ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δεν θα πάρουμε νέα μέτρα»

δεν-θα-πάρουμε-νέα-μέτρα-462277

Σε συνέντευξή του στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης διαβεβαιώνει ότι η τέταρτη δόση του δανείου είναι εξασφαλισμένη, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι από το 2012 η χώρα θα μπει ξανά σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Η συνομιλία με το «ισχυρό μέλος» του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου έγινε στο περιθώριο περιοδείας του στα χωριά του κάμπου. Ο Λαρισαίος πολιτικός σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του οργώνει τη Θεσσαλία και δηλώνει ανοιχτός σε κάθε πρόσκληση κομματικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να παρουσιάσει την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.
 
 

 

«Είναι μία εσωτερική ανάγκη» -όπως λέει- ο ίδιος να διατηρήσει την επαφή του με τους πολίτες, τους οποίους θεωρεί μεν τον πιο αυστηρό κριτή, ποντάρει όμως στην «αμφίδρομη σχέση» που έχει αναπτύξει μαζί τους και λειτουργεί για τον ίδιο θετικά υπό την έννοια ότι οι απόψεις τους ανοίγουν νέους δρόμους… στην προσπάθεια που γίνεται για να σταθεί ξανά η χώρα όρθια.
Ο Φίλιππος Σαχινίδης λέει: «Ναι στους Μεσογειακούς, αλλά με κόστος που δεν θα ξεπερνά τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας», ενώ επίσης διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους.
 
Κύριε Υπουργέ, πλησιάζει ο καιρός που κλιμάκιο της τρόικας θα επισκεφτεί και πάλι τη χώρα. Εν όψει της τέταρτης δόσης να περιμένουμε και άλλα μέτρα;
Η αξιολόγηση αυτή αφορά στο σύνολο των δράσεων που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου. Έχουμε κάνει τις πρώτες αξιολογήσεις. Έχουμε υλοποιήσει τα μέτρα που προβλέπονταν και επιπρόσθετα ξέρουμε ότι όσον αφορά στο έλλειμμα καταφέραμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Για πρώτη φορά η χώρα σε όλη την ιστορία της σύγχρονης ευρωζώνης πέτυχε να μειώσει το έλλειμμά της από τα 36 δισ. στα 22 δισ. Μέσα σε ένα χρόνο με τέτοια ύφεση καμία άλλη χώρα στην ευρωζώνη δεν κατάφερε να πετύχει κάτι τέτοιο. Αυτό η Ευρώπη το έχει αναγνωρίσει.
Βρισκόμαστε όμως ακόμη στο 2011. Η εφαρμογή του μνημονίου προκαλεί δυσάρεστες επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα εξόδου από το «τούνελ.»;
Τώρα δρομολογούμε πρωτοβουλίες και δράσεις για να μειώσουμε το έλλειμμα από το 2010 στο 2011 από τα 22 δισ. στα 17 δισ. Ο στόχος για το 2011 είναι να μειωθούν τα ελλείμματα στο 7,6% του ΑΕΠ και τα μέσα για την επίτευξη του στόχου έχουν δημοσιοποιηθεί και στη συμφωνία για τα 110 δισ. Θεωρώ ότι η συνεχής αναφορά σε νέα μέτρα είναι μια αναφορά που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, δημιουργεί αρνητικό κλίμα στην οικονομία, αποθαρρύνει τους πολίτες και αδικεί μια συλλογική προσπάθεια που παράγει τα πρώτα της αποτελέσματα. Τονίζω ότι το 2011 είναι το κρίσιμο έτος για την έξοδο από την κρίση. Τα οφέλη από τα μέτρα που πήραμε θα είναι μέσα σε αυτό το χρόνο πολύ πιο ορατά, καθώς οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην οικονομία θα αρχίσουν να αποδίδουν.

Γιατί τότε επιμένουν ακόμη ορισμένοι οικονομολόγοι ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μονόδρομος για την Ελλάδα;

Έχω πει πολλές φορές ότι κανένας οικονομολόγος δεν έχει το αλάθητο. Αυτοί που δημόσια προέβλεπαν πριν από έξι μήνες ότι η Ελλάδα θα καταρρεύσει έχουν ήδη διαψευστεί, για αυτό και οι πολίτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν ακούνε κάποιους να προβλέπουν την καταστροφή της χώρας. Πρέπει να αναρωτιούνται εάν πίσω από αυτές τις προβλέψεις που κάνουν εξυπηρετούνται οι τοποθετήσεις που έχουν κάνει κάποιοι που αποσκοπούν στο κέρδος. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Δεν γίνεται καμία συζήτηση για το θέμα της αναδιάρθρωσης και αυτή είναι η μοναδική αλήθεια.
Η φοροδιαφυγή αποτελεί ακόμη μία μεγάλη πληγή. Παράλληλα συντηρεί εν πολλοίς το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας…
Κοιτάξτε, το πρόβλημα της φοροδιαφυγής ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες προκαλώντας αιμορραγία στα δημόσια έσοδα. Είναι δε από τους βασικούς παράγοντες που τροφοδοτούν την κοινωνική ανισότητα. Στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής κινηθήκαμε με αποφασιστικότητα. Σας υπενθυμίζω τα μέτρα για τις offshore, τις τριγωνικές συναλλαγές και τις διασταυρώσεις στοιχείων. Επίσης τον λογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματος για κατηγορίες επαγγελματιών με βάση βιβλία εσόδων – εξόδων και τα τεκμήρια προσδιορισμού εισοδήματος. Συνεπώς η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν υπαγορεύεται από την τρόικα ούτε προέκυψε ως αποτέλεσμα της προσφυγής της χώρας στο μηχανισμό στήριξης. Η προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι συνεχής και σε αυτό ήμασταν ξεκάθαροι από την αρχή ως οικονομικό επιτελείο.

Οι «γραμμές» των υπουργείων πάντως μπερδεύονται πολλές φορές και η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι ο κάθε τομέας ακολουθεί δική του πολιτική…
Είναι αλήθεια ότι πολλά από τα ζητήματα προϋποθέτουν τη συνεργασία περισσοτέρων από δύο υπουργεία και πολλές φορές έχουν γίνει επισημάνσεις ότι η ταχύτητα με την οποία κινούμαστε σε κάποιους τομείς ίσως δεν είναι αυτή που απαιτούν οι περιστάσεις. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι έχουμε πετύχει πολλά για αυτό και σε όποιες καθυστερήσεις έχουν παρατηρηθεί έγιναν παρεμβάσεις και έχουμε ανταποκριθεί. Ολοένα και περισσότεροι πλέον αποδέχονται ότι οι αλλαγές που δρομολογούμε ήταν απαραίτητες για τη χώρα και την οικονομία και βοηθούν ώστε να μπει ξανά σε ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2012.

Το άνοιγμα της κλειστών επαγγελμάτων προκαλεί ήδη μεγάλες αντιδράσεις από τους επαγγελματίες που θίγονται… Γιατί τόσο σπουδή τώρα;

Σύμφωνα με όλες τις μελέτες που έχουν γίνει, η Ελλάδα εντάσσεται μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους περιορισμούς, γεγονός που μειώνει, αν θέλετε, την αναπτυξιακή δραστηριότητα.
Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα απελευθερώσει ένα αναπτυξιακό απόστημα το οποίο υπάρχει και θα επιτρέψει, πρώτον να έχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, δεύτερον, να αυξήσουμε την απασχόληση, και τρίτον να παρέχονται υπηρεσίες προς τους καταναλωτές σε χαμηλότερες τιμές. Ο συνδυασμός αυτών των τριών παραγόντων καθιστά απόλυτα λογική την πρωτοβουλία που πήρε η κυβέρνηση, που στο κάτω – κάτω δεν είναι παρά μια υλοποίηση μιας προεκλογικής δέσμευσης, για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
 
Μεσογειακοί Αγώνες. Ένα μεγάλο κεφάλαιο… που ξεκίνησε με πανηγυρισμούς και τελικά κατέληξε σε θρίλερ. Η ανησυχία πλέον είναι έκδηλη ότι όλη η διοργάνωση είναι στον αέρα…
Εχουμε πει δημόσια τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, αλλά και ο Υπουργός Πολιτισμού, ότι στόχος της Ελληνικής Κυβέρνησης μέσα σε αυτές τις τόσο δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες που υποχρεωθήκαμε να πάρουμε δύσκολες και επίπονες αποφάσεις , να διοργανώσει τους Μεσογειακούς Αγώνες με το ελάχιστο δυνατό κόστος και με αξιοπρέπεια. Αυτό περιμένουμε να εξασφαλίσουμε και από τη ΔΕΜΑ.
Κλείνοντας, κύριε Υπουργέ, το τελευταίο διάστημα τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη. Εντάσσονται και οι περιοδείες σας σε αυτή την κατεύθυνση;
Καμία σχέση, κυρία Κυριαζή. Είναι μία ανάγκη εσωτερική να επικοινωνήσω με τον κόσμο την πολιτική που ακολουθούμε. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η πολιτική μας θα μπορέσει να αποδώσει ακόμη περισσότερο, εάν επικοινωνούμε με τους πολίτες και τους εξηγούμε ποια μέτρα παίρνουμε και γιατί τα παίρνουμε και ταυτόχρονα να παίρνουμε μηνύματα από τη βάση προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας το επόμενο διάστημα. Ο καλύτερος κριτής των επιλογών της Κυβέρνησης είναι ο ίδιος ο λαός. Δεν μας φοβίζει ούτε η κριτική που μας κάνει, ούτε μας δημιουργεί προβλήματα, διότι ξέρουμε ότι αυτό που θέλει να κάνει, είναι να μας δώσει μηνύματα για το ποιες επιλογές πρέπει να ακολουθήσουμε.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου