ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διάσταση στους θεσμούς για τις συντάξεις -Μόνο η Κομισιόν το βλέπει θετικά

διάσταση-στους-θεσμούς-για-τις-συντάξ-754509

Διάσταση απόψεων υπάρχει στο εσωτερικό των θεσμών, για την μείωση των συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΔΝΤ, ESM και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ήρθαν στην Ελλάδα για τον πρώτο έλεγχο μετά τη λήξη του προγράμματος, δεν έχουν κοινή ατζέντα.

Από το εσωτερικό του κουαρτέτου προκύπτει, ότι η Κομισιόν είναι η μόνη που βλέπει θετικά την αναβολή του μέτρου περικοπής της προσωπικής διαφοράς από 1-1-2019 με τους άλλους τρεις εκπροσώπους να βρίσκονται απέναντι.

ΔΝΤ, ESM και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρούν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικό και όχι δημοσιονομικό και γι’ αυτό το λόγο επιμένουν στην εφαρμογή όσων έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση.

Ωστόσο η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτύχει, τουλάχιστον, την αναβολή του μέτρου για το 2019.

Τσίπρας στο Euronews: Αν πετύχουμε τους στόχους δεν θα περικοπούν

Την ίδια ώρα, σε μια αποκλειστική εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην ελληνική υπηρεσία του euronews και την Εφη Κουτσοκώστα ο πρωθυπουργός απαντώντας για τις συντάξεις επισήμανε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης να αποφασίσει τα μέσα επίτευξης των στόχων».

Οπως εξήγησε «ωφέλιμο για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας είναι να σταματήσουν οι περικοπές και η λιτότητα που δημιουργούν μια αντικυκλική πολιτική που μειώνουν τη ζήτηση, την κατανάλωση και άρα σπρώχνουν ξανά την οικονομία σε ένα σπιράλ ύφεσης που μόλις τώρα ξεφύγαμε από αυτό. Είμαι αισιόδοξος ότι τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας και των συντάξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας».

  • Ερ: Αρα λέτε ότι αν πετύχετε τους στόχους δεν θα κόψετε τις συντάξεις. Μπορείτε να το πείτε καθαρά αυτό;
  • Τσίπρας: Το λέω καθαρά. Αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, μπορούμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό.
  • Ερ: Αν δεν τους πιάνουμε τους στόχους;
  • Τσίπρας: Αν δεν τους πιάνουμε τους στόχους βεβαίως και θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα τους πιάσουμε. Είναι υποχρέωσή μας, πρέπει να το καταλάβουμε. Οταν μια χώρα, όπως και ένα νοικοκυριό έχει υποχρεώσεις, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να εξοικονομεί τα χρήματα να πληρώνει αυτές τις υποχρεώσεις. Δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν μια χώρα υπερχρεωμένη, όχι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αλλά μια χώρα χρεοκοπημένη.

Δεν επιθυμώ τριπλές εκλογές

Για τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι στην Θεσσαλονίκη ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι «ο στόχος και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τετραετία. Δεν αποτελεί στρατηγική, στόχο και επιθυμία μας οι τριπλές εκλογές».

Για την τραγωδία στο Μάτι ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε: «Ζήτησα έμπρακτα συγγνώμη όταν ανέλαβα την ευθύνη και άλλων κυβερνήσεων όχι μόνο της δικής μου».

Η συνέντευξη στο πλαίσιο του Global Conversation, θα προβληθεί το βράδυ της Πέμπτης στις 22.40 ώρα Ελλάδας και Κύπρου.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου