ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρέχουν να προλάβουν τις αξιολογήσεις

τρέχουν-να-προλάβουν-τις-αξιολογήσει-467865

 

Η κυβέρνηση ανησυχεί σφόδρα για τις προαναγγελθείσες από τους οίκους αξιολόγησης υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και των εγχωρίων τραπεζών, οι οποίες χρονικά τοποθετούνται εντός του Ιανουαρίου και προσπαθεί να βρει τρόπους είτε να τις αποτρέψει, είτε να τις καθυστερήσει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προέβη επισήμως σε διάβημα και ζήτησε από τους οίκους αξιολόγησης και ιδιαιτέρως από την Fitch και την Moody’s, πριν κάνουν οτιδήποτε να ακούσουν τα ελληνικά επιχειρήματα και να αξιολογήσουν όχι μόνο την συντελεσθείσα πρόοδο του 2010, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για το 2011.

Το διάβημα – αίτημα κατατέθηκε κοντά στα Χριστούγεννα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνουν και οι σχετικές παρουσιάσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Δεν έχει διευκρινισθεί αν εκπρόσωποι των ξένων οίκων θα έλθουν στην Αθήνα ή θα χρειασθεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο πρόεδρος Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο για το σκοπό αυτό. Ούτε επίσης έχει ξεκαθαρισθεί ο χρόνος των παρουσιάσεων. Πάντως για ανάλογο λόγο ταξιδεύει την Τρίτη στη βρετανική πρωτεύουσα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης.

Η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει στην παρούσα φάση, πριν ξεκαθαρισθεί η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών, περαιτέρω υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, καθώς πιστεύει ότι έχει ελέγξει σε μεγάλο βαθμό τη δημοσιονομική εκτροπή και διεκδικεί χρόνο για την εμφάνιση των αποτελεσμάτων. Επιπλέον δεν αντιλαμβάνεται γιατί άλλες χώρες με αντίστοιχα προβλήματα και χωρίς μέτρα διατηρούν καλύτερες βαθμολογίες και δεν αντιμετωπίζουν αποκλεισμό από τις αγορές.

Θέλει λοιπόν να προσφέρει όλη την πληροφόρηση και επικαιροποιημένα στοιχεία για τα μέτρα και την προσδοκώμενη θετική επίδρασή τους στα δημόσια οικονομικά, ώστε να αφαιρεθεί κάθε δικαίωμα από τους ξένους για μεροληπτικές υποβαθμίσεις. Και στο βαθμό που επιμείνουν να έχει την ηθική και νομική βάση που απαιτείται για προσφυγές στα διεθνή δικαστήρια.

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτή η τόσο καταδικαστική στάση των οίκων αξιολόγησης απέναντι σε μια χώρα που έκανε και κάνει τόσα πολλά για τον έλεγχο της κρίσης χρέους.

Όπως και να έχει οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες για τις ελληνικές οικονομικές υποθέσεις. Ιδιαίτερη εντύπωση και αντίδραση προκάλεσε έκθεση ομάδας αναλυτών της Moody’s, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου του 2010 και προέβλεπε ότι οι ελληνικές Τράπεζες το 2011 θα δουν στα γκισέ τους να εξελίσσονται σκηνές Αργεντινής του 2001. Αυτή ειδικώς η αναφορά προκάλεσε οργή στην ελληνική κυβέρνηση και δείχνει διατεθειμένη να ασκήσει την ισχυρότερη δυνατή πίεση.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου