ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσβάστακτη η λιτότητα για τους Ελληνες

δυσβάστακτη-η-λιτότητα-για-τους-ελλην-469259

"Δυσβάστακτο το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας, οι Έλληνες θα αναρωτηθούν σε ένα – δύο χρόνια αν άξιζε τον κόπο η θυσία"

Αυτά τα λόγια ανήκουν στον οικονομολόγο Πέτερ Μπόφινγκερ, έναν από τους 5 "σοφούς" της γερμανικής οικονομίας ο οποίος μάλιστα τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό μέσο ενημέρωσης, ο κ.Μπόφινγκερ χαρακτήρισε ως "δυσβάστακτο το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας" ενώ επεσήμανε, μεταξύ άλλων ότι "το πρόγραμμα είναι περισσότερο αυστηρό από όσο αντέχει η χώρα και με αποτελέσματα πολύ μακροπρόθεσμα.

Ακόμη κι αν όλα έχουν τελικά καλή έκβαση, τα επόμενα δύο χρόνια η ανεργία θα ανέβει αισθητά, όπως και το χρέος, γιατί με αυτό το σχέδιο πρέπει να περιοριστούν καταρχήν τα επιπλέον χρέη, αλλά το ύψος του χρέους, δηλαδή το χρέος σε σχέση με το ρυθμό ανάπτυξης θα ανέβει αισθητά. Και με όλα αυτά οι Έλληνες θα αναρωτηθούν σε ένα – δύο χρόνια, αν άξιζε τον κόπο η θυσία, και εφόσον το χρέος και η ανεργία ανεβαίνουν, αν είναι σκόπιμη η παραμονή στη ζώνη του ευρώ. Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνουν σκέψεις και να βρεθούν λύσεις για να ξεπεράσει η Ελλάδα αυτήν την δύσκολη φάση".

Σε ότι αφορά τα ευρω-ομόλογα ο Μπόφινγκερ δηλώνει ότι δεν διαφωνεί:

"Καταρχήν πιστεύω ότι τα ευρωομόλογα είναι μια καλή λύση, που θα αποδέσμευε την ευρωζώνη από τις πιέσεις των χρηματαγορών.

Με την έκδοση ευρω-ομολόγων θα γινόταν σαφές ότι οι χώρες τις Ευρώπης δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες πληρωμών, ότι δεν τίθενται υπό καθεστώς πιέσεων από ενδεχομένως εξαιρετικά υψηλά επιτόκια δανεισμού.

Με το ευρω-ομόλογο θα γινόταν σχεδόν αδύνατη η στάση πληρωμών για μια χώρα, γι’αυτό και τα επιτόκια θα ήταν και πιο χαμηλά από το μέσον όρο.

Ρήγμα στην Ε.Ε.

Το ότι στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δημιουργηθεί βαθύ ρήγμα δεν είναι κάτι νέο. Δημοσίευμα της Wall Street Journal απλά το επιβεβαιώνει.

Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, προειδοποίησε κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, ότι οι προτάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για το νέο μηχανισμό σταθερότητας θα καταστρέψουν το ευρώ.

«Θα καταστρέψετε το ευρώ», φέρεται να είπε ο Τρισέ στη γαλλική αντιπροσωπεία στο Ecofin, όταν έλαβε από τον υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Γιούργκεν Ασμούσεν το κείμενο της συμφωνίας που είχαν κάνει την ίδια ημέρα στην πόλη Ντοβίλ η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί.

Άλλωστε, η γαλλογερμανική συμφωνία στη Ντοβίλ προκάλεσε εκνευρισμό στις αντιπροσωπείες των άλλων χωρών που μετείχαν στο Συμβούλιο Υπουργών, καθώς αντελήφθησαν ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν αλλού και αυτοί εκλήθησαν απλώς για να τις επικυρώσουν. Αιτία της αντίδρασης του επικεφαλής της ΕΚΤ ήταν η πρόβλεψη στη γαλλογερμανική συμφωνία ότι από το 2013 που θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός σταθερότητας, θα κληθούν και οι ιδιώτες επενδυτές να μετέχουν στο κόστος ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης χρέους χώρας της Ευρωζώνης.

Αυτό, κατά την άποψη του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη θα υπέσκαπτε τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ συνέχισε την κριτική του για το θέμα αυτό και στο δείπνο που έγινε μετά από 10 ημέρες, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 29 Οκτωβρίου, είπε στον Νικολά Σαρκοζί: "Δεν αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση", ο οποίος με τη σειρά του απάντησε: "Μάλλον μιλάτε σε τραπεζίτες, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τους πολίτες".

 

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου