ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμένει για το ευρωομόλογο η κυβέρνηση

επιμένει-για-το-ευρωομόλογο-η-κυβέρνη-467373

Η εντύπωση πως η συζήτηση για το ευρωομόλογο θα βρεθεί αναγκαστικά λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης – στην πρώτη θέση της ατζέντας των συζητήσεων για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης κυριαρχεί στα κυβερνητικά γραφεία στην Αθήνα. Για τον λόγο αυτόν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ζητεί πλέον συνεχή συντονισμό και συνεργασία όλων των συναρμοδίων προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει στις συζητήσεις, οι οποίες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα διεξαχθούν τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες και υπό την πίεση που αναμένεται ότι θα ασκήσουν οι αγορές στις ευρωπαϊκές οικονομίες, ανανεώνοντας και την πίεσή τους προς την Ελλάδα.

Για την Αθήνα, μία από τις βασικές παραμέτρους προβληματισμού είναι η διατήρηση των spreads σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά προβληματικές τις επικείμενες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ εντός του επόμενου δεκαημέρου. Όπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικές πηγές, οι εκδόσεις αυτές χαρακτηρίζονται σήμερα ιδιαιτέρως κρίσιμες για τις δυνατότητες της χώρας να αντεπεξέλθει στις συνθήκες της περιόδου. Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση και οι σύμβουλοί της προετοιμάζουν πρωτοβουλίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με στόχο την ενημέρωση και κινητοποίηση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την έκδοση «αναπτυξιακού ευρωομολόγου». Πρώτος σταθμός της εκστρατείας θα είναι το Παρίσι, όπου ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει προκειμένου να συμμετάσχει σε διημερίδα που θα διοργανώσει το γαλλικό υπουργείο Βιομηχανίας με θέμα: «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός».

«Υπέρ, αλλά…» η Ν.Δ.

Για διαδικασία που είναι «στον αέρα» και θεωρείται μη δεσμευτική, αναφέρεται η ΝΔ για τις κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ευρωομόλογο, επισημαίνοντας ότι «όπως δηλώνει η ανακοίνωση της Κομισιόν, η πρωτοβουλία αυτή θα μπορέσει να ξεκινήσει απ΄ την άνοιξη του 2012 και μετά» και διευκρινίζει πως «είναι σίγουρο ότι θα τα χρειασθούμε πολύ νωρίτερα». Το γραφείο Τύπου της ΝΔ με ανακοίνωσή του υπενθύμισε ότι για το θέμα είχε τοποθετηθεί ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντ. Σαμαράς στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού, όπου μίλησε για «επικοινωνιακά τεχνάσματα», όπως η συλλογή υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ευρώπη. Παράλληλα, αναφέρει ότι ο κ. Σαμαράς τότε ρώτησε τον Πρωθυπουργό γιατί προηγουμένως δεν συνεννοήθηκε με τους ομολόγους του ή με ηγέτες άλλων χωρών-μελών, αλλά ακόμη και με τη ΝΔ που ήταν υπέρμαχη του ευρωομολόγου από την πρώτη στιγμή και σημείωσε ότι ακόμη δεν έχει λάβει απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου