι 10,75%. Στα 7,60 ευρώ η Εθνική Τράπεζα σημείωσε κέρδη 7,65% με διακίνηση 8,4 εκατ. τεμαχίων.

Επεσαν τα spread

Σημαντική υποχώρηση καταγράφουν τα spread των ελληνικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, το spread των 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων διαμορφώνεται σε χαμηλά 4 μηνών και κάτω των 780 μονάδων βάσης, από 818 μονάδες που ήταν χθες.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με το μεγάλο παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών εν όψει της έκτακτης συνόδου κορυφής την Παρασκευή για το μέλλον της Ευρώπης και μια πιθανή λύση στο θέμα του χρέους των χωρών της Ε.Ε.

Το spread του 5ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 1.040 μονάδες βάσης.

Σε ό,τι αφορά το spread των ομολόγων διετούς διάρκειας, υποχωρεί στα επίπεδα των 1.008 μονάδων βάσης, από τα επίπεδα των 1.050 μονάδες χθες.

Ανάρπαστα έγιναν τον Ιανουάριο τα ελληνικά ομόλογα στις διεθνείς αγορές, ξεπερνώντας σε ζήτηση ακόμη και τα ομόλογα που εκδίδουν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας. Το γεγονός ότι τα χαρτιά που εκδίδει μια χώρα που δεν έχει πείσει τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι θα γλιτώσει την χρεοκοπία γίνονται ελκυστικότερα από τα ομόλογα χωρών με πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη ότι οι περιβόητες αγορές θεωρούν πλέον την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξίσου αξιόπιστη με την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). «Φαίνεται δηλαδή», όπως αναφέρει ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, «πως στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ισχύει πλέον και για την ΕΚΤ η αρχή που εδώ και δεκαετίες απολαμβάνει η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα: "Μην τα βάζετε με τη Fed"».

 

Κοντά σε συμφωνία

Οι ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται κοντά σε μια συναινετική συμφωνία που θα επιτρέψει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής στήριξης (EFSF) να αγοράζει χρεόγραφα απευθείας από τους εκδότες κρατικών ομολόγων αντί να παρέχει δάνεια όπως έγινε στην περίπτωση της Ιρλανδίας, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου η διαφαινόμενη συμφωνία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα οδηγήσει πιθανότατα και σε απόφαση αύξησης των κεφαλαίων του μηχανισμού.

Άλλωστε μεταξύ των υπό συζήτηση θεμάτων είναι η δυνατότητα αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά καθώς και η διάθεση δανείων «ειδικού σκοπού» στις κυβερνήσεις προκειμένου να μπορούν να αγοράζουν εκ νέου ομόλογα που έχουν ήδη διατεθεί στις κεφαλαιαγορές.

Οι πηγές του Bloomberg κάνουν ακόμα λόγο και για «καλύτερους όρους παροχής βοήθειας» προς τις χώρες της ευρωζώνης που καταφεύγουν στο μηχανισμό στήριξης.

Βέβαιο είναι ότι όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την «συνολική λύση της κρίσης», όπως την αντιλαμβάνεται η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, θα τεθούν στο τραπέζι των επίσημων διαπραγματεύσεων αλλά και στις ανεπίσημες «συζητήσεις του διαδρόμου» της προσεχούς Συνόδου Κορυφής στις 4 Φεβρουαρίου.

 

Ο Γκίντο Βεστερβέλε

«Η συζήτηση για συγκεκριμένες δράσεις δεν συνεισφέρει στη σταθερότητα» είπε ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε απαντώντας στα ερωτήματα, αν το Βερολίνο θα υποστηρίξει την επαναγορά των ελληνικών χρεογράφων από την Ελλάδα με χρήματα του ταμείου διάσωσης, ή αν θα αποδεχθεί την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. «Γι’ αυτό και δεν συμμετέχω σε αυτήν».

Αντί γι’ αυτό έδωσε εκτενέστατη απάντηση «επί της αρχής». «Η πολιτική της εξυπηρέτησης του χρέους μέσω της σύναψης νέων χρεών πρέπει επιτέλους να σταματήσει» είπε. «Αυτός που θέλει να σώσει την Ευρώπη και το ευρώ πρέπει να πάρει δυο βασικά μέτρα: Πρώτον, να εξυγιάνει τον εθνικό προϋπολογισμό του, και δεύτερον, να αυξήσει τη ανταγωνιστικότητά του – κυρίως μέσω της αύξησης των επενδύσεων για έρευνα και παιδεία, και, αντιστρόφως, μέσω της μείωσης των καταναλωτικών δαπανών».

Οι ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε, πρέπει να ευθυγραμμίσουν σε βασικούς τομείς την οικονομική τους πολιτική. «Παράδειγμα, κατοχυρώνοντας συνταγματικά τη μη σύναψη νέων χρεών, κάτι που εμείς έχουμε ήδη ψηφίσει» είπε. Ή, ανεβάζοντας το όριο ηλικίας για τη σύνταξη. «Δεν γίνεται να ανεβάζουμε εμείς το όριο στα 67 χρόνια, και ορισμένες άλλες χώρες να επιμένουν στα 59 και 60, κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνουν, ότι τη διαφορά θα την πληρώσουμε τελικά εμείς». Γι’ αυτό, πρόσθεσε, οι άλλες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν το γερμανικό πρότυπο – και για το καλό του ευρώ, αλλά και για το δικό τους καλό.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου