ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόθυμο το Βερολίνο να συζητήσει

πρόθυμο-το-βερολίνο-να-συζητήσει-464723

H Γερμανία είναι διατεθειμένη να συζητήσει την διάρκεια των δανείων της τρόικας προς την Ελλάδα ως μέρος μιας συνολικής, μόνιμης λύσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους στην ευρωζώνη, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

O ίδιος χαρακτήρισε ακόμη πολύ πρόωρες τις συζητήσεις για ενίσχυση των κεφαλαίων του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης και μη ρεαλιστικές αυτές που αναφέρονται στην ανάγκη να βελτιωθεί το προσωρινό ταμείο στήριξης.

Ο Β. Σόιμπλε ανέφερε πως τα κράτη μέλη της ευρωζώνης σκοπεύουν να καταλήξουν το Μάρτιο σε μια συνολική λύση για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης, το «περιεκτικό πακέτο» στο οποίο είχε αναφερθεί την Τετάρτη.

Δήλωσε, ωστόσο, ανοικτός σε συζητήσεις για την πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ταμείου, λέγοντας πως «πρέπει να συζητήσουμε και να σκεφτούμε πώς θα εξασφαλίσουμε ότι και τα 750 δισ. μπορούν πράγματι να χρησιμοποιηθούν», συμπληρώνοντας όμως πως αυτό δεν αποτελεί ενίσχυση του ταμείου διάσωσης.

Ο προσωρινός μηχανισμός του EFSF διαθέτει αυτή τη στιγμή συνολικά κεφάλαια 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 δισ. ευρώ προέρχονται από το ΔΝΤ, τα 440 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και 60 δισ. από Ευρώπη των «27».

Ο Β. Σόιμπλε είπε ότι δεν είναι κατάλληλη αυτή τη στιγμή μια αυτόματη ενίσχυση του ταμείου, ωστόσο, θα μπορούσε να συζητηθεί η αναδιάρθρωση των κεφαλαίων του, τονίζοντας: «Η καγκελάριος και εγώ δεν είμαστε χαρούμενοι με αυτήν την πρόταση».

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι πρόκειται για παρεξήγηση» σημείωσε, λέγοντας πως δεν έχει νόημα να γίνεται λόγος για ενίσχυση των διαθέσιμων του οργανισμού την στιγμή που δεν έχει δεσμευθεί ούτε το 10% τους. Η συζήτηση εξυπηρετεί μόνο τους κερδοσκόπους, σημείωσε ο Σόιμπλε.

Το Reuters σημειώνει πως το Βερολίνο ενώ, υπό την πίεση της γερμανικής κοινής γνώμης, απορρίπτει δημοσίως την ενίσχυση των διαθέσιμων του EFSF, η γερμανική κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο στους διαδρόμους των Βρυξελλών με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Ως ενδεικτική μάλιστα της «διγλωσσίας» αναφέρεται η αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ της δήλωσης της Άνγκελα Μέρκελ την Τετάρτη πως η «Γερμανία θα κάνει ό,τι χρειαστεί»: οι βρετανικοί Financial Times γράφουν πως «Η Μέρκελ υποστηρίζει ένα EFSF με διευρυμένο ρόλο» ενώ η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει πως «Η Μέρκελ επικρίνει τις προτάσεις για διεύρυνση του ευρωπαϊκού μηχανισμού».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου