ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία επί της αρχής για την επιμήκυνση

συμφωνία-επί-της-αρχής-για-την-επιμήκυ-463612

Στο Eurogroup επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, είπε ο υπουργός Οικονομικών από τις Βρυξέλλες. Η απόφαση θα σφραγιστεί σε μια από τις επόμενες δύο συνεδριάσεις, του Φεβρουαρίου η του Μαρτίου, ως τμήμα του συνολικού πακέτου που θα συμφωνηθεί για το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των επιτοκίων των δανείων ο υπουργός αρκέστηκε να δηλώσει ότι και αυτό το ζήτημα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, όπως και το ευρωομόλογο.

Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν παρέλειψε να τονίσει την ικανοποίηση που εξέφρασαν οι Βρυξέλλες για την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα.

Ακόμη ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές για άντληση μακροχρόνιων κεφαλαίων εντός του έτους, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τη χρονική στιγμή.

Παράλληλα, σημείωσε ότι εντός των επόμενων μηνών η Ελλάδα αναμένεται να εκδόσει τα λεγόμενα ομόλογα διασποράς για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς το ενδεχόμενο να επιτευχθεί στο εγγύς μέλλον συμφωνία για το μόνιμο μηχανισμό οικονομικής αρωγής σε περιόδους κρίσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη πιστής εφαρμογής από την Ελλάδα του προγράμματος εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, καθώς και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που κρίνονται αναγκαίες.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συζητήσεων που είχαν στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι αφορούσε τα στοιχεία του συνολικού πακέτου που πρέπει να συμφωνηθεί και το οποίο, όπως ανέφερε, θα εξασφαλίζει όχι μόνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και τη δυνατότητα προληπτικής παρέμβασης σε περιόδους οικονομικών κρίσεων.

Συμφωνία επί της αρχής

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκφράστηκαν θετικά για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης στη χώρα, αναγνωρίζοντας ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 6% που επιτεύχθηκε το 2010 ήταν το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά μεγάλης προσπάθειας.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι εφεξής το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου άσκησης της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα, ειδικότερα δε, για την περίοδο 2012-2014.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να συμβάλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη διαμόρφωση αυτού του πλαισίου, καθώς και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας.

Ερωτηθείς, αν αναμένει μείωση των επιτοκίων δανεισμού που συμφώνησε τον προηγούμενο χρόνο η Ελλάδα με τους δανειστές της, ο Γ.Παπακωνσταντίου απέφυγε να προβεί σε προβλέψεις, σημειώνοντας ότι και αυτό το ζήτημα αποτελεί τμήμα του συνολικού πακέτου.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει την απόλυτη διαβεβαίωση ότι η όποια απόφαση που θα αφορά το συνολικό μηχανισμό στήριξης, θα αφορά και την Ελλάδα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι πολλές χώρες θεωρούν «εύλογα» ότι το σημερινό κόστος δανεισμού είναι υψηλό, για αυτό και ένα από τα θέματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση για τον τρόπο λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης είναι και οι ευνοϊκότεροι όροι δανεισμού.

Το ευρωομόλογο

Ως προς το ζήτημα του ευρωομολόγου ο υπουργός Oικονομικών ανέφερε ότι και αυτό περιλαμβάνεται στο συνολικό πακέτο που είναι υπό διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι όσον αφορά στη διάσταση του ευρωομολόγου που αφορά τη διαχείριση του χρέους των χωρών της ευρωζώνης, οι προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι είναι πολλές.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι υπάρχει και η αναπτυξιακή διάσταση του ευρωομολόγου.

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην ανάγκη χάραξης μιας στρατηγικής για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, επί της αρχής της οποίας φάνηκαν να συμφωνούν όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη έχει στοιχεία που αφορούν στην εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς και σε αλλαγές που δημιουργούν ευκαιρίες για νέες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αυτές είναι και οι αλλαγές που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση παράλληλα με την εμβάθυνση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στο πλαίσιο το μνημονίου, τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίου.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τα επιτόκια με τα οποία δανείστηκε τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ικανοποιημένος, σημειώνοντας ότι παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν τον τελευταίο καιρό, τα ελληνικά spread δεν ανέβηκαν και παρέμειναν στα επίπεδα του Νοεμβρίου.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά στην επιμήκυνση που θα βοηθήσει τις αγορές να αντιληφθούν ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι βιώσιμα.

Επιστροφή στις αγορές

Τον στόχο της κυβέρνησης να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές για μακροπρόθεσμο δανεισμό εντός του έτους εάν ομαλοποιηθεί η κατάσταση επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνστατίνου την Τρίτη από τις Βρυξέλλες.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως μπορούμε να βγούμε στις αγορές μέσα στο 2011 μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις συνολικές αποφάσεις των ερχόμενων μηνών (για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη)» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, όπως μεταδίδει το DowJones Newswires.

Ο Γ. Παπακωσταντίνου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει στις απαραίτητες αποφάσεις για μία «περιεκτική απάντηση» στις πιέσεις στην Ευρωζώνη, κάτι που θα συμβάλει και στην ευκολότερη έξοδο της Αθήνας για μακροπρόθεσμο δανεισμό: «Είμαι απολύτως πεπεισμένος πως, παρά τις διαφωνίες, θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις» ανέφερε.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το Reuters, ανέφερε πως προχωρά ο σχεδιασμός για έκδοση «ομολόγων διασποράς».

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου