ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη Τσακαλώτου στο Βερολίνο με το βλέμμα στις συντάξεις

επίσκεψη-τσακαλώτου-στο-βερολίνο-με-τ-750104

Στο Βερολίνο θα βρίσκεται την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με το επίσημο πρόγραμμα να προβλέπει τη συμμετοχή του –ως παρατηρητή- σε συνάντηση των σοσιαλιστών υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το γεγονός ότι στην ίδια αίθουσα θα βρίσκεται και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς, αποτελεί μια πρώτης τάξεως αφορμή για να φουντώσει το παρασκήνιο σχετικά να το αν θα γίνει η πολυαναμενόμενη συζήτηση για το θέμα της περικοπής των συντάξεων από την 1/1/2019.

Επίσημη συνάντηση των δύο ανδρών δεν έχει ανακοινωθεί αλλά στο περιθώριο της ημερίδας, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων στην κατεύθυνση του «να πείσουμε» και τους Γερμανούς αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης για την μη αναγκαιότητα περικοπής των συντάξεων. Άλλωστε, δημοσίως, ο κ. Τσακαλώτος έχει υποστηρίξει ότι η όλη προσπάθεια για τις συντάξεις θα στηριχτεί στην πειθώ.

Γεγονός είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών κινείται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από άλλα μέλη της κυβέρνησης που έχουν προεξοφλήσει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση των συντάξεων υπονοώντας ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών είναι να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια και η όποια απόφαση για τις συντάξεις να είναι κοινή και να ληφθεί στο πλαίσιο του Eurogroup ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις για την Ελλάδα όσον αφορά στα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Το χρονοδιάγραμμα είναι «σφικτό» ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει αναβολή στη λήψη των όποιων αποφάσεων (δηλαδή να μην λήξει το θέμα εντός του έτους αλλά να μην υπάρξει και περικοπή των συντάξεων ή ενεργοποίηση των αντίμετρων από τις αρχές του χρόνου) μέχρι τον Απρίλιο όταν πλέον η Ελληνική Στατιστική Αρχή και η Eurostat θα ανακοινώνουν οριστικά και τελεσίδικα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 χωρίς να αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να παράγει τα υπερπλεονάσματα που περιγράφει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής.

Το ενδεχόμενο το προσχέδιο του προϋπολογισμού να κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου χωρίς να περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων, θεωρείται πλέον σχεδόν απίθανο καθώς οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται εκ του μακρόθεν και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία επί των βασικών δημοσιονομικών προβλέψεων. Επίσης, το Eurogroup της 1ης Οκτωβρίου είναι πιθανό να μην ασχοληθεί καν με το θέμα Ελλάδα δεδομένου ότι δεν θα έχει συνταχθεί η έκθεση των θεσμών.

Έτσι, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται:

1. Πρώτον στο τι θα λέει το σχέδιο προϋπολογισμού που θα σταλεί στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου.

2. Δεύτερον στο αν θα συζητηθεί το θέμα των συντάξεων στο Eurogroup του Νοεμβρίου ώστε ο προϋπολογισμός της Ελλάδας να κατατεθεί την 21η Νοεμβρίου στο κοινοβούλιο με όλες τις τελικές προβλέψεις για συντάξεις και εξαγγελίες πρωθυπουργού

3. Τρίτον στο αν θα χρειαστεί να εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια και να φτάσουμε στο Eurogroup του Δεκεμβρίου (είναι προγραμματισμένο για τις 2 Δεκεμβρίου) δηλαδή λίγες μόλις ημέρες πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019 αλλά και την καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου στους συνταξιούχους.

[THETOC.GR]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου