ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτο κρίσιμο τεστ για τον κρατικό δανεισμό

πρώτο-κρίσιμο-τεστ-για-τον-κρατικό-δαν-851206

Σημαντικές απώλειες ύψους 2,6% κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, που προκαλούν οι δημοσιονομικές ανησυχίες και οι αναφορές για ένταξη της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης.

Η χρηματιστηριακή αγορά υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 1997, διασπώντας καθοδικά ισχυρές στηρίξεις.

Την ίδια στιγμή το spread των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύεται εκ νέου στα επίπεδα των 1000 μονάδων βάσης.

Το πρώτο κρίσιμο τεστ για την πορεία του κρατικού δανεισμού είναι την Τρίτη, με το Δημόσιο να αναζητεί κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον, με την έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων.

Πρόκειται για την πρώτη μηνιαία έκδοση τίτλων μετά τον Δεκέμβριο, όπου δεν πραγματοποιήθηκε καμία δημοπρασία και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το επιτόκιο ίσως ξεπεράσει το 5%. Αναμένεται δηλαδή, να κυμανθεί σε επίπεδα ανάλογα με αυτά που καταβάλλει ήδη για τα δάνεια των 110 δισ. που λαμβάνει από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας μπορούν να υποβληθούν μη ανταγωνιστικές προσφορές έως το 30% του δημοπρατούμενου ποσού, ενώ μέχρι τις 13 Ιανουαρίου μπορούν να υποβληθούν συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές έως ενός επιπλέον 30% του δημοπρατούμενου ποσού.

Εφέτος, οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων αναμένεται να προσεγγίσουν τα 20 δισ. ευρώ. Οι λήξεις εντόκων γραμματίων που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν με εκδόσεις νέων τίτλων, καθώς το δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα εξόφλησης, φτάνουν σε 18 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι λήξεις εντόκων που θα εκδοθούν εντός του 2011 (τρίμηνα και εξάμηνα), το συνολικό ποσό θα φτάσει στα 20 δισ. ευρώ.

Φέτος, η δαπάνη για τόκους του δημόσιου χρέους θα ανέλθει στα 15,92 δισ. ευρώ ή 6,9% του ΑΕΠ, έναντι 13,26 δισ. ευρώ το 2010. Ακόμα, το ποσό των τόκων του 2011, αναθεωρήθηκε κατά 1 δισ. ευρώ, λόγω των αυξημένων εκδόσεων εντόκων και της ανόδου των επιτοκίων, αφού αρχικά προσδιοριζόταν σε 14,9 δισ. ευρώ.
Οι πληρωμές τόκων θα παρουσιάσουν νέα αύξηση το 2012, στα 17 δισ. ευρώ ή 7,4% του ΑΕΠ. Το 2013 οι πληρωμές τόκων θα ανέβουν στα 18,9 δισ. ευρώ (8,1% του ΑΕΠ) και το 2014 στα 19,9 δισ. ευρώ (8,2% του ΑΕΠ).
Η αναρρίχηση του spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στις 1.000 μονάδες βάσης οδηγεί το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ακόμη και στις μικρές διάρκειες, σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Το κλίμα επιβαρύνει και η επιδείνωση των όρων δανεισμού περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης, ενώ εντείνεται η φημολογία περί προσφυγής της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Eντός του Ιανουαρίου λήγουν έντοκα γραμμάτια που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν, ύψους 4,48 δισ. ευρώ, αλλά με το συνυπολογισμό και των εντόκων που έχουν ήδη διατεθεί σε ιδιώτες με δημόσια εγγραφή, οι λήξεις υπερβαίνουν το ποσό των 4,6 δισ. ευρώ.

Στις 18 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει η έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων.

Πρώτη στη λίστα για χρεοκοπία

Την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες με το μεγαλύτερο ρίσκο χρεοκοπίας απέσπασε η Ελλάδα από τη Βενεζουέλα, ενώ στη λίστα εντάχθηκε και η Ισπανία, σύμφωνα με την CMA Datavision.

Δύο ακόμη χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, βρέθηκαν υψηλότερα στη λίστα των 10 χωρών με την μεγαλύτερη πιθανότητα να κηρύξουν στάση πληρωμών, ενώ οι χώρες με την μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος ασφάλισης των ομολόγων τους έναντι χρεοκοπίας προέρχονται από τον πυρήνα της Ευρωζώνης.

 

 
Πιθανό το ενδεχόμενο νέων υποβαθμίσεων της Ελλάδας
 
Αρκετά πιθανό θεωρεί το ενδεχόμενο νέων υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους Fitch και Moody’s ο διεθύνων σύμβουλος της Eurobank Ν. Νανόπουλος. Μάλιστα, εκτιμά ότι η μία από τις δύο θα συμβεί εντός Ιανουαρίου, αν και θέτει ερωτηματικά για την λογική αυτών των περαιτέρω υποβαθμίσεων.

Πάντως, είναι καθησυχαστικός, προσθέτοντας ότι για την αντιμετώπιση μια νέας υποβάθμισης έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην κινδυνεύσει η ρευστότητα των τραπεζών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.

Άλλωστε ο κ. Νανόπουλος εκτιμά ότι το μεγαλύτερο σοκ έχει ήδη απορροφηθεί όταν έγιναν οι υποβαθμίσεις του περασμένου Ιουνίου.

Ο κ. Νανόπουλος εκφράζει ικανοποίηση για τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τονίζοντας με νόημα ότι «η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, όσον αφορά την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο ξεφύγαμε από την κατάσταση πανικού».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου