ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο τραπέζι η πρόταση για επαναγορά χρέους

στο-τραπέζι-η-πρόταση-για-επαναγορά-χρ-460687

Στο τραπέζι των -ανεπίσημων- συζητήσεων που γίνονται αυτή την περίοδο στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους είναι και το θέμα της επαναγοράς ελληνικού χρέους, όπως είπε χθες από το Νταβός της Ελβετίας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Αξίζει να συζητηθεί η ιδέα να επαναγοράσει η Ελλάδα το χρέος της σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής, δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο Reuters Insider.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Για να γίνει αυτό χρειάζονται χρήματα και έτσι είναι μία ιδέα που συζητείται, όχι επισήμως […] Η ιδέα, όπως και άλλες, αξίζει κάποια συζήτηση».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ακόμα ότι η ολοκληρωμένη λύση-πακέτο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, που αναμένεται τους επόμενους δύο μήνες, θα βοηθήσει να βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές.

«Αυτό θα μας επιτρέψει κατά τη διάρκεια του έτους, ίσως κατά το τέλος της χρονιάς, να επιστρέψουμε με εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας», πρόσθεσε και παρατήρησε ακόμα ότι χρειάζεται να ενισχυθούν η «δύναμη πυρός» και η ευελιξία του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF.

Η ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει το χρέος της, είπε ο υπουργός, θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να έχει οικονομική ανάπτυξη και πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, προσθέτοντας ότι η επιτυχία στους τομείς αυτούς θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές, αν είναι κατάλληλες οι συνθήκες σε αυτές, αργότερα στη διάρκεια του έτους.

Ο υπουργός επέμεινε στην επίσημη πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ 3% το 2011, αλλά πρόσθεσε: «Να δούμε, αν μπορούμε να εκπλήξουμε την αγορά».

Σε σχέση με το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως περιμένει οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής του και να μειώσουν το επιτόκιο, για να γίνει διατηρήσιμο το χρέος.

Στη συνέντευξή του είπε ακόμα ότι κατανοεί το θυμό των Ελλήνων για τον αργό ρυθμό με τον οποίο πηγαίνουν στη Δικαιοσύνη υποθέσεις για φορολογικές απάτες, ενώ σε ό,τι αφορά στους ιδιοκτήτες πλοίων, ανέφερε ότι η εξαίρεσή τους από τη φορολογία προβλέπεται από το Σύνταγμα, επειδή δεν λειτουργούν στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο.

Πάντως, στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής είπε πως «ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι υπάρχει η ιδέα για τη συζήτηση της επαναγοράς» και τόνισε ότι «είναι μια δημόσια συζήτηση στην οποία εμείς δεν συμμετέχουμε αυτή τη στιγμή».

«Υπάρχουν πολλά σενάρια», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και υπογράμμισε ότι «εμείς στη μόνη συζήτηση που συμμετέχουμε είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ και μένουμε εκεί».

Και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ερωτηθείς σε τακτική, εβδομαδιαία συνάντησή του με δημοσιογράφους εάν υπάρχει τέτοια πρόθεση, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ απάντησε «όχι».

Επιβεβαιώνει  η Κομισιόν

Το ενδεχόμενο παροχής δανείου στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την επαναγορά μέρους του υφιστάμενου χρέους της βρίσκεται «στο τραπέζι» των συζητήσεων για την ενίσχυση του Ταμείου, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωσε ότι πράγματι, το θέμα που έθιξε από το Νταβός ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στο τραπέζι των ανεπίσημων συζητήσεων, αλλά παράλληλα, πρόσθεσε, υπάρχουν και άλλες επιλογές υπό συζήτηση.

Ακόμα, ανέφερε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε στο Νταβός με τον κ. Ρεν και προσέθεσε ότι αυτήν την περίοδο στην Ευρωζώνη, αλλά και στην ΕΕ γενικότερα, βρίσκεται σε εξέλιξη μία συζήτηση σχετικά με την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

 

Επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων «έως και για 30 χρόνια»

Επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων «διάσωσης» τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιρλανδία που μπορεί να φτάσει τα 30 χρόνια εξετάζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ως μέρος της «λύσης-πακέτο» για την κρίση χρέους στην ΕΕ, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Reuters.

Το ενδεχόμενο βρίσκεται ανάμεσα σε πλήθος πιθανών κινήσεων που εξετάζουν οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Άξελ Βέμπερ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και διοικητής της Bundesbank, πρότεινε στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων να παραταθεί η διάρκεια των τριετών δανείων προς την Ελλάδα και των επταετών για την Ιρλανδία.

To ενδεχόμενο συζητήθηκε στο πλαίσιο των συναντήσεων στο Νταβός.

Στο τραπέζι «βρίσκονται πολλών ειδών ιδέες, δεν γνωρίζω πόσο βάρος έχει αυτή η συγκεκριμένη» ανέφερε μία από τις πηγές. «Δεν είναι πρωτάκουστη όμως» συνέχισε η ίδια πηγή, λέγοντας πως η Βρετανία και ορισμένες άλλες χώρες αποπλήρωσαν μόλις πρόσφατα ορισμένα ομόλογα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου