ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοικονόμηση 12 δισ. ευρώ ως το 2014

εξοικονόμηση-12-δισ-ευρώ-ως-το-2014-460392

Σε δέκα «μαθήματα» θα εξεταστεί η ελληνική κυβέρνηση από την τρόικα και αν πάρει βαθμό πάνω από τη βάση, θα εγκριθεί η εκταμίευση της τέταρτης δόσης του Μαρτίου, ύψους 15 δισ. ευρώ.

Επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, φορολογικό νομοσχέδιο, μελέτη για ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακά, αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ, κλειστά επαγγέλματα, κεφαλαιακή επάρκεια τραπεζικού συστήματος, σχέδιο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, εξοικονόμηση πόρων 1 δισ. ευρώ στην Υγεία και κατάρτιση στρατηγικού δημοσιονομικού πλαισίου για την τριετία 2012-2014, ύψους 5% του ΑΕΠ ή 12 δισ. ευρώ, θα αποτελέσουν τα βασικά θέματα της νέας «εξεταστικής περιόδου».

Οι… άγριες προθέσεις της τρόικας φάνηκαν με το «καλημέρα», καθώς τα στελέχη του τεχνικού κλιμακίου, τα οποία βρίσκονται από την Πέμπτη στην Αθήνα, ζήτησαν τη μερική ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και άρχισαν εξονυχιστικούς ελέγχους στα «βιβλία» της γενικής κυβέρνησης αναζητώντας «κρυφά» ελλείμματα και εγγυήσεις που κινδυνεύουν να καταπέσουν.

Τη Δευτέρα το πρωί πιάνουν δουλειά στην πρωτεύουσα και οι επικεφαλής της τρόικας Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ, Σ. Ντερούζ από την ΕΕ και Κ. Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα έχουν αλλεπάλληλα ραντεβού σε όλα τα παραγωγικά υπουργεία.

Στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν ότι οι έλεγχοι θα είναι «ιδιαίτερα αυστηροί».

Πιο αναλυτικά, η τρόικα ήδη εξετάζει κατά πόσον επιτεύχθηκαν οι ποσοτικοί δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί για το 2010.

Το ταμειακό πρωτογενές έλλειμμα, βάσει μνημονίου, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5,7 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι βρισκόμαστε κάτω από το συγκεκριμένο όριο.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, κλείνει κάτω από τα 22 δισ. ευρώ ή το 9,4% του ΑΕΠ.

Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής ειδικά, το ΔΝΤ έχει ζητήσει κάποιοι «να πάνε φυλακή» και θα έχει ενδιαφέρον πώς θα αξιολογήσει τις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου για την απόκρυψη ΦΠΑ και τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Τα στελέχη της τρόικας θα ενημερωθούν για τη μελέτη που σχετίζεται με τις αμοιβές και τη διαστρωμάτωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, η οποία θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης για το ενιαίο μισθολόγιο.

Στα εργασιακά, το κυρίαρχο ζήτημα είναι οι επιχειρησιακές συμβάσεις και κατά πόσον ο νόμος του υπουργείου Εργασίας διευκολύνει την εφαρμογή τους στην πράξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον δεν είναι ικανοποιημένοι από τα πρώτα αποτελέσματα και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να ζητηθούν αλλαγές στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Στις ΔΕΚΟ ο στόχος για το 2011 είναι η εξοικονόμηση 800 εκ. ευρώ. Ήδη έχει δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες και έχει ψηφιστεί ο νόμος για τις μισθολογικές μειώσεις.

Βασικό ζητούμενο είναι και η αναδιάρθρωση του ομίλου ΟΣΕ.

Μέτρα για 12 δισ. ευρώ

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί το στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012-2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρούσα φάση δεν θα υπάρξει αναλυτική κοστολόγηση των επιμέρους μέτρων που θα ληφθούν και θα πρέπει να φθάσουν συνολικά τα 12 δισ. ευρώ.

Οι σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο, θα αφορούν τους βασικούς άξονες του πλαισίου.

Εξάλλου, οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ θα ενημερωθούν για το αναλυτικό σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, το οποίο σύμφωνα με το μνημόνιο πρέπει να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της παρούσας τριμηνιαίας αξιολόγησης. Στην Υγεία θα εξεταστεί η πρόοδος του προγράμματος μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης πάνω από 1 δισ. ευρώ εντός του έτους.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου