ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποιητικές βολές ενόψει Eurogroup και πρώτου «τετ α τετ»

προειδοποιητικές-βολές-ενόψει-eurogroup-και-π-761559

Προειδοποιητικές βολές για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αλλά και τη μεταμνημονιακή εποπτεία εξαπέλυσαν σε διάστημα ενός 24ωρου οι Βρυξέλλες αλλά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.

Και σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο γεγονός καθώς το μπαράζ των δηλώσεων έρχεται μετά τον ανσσχηματισμού της κυβέρνησης και τις δηλώσεις υπουργών περί μη μείωσης των συντάξεων και αύξησης του κατώτατου μισθού, αλλά μετά και τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο. «Έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας, των μειώσεων και των περικοπών και μπορεί πλέον να ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ωστόσο: «Πάντοτε βεβαίως με σύνεση και σωφροσύνη, χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στην μνημονιακή επιτροπεία και την παρακμή».

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά των Βρυξελλών και χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, ότι με την ολοκλήρωση του κύκλου των μνημονίων κλείνει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης αρκέστηκε να υπενθυμίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Σχολίασε, δε, ότι ενδεχομένως στην παρούσα φάση να μην χρειάζονται περικοπές, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει αν αλλάξει ο οικονομικός κύκλος.

«Απαραίτητες οι πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»

Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε από τον κ. Βάιντμαν, παρουσία του Γιάννη Δραγασάκη, η πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη έχει ξεκινήσει, ωστόσο, η 20η Αυγούστου δεν είναι το τέρμα, αλλά ένα ορόσημο στον μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη επισημαίνοντας ότι οι «πρόσθετες, αναπτυξιακής φύσεως, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν ουσιαστικά την ελληνική οικονομία, την προσφορά περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης και την ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών».

Όπως υπογράμμισε, για να μπορέσει να ενισχυθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι απαραίτητες οι πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τις τράπεζες τόνισε ότι οι προσπάθειες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να ενταθούν.

«Να μην πάνε πίσω οι μεταρρυθμίσεις»

Την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, επανέλαβε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες και ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης σε μια προσπάθεια να οριοθετήσει την ατζέντα των συζητήσεων ενόψει του Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου αλλά και της επόμενης επίσκεψης των θεσμών στην Αθήνα.

Πρόκειται για το πρώτο μεταμνημονιακό «τετ α τετ» και σίγουρα η κυβέρνηση βαδίζοντας στο σύνθημα «τέλος η επιτήρηση και τα μνημόνια» θα επιχειρήσει αυτό να φανεί και στην πράξη ενώ από την πλευρά τους οι θεσμοί δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να αφήσουν οτιδήποτε στην τύχη του ή χωρίς προηγουμένως να έχει εξεταστεί ενδελεχώς.

Σύμφωνα πάντως με τον αξιωματούχο των Βρυξελλών, το Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου που θα συνεδριάσει ατύπως στη Βιένη δεν θα εξετάσει το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε ο ίδιος, η όποια συζήτηση πριν την επόμενη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα θα ήταν «πρόωρη». Υπενθύμισε, πάντως, ότι η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα συζητηθούν όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε: «Το βασικό ζήτημα παραμένει: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη σε ό,τι έχουμε συμφωνήσει και να μην πάει πίσω τις μεταρρυθμίσεις».

Καταλήγοντας, ο αξιωματούχος των Βρυξελλών επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα, «στηρίζεται στα πόδια της» και «πλέον αποφασίζει μόνη της», παρατηρώντας, όμως, ότι υπάρχει και η «μεταμνημονιακή εποπτεία».

Με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου