ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμιά αναφορά σε επιστροφή στη δραχμή

καμιά-αναφορά-σε-επιστροφή-στη-δραχμή-471941

Την αισιοδοξία του για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενόψει και της κρίσιμης συνόδου κορυφής, αλλά και όσων επακολουθήσουν το επόμενο τρίμηνο εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή.

Ενημερώνοντας την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το επικαιροποιημένο μνημόνιο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι είναι αισιόδοξος, γιατί υπάρχει η κατανόηση των εταίρων μας, αλλά και γιατί "η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδείξει, ότι ακόμη και με καθυστέρηση παίρνει τις αποφάσεις που πρέπει".

"Ακόμη και η απλή αναφορά σε επιστροφή στη δραχμή κάνει κακό, όχι μόνο γιατί δεν μπορεί να γίνει, αλλά όσο απαξιώνεται ως επιχείρημα, τόσο θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η κατάσταση", είπε ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας ύστερα από ένα κύκλο φημών ότι "οι καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς, αφού οι τράπεζες έχουν ανταπεξέλθει και το Δημόσιο είναι εδώ για να τις βοηθήσει και να τις ενισχύσει".

Ο υπουργός ενημέρωσε, ότι την Παρασκευή συνεδριάζει το ΔΣ του ΔΝΤ για να εγκρίνει και εκταμιεύσει το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που του αναλογεί για την τρίτη δόση του συνολικού δανείου και αντίστοιχες κινήσεις θα γίνουν και στα κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ.

Κάνοντας μία συνολική αποτίμηση, ο υπουργός είπε ότι η χώρα και η οικονομία πέτυχαν απολύτως τόσο στους δημοσιονομικούς, όσο και στους διαρθρωτικούς στόχους, όπως προκύπτει από τους ανά τρίμηνο ελέγχους, ενώ συμπλήρωσε ότι για το επόμενο τρίμηνο θα πρέπει να υλοποιηθούν 178 δράσεις- υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί:

"Το 2011 φεύγουμε από τι οριζόντιες δράσεις, όπως οι περικοπές μισθών και πάμε σε στοχευμένες δράσεις, αναφορικά με τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, τον εξορθολογισμό τμημάτων του Δημοσίου τομέα, ειδικά στην υγεία, καθώς και σε θέματα φορολογικής διοίκησης και φοροδιαφυγής", είπε ο υπουργός.

Έθεσε μάλιστα δέκα δράσεις για τον επόμενο χρόνο:

Πρώτη, διαχείριση και έλεγχος των δημοσίων δαπανών.

Δεύτερη, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Τρίτο η μείωση των δημοσίων οργανισμών με ζητούμενο την εξοικονόμηση 800εκ ευρώ

Στον επόμενο στόχο, τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, ο υπουργός είπε, ότι μία πρώτη έκθεση θα υπάρξει αρχές του έτους για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

Επόμενες δράσεις. η αντιμετώπιση της σπατάλης στην Υγεία, νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και την ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Η επόμενη δράση, η απελευθέρωση επαγγελμάτων θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, όπως κι η απελευθέρωση υπηρεσιών.

Στην τελευταία δράση, που αφορά στις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της διυπουργικής αποκρατικοποιήσεων, τα στοιχεία από την οποία δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.

Κριτική από βουλευτές

Πάντως ο υπουργός δεν δέχθηκε κριτική μόνον από την αντιπολίτευση, αλλά και από κυβερνητικούς βουλευτές, με τον Γιάννη Αμοιρίδη να κάνει αναφορές για "ανάγκη δίκαιης κατανομής των βαρών", ενώ ο Κώστας Γείτονας έκρινε ότι δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς μία κριτική του λαού για αναποτελεσματικά και άδικα μέτρα

Στην ανάγκη αναπροσαρμογής του μνημονίου στην κατεύθυνση ενίσχυση των επενδύσεων, αναφέρθηκε ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Σπυροπάνος Μαργέλης έκρινε ότι "απαιτείται αξιοπιστία για να μας εμπιστευθεί ο κόσμος που νοιώθει ανασφαλής, ανησυχεί και αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων", ενώ η Αφροδίτη Παπαθανάση κάλεσε τον υπουργό να λάβει υπόψη την κόπωση των πολιτών.

Αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε ότι εκείνο που εξοργίζει τον κόσμο είναι η πολιτική του μαρτυρίου της σταγόνας που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Για προκλητικά αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά μέτρα, έκανε λόγο ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ.

Την περαιτέρω μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του ενιαίου μισθολογίου διέβλεψε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης.

Στην τεράστια ύφεση που εγγίζει το 4%, αναφέρθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου