ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το υπ. Υγείας «μπλοκάρει» την υποβολή δηλώσεων των φαρμακοβιομηχανιών

το-υπ-υγείας-μπλοκάρει-την-υποβολή-δ-818481

Την αδυναμία τους να καταρτίσουν εγκαίρως τις οικονομικές τους καταστάσεις και να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος για το 2017, εκφράζουν οι φαρμακοβιομηχανίες μέσω επιστολής του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο λόγος αυτής της κίνησης σχετίζεται με τις καθυστερήσεις από την πλευρά του υπουργείου Υγείας στην αποστολή των σημειωμάτων που αφορούν την πληρωμή από τις φαρμακευτικές εταιρείες τόσο του νοσοκομειακού clawback του β΄ εξαμήνου του 2017 όσο και του νοσοκομειακού rebate για το σύνολο του 2017.

Σε επιστολή που συνυπογράφουν ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής πρόεδρος Κώστας Παναγούλιας και ο γενικός διευθυντής Μιχάλης Χειμώνας, επισημαίνεται ότι η καθυστέρηση έκδοσης και κοινοποίησης των εν λόγω εγγράφων εμποδίζει τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων των φαρμακοβιομηχανιών αλλά και τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματός τους για το 2017. Επίσης, δεδομένου ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων λήγει τέλη Ιουνίου, ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι, ακόμη και εάν εκδοθούν το προσεχές διάστημα τα έγγραφα για την πληρωμή του νοσοκομειακού clawback και του rebate, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα έχουν στην διάθεσή τους επαρκή χρόνο για προσδιορίσουν με ακρίβεια τον φόρο που τους αναλογεί και να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες υποβολής της δήλωσης. Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνει και παράγοντας της φαρμακοβιομηχανίας, ο ΣΦΕΕ ζητεί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης των εγγράφων και να παραταθεί η προθεσμία για την κατάρτιση των οικονομικών τους καταστάσεων και την υποβολή φορολογικών δηλώσεων για το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Πηγή της αγοράς επισημαίνει στην «Κ» ότι το clawback δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια από τις εταιρείες, διότι είναι κάτι που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρείες αφού πωλήσουν τα προϊόντα τους, ενώ δεν έχει καθοριστεί πλαφόν στο ύψος του. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι οι εταιρείες παρέλαβαν τώρα το νοσοκομειακό clawback για το α΄ εξάμηνο του 2017.

Σημειώνεται ότι η δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη το 2017 καθορίστηκε στα 580 εκατ. (κλειστός προϋπολογισμός), ενώ το κόστος της υπέρβασής της μετακυλίστηκε στις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες κάλυψαν αυτή την υπέρβαση με υποχρεωτικούς μηχανισμούς επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate). Ετσι, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, η δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη υπολογίζεται ότι άγγιξε το 2017 συνολικά τα 900 εκατ., εκ των οποίων τα 320 εκατ., δηλαδή περίπου το 35% της συνολικής δαπάνης επωμίστηκαν οι φαρμακοβιομηχανίες.

[Καθημερινή]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου