ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχεί η κυβέρνηση για τις διεθνείς αγορές

ανησυχεί-η-κυβέρνηση-για-τις-διεθνείς-468860

Αναταράξεις στις διεθνείς αγορές αναμένει τον Ιανουάριο η κυβέρνηση, ενώ κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν παράλληλα ότι δεν θα εκδηλωθούν επιθέσεις εναντίον της ελληνικής οικονομίας.

Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν βεβαιότητα ότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων θα γίνει, ωστόσο, υπογράμμιζαν ότι στο βαθμό που δεν λύνεται συνολικά το ζήτημα στην ευρωζώνη, δεν θα σταματήσει να υφίσταται και το ελληνικό πρόβλημα. Επίσης εκτιμούσαν ότι όσο υπάρχει αναταραχή στην ευρωζώνη, τα spreads δεν πρόκειται να υποχωρήσουν και θεωρούν πως στην ευρωζώνη υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός -"υπάρχει μεγάλη ρευστότητα, όλοι σκέπτονται", όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά- και ότι το Δεκέμβριο υπήρχε η αίσθηση ότι όλοι περιμένουν τον Ιανουάριο για να πάρουν αποφάσεις.

Στην εκτίμηση ότι παρά τη σκληρή λιτότητα και τις γενναίες προσπάθειες της Ελλάδας όλο το προηγούμενο διάστημα, η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας πιθανότατα δεν θα αποφευχθεί, καταλήγει στην τελευταία της έκθεση η Moody’s.

Στην έκθεση μάλιστα επιχειρείται -για πρώτη φορά εδώ και αρκετούς μήνες- ένας συσχετισμός της εικόνας και της κατάστασης στην ελληνική οικονομία με την προ χρεοκοπίας Αργεντινή.

Συγκεκριμένα οι αναλυτές της Moody’s εκτιμούν πως η έκταση της λιτότητας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις υπόλοιπες δημοσιονομικά «προβληματικές» χώρες του Νότου, είναι τέτοια ώστε να καθίσταται «πολιτικά αδύνατη», όπως ακριβώς ήταν και στην Αργεντινή του 2001!

Σε ό,τι αφορά το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων, οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα θέτει το γενικό πλαίσιο θα έλθει περί τα μέσα Ιανουαρίου και εξέφραζαν την απόλυτη αισιοδοξία τους ότι μπορεί να γίνει και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων – τονίζοντας ότι η απελευθέρωση θα είναι κανονική – και ταυτόχρονα να εξασφαλιστούν ορισμένα θέματα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η τρόικα έχει θέσει το πλαίσιο ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, όπως περιγράφεται στο Μνημόνιο, αλλά από εκεί και πέρα είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης το πώς θα διαπραγματευθεί μια σειρά ζητήματα με τους ενδιαφερόμενους φορείς και πως αυτά θα ενταχθούν, κατά περίπτωση, στους σχετικούς νόμους.

Σε κάθε περίπτωση, ήδη η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του νομοσχεδίου έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ οι συναντήσεις αυτές θα συνεχιστούν και μετά τις εορτές.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου