ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερχονται ανατροπές στο λιανεμπόριο

ερχονται-ανατροπές-στο-λιανεμπόριο-851206

 

Σαρωτικές αλλαγές στο λιανεμπόριο με απελευθέρωση του ωραρίου, των αδειών λειτουργίας των καταστημάτων και των Κυριακών, με ανεμπόδιστη ίδρυση mall (εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά κ.λπ.), αλλά και με αθρόες αδειοδοτήσεις πλανόδιων πωλητών ακόμη και αλλοδαπών, φέρνει η επόμενη φάση του ανοίγματος των «κλειστών επαγγελμάτων».

Ο εμπορικός χάρτης της χώρας ανατρέπεται ελέω της κοινοτικής οδηγίας των υπηρεσιών (Μπολκεστάιν), των επιταγών της τρόικας, του «Καλλικράτη» καθώς και της πρόθεσης της κυβέρνησης να φέρει επενδύσεις και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας. Με απασχόληση στα εμπορικά κέντρα καθώς και με διάθεση αδειών πωλητή είτε στα παζάρια είτε στις λαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές έρχονται με νομοσχέδιο μέχρι το καλοκαίρι, και στις τάξεις των μικρομεσαίων εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων έχει σημάνει «συναγερμός». Μεθαύριο Δευτέρα 24 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης έχει καλέσει τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας και τους επικεφαλής των σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος», «Carrefour», «My Market», «Σκλαβενίτης» και «Βερόπουλος», επιδιώκοντας τη χάραξη ενιαίας γραμμής άμυνας.

Στοχεύει στη διαμόρφωση κοινής νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία μεταξύ άλλων θα προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων άλλων δύο Κυριακών τον χρόνο, περισσότερες μέρες χειμερινών εκπτώσεων, περιορισμό των προσφορών σε τέσσερα δεκαήμερα τον χρόνο και νέα όρια στην ίδρυση των πολυκαταστημάτων μετά τις διοικητικές αλλαγές του «Καλλικράτη». Τρέχουν, δηλαδή, να προλάβουν τις εξελίξεις με πρόταση νόμου, η οποία θα απελευθερώνει οριακώς την αγορά.

Το… κατεδάφισμα του σημερινού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς φέρνει κατά κύριο λόγο η οδηγία Μπολκεστάιν. Συγκεκριμένα, αίρονται οι περιορισμοί στη δημιουργία καταστημάτων μεγάλου μεγέθους και εμπορικών κέντρων για τα οποία υπάρχουν γεωγραφικά, πληθυσμιακά και νομοθετικά κριτήρια.

Αναθεωρείται το καθεστώς αδειοδότησης των λιανεμπορικών επιχειρήσεων το οποίο καθοριζόταν από τον πληθυσμό της περιοχής, τις οικονομοτεχνικές, κυκλοφοριακές μελέτες και έρευνες κοινωνικών επιπτώσεων. Δεν θα υπάρχουν εμπόδια στην ίδρυση μεικτών πρατηρίων καυσίμων (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο).

Στο πλανόδιο εμπόριο καταργούνται ή αναθεωρούνται διατάξεις που περιόριζαν τη χορήγηση άδειας πλανόδιων πωλητών και πωλητών λαϊκών αγορών. «Πάγκους» θα μπορούν να έχουν οικονομικοί μετανάστες αλλά και κάτοικοι από τις γειτονικές χώρες.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου