ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκγύκλιος-παγίδα οδηγεί σε έμμεση κατάργηση συντάξεων χηρείας στον ΟΓΑ

εκγύκλιος-παγίδα-οδηγεί-σε-έμμεση-κατ-820788

«Παγίδα» που μπορεί να οδηγήσει στην έμμεση κατάργηση συντάξεων χηρείας από τον ΟΓΑ κρύβει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, όσοι έχουν σύνταξη από τον ΟΓΑ και πάρουν 50% σύνταξη χηρείας είτε από τον ΟΓΑ είτε από άλλο ταμείο κινδυνεύουν να χάσουν και ολόκληρη τη δική τους σύνταξη.

Αυτό που ισχύει στον ΟΓΑ είναι ότι με τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης καταργείται η βασική προνοιακή σύνταξη των 330 ευρώ και μένει μόνο το κομμάτι της σύνταξης που μπορεί να είναι 70, 80, 140 ευρώ.

Μετά την πρώτη τριετία μάλιστα το ποσό της σύνταξης χηρείας θα πέσει στο 25% χωρίς να ισχύει το κατώτατο όριο χηρείας που είναι 360 ευρώ.

Η μεγάλη αυτή παγίδα αποκαλύπτεται στην εγκύκλιο του ΕΦΚΑ για τις συντάξεις χηρείας, όπου ειδικά για τον ΟΓΑ αναφέρεται ότι «στις περιπτώσεις που υποβάλλεται αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου από δικαιούχο βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, θα πρέπει να καλούνται οι ασφαλισμένοι προκειμένου να ενημερωθούν για το ποσό της σύνταξης που δικαιούται και να δηλώσουν υπεύθυνα εάν επιθυμούν τη χορήγηση της σύνταξης ή εάν επιλέγουν να παραιτηθούν της αιτήσεώς τους προκειμένου να εξακολουθήσει να καταβάλλεται η βασική σύνταξη του ΟΓΑ».

Οι υπηρεσίες συστήνουν βάσει εγκυκλίου ΕΦΚΑ στους συνταξιούχους του ΟΓΑ να αποποιούνται τη σύνταξη χηρείας εφόσον ενημερωθούν πρώτα και να μείνουν με τη δική τους γιατί θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων αν δεν τους συμφέρει τελικά να πάρουν μερίδιο από τη σύνταξη χηρείας.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου