ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηνύματα δανειστών για αξιολόγηση και ενισχυμένη εποπτεία

μηνύματα-δανειστών-για-αξιολόγηση-κα-19662

Συνεδριάζει το μεσημέρι το πολιτικο συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο των μηνυμάτων που έστειλε χθες η ευρωζώνη για επίσπευση των εκκρεμοτήτων που αφορούν το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης καθώς και για την επόμενη ημέρα μετά το πρόγραμμα.

Λεπτομέρειες για την πορεία της αξιολόγησης καθώς και το κυβερνητικό σχέδιο για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα αναμένεται να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας καθώς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κομματικού οργάνου.

Tο “εργαλείο” ενισχυμένης εποπτείας

Το εργαλείο «ενισχυμένης εποπτείας» για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στο τραπέζι συζητήσεων της Κομισιόν όπως δείχνει η η απολογιστική επιστολή του επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο για την πρόσφατη συνεδρίαση στη Σόφια.

«Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement – SLA) πριν από την σύνοδο του Eurogroup του Μαΐου» επαναλαμβάνει στην επιστολη του ο πρόεδρος του Eurogroup δίνοντας ουσιαστικά στην Ελλάδα χρονικό περιθώριο 14 ημερών για να κλείσει τα προαπαιτούμενα που απομένουν ανοικτά και να υπάρξει αυτή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SlA) με το κουαρτέτο που έρχεται στην Αθήνα.

Στην επιστολή του ο Σεντένο καθιστά σαφές ότι η επιτυχής ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης είναι απαράβατος όρος προκειμένου στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να ληφθούν όλες αυτές οι αποφάσεις που θα εξασφαλίσουν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο. Ο Σεντένο επισημαίνει ότι στο τελευταίο Eurogroup συζητήθηκε και η πρόταση της Κομισιόν για «ενισχυμένη εποπτεία».

Επίσης ο πρόεδρος του Eurogroup τονίζει ότι «σημειώσαμε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ζητήσει διάδοχη συμφωνία (successor arrangement)», δηλαδή η έξοδος να είναι αυτό που ονομάζει η κυβέρνηση «καθαρή». Σε ό,τι αφορά το χρέος ο Σεντένο σημειώνει ότι «η συζήτηση για τη στρατηγική αναφορικά με το χρέος θα συνεχιστεί και στις επόμενες εβδομάδες». Συγκεκριμένα στην επιστολή του κ. Σεντένο αναφέρεται ότι «το Eurogroup έλαβε υπόψη του το λεγόμενο εργαλείο ‘ενισχυμένης εποπτείας όπως αυτό προτάθηκε από την Κομισιόν».

Πολιτικό Συμβούλιο στον ΣΥΡΙΖΑ

Η κατάσταση για την κυβέρνηση είναι προφανές ότι είναι πιεστική με δεδομένο ότι παραμένουν ανοικτά πολλά προαπαιτούμενα. Από τις 16 Μαίου που οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση, τα θέματα θα πρέπει να οριστικοποιούνται με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς αντιρρήσεις από την ελληνική πλευρά.

Η πορεία της αξιολόησης αναμένεται να συζητηθεί στην σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις θέσεις που θα διατυπώσουν στελέχη του κόμματος.

Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο να απευθύνει προς τους εμπλεκομένους με την αξιολόγηση υπουργούς επιστολή, στην οποία να τους επισημαίνει η εκπνοή των σχετικών προθεσμιών για τη διαπραγμάτευση εκπνέει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην επιστολή αναφέρεται ότι η κυβέρνηση έχει μόλις λίγες ημέρες πλέον στη διάθεσή της για την υλοποίηση σημαντικού αριθμού προαπαιτούμενων.

Γερμανός πρέσβης: Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά

Την ίδια ώρα μήνυμα για το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια έστειλε και ο γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ.Σε συζήτηση που είχε χθες με δημοσιογράφους, ο κ. Πλέτνερ αναφέρθηκε και στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές της, εκτιμώντας ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά ώσπου να κλείσει η τελευταία αξιολόγηση. Αν και δεν αμφισβήτησε ότι οι στόχοι μπορεί να επιτευχθούν έως τον Αύγουστο, ώστε το πρόγραμμα τελικά να κλείσει, δεν παρέλειψε να σταθεί στις συμφωνίες. Ο κ. Πλέτνερ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κυβερνητική ορολογία περί καθαρής εξόδου, την οποία, περιέγραψε ως ετυμολογικά προβληματική. Ανέφερε ότι προτιμά την περιγραφή της πιθανής κατάστασης το φθινόπωρο, ως επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή» ο Γερμανός πρέσβης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ακόμη και αν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι σταματούν οι υποχρεώσεις, όπως αυτές απορρέουν για κάθε χώρα της Ευρωζώνης.

Wirtschaftswoche: Οι προτάσεις Τσακαλώτου δεν αξίζουν ούτε το χαρτί τους

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι το αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή εποχή, σύμφωνα με όσα αναφέρει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche. «Οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκαν» λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το περιοδικό που χαρακτηρίζει «περίεργη» την αναπτυξιακή στρατηγική της Αθήνας το σχολιάζοντας σκωπτικά και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε άντληση εσόδων από τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης. Όπως αναφέρει η συντάκτρια του άρθρου, καθώς το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα εκπνέει, τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης και κυρίως το Βερολίνο ζητούν να μάθουν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πώς θα μπει η χώρα μελλοντικά σε τροχιά ανάπτυξης. Και σχολιάζει: «Η απάντηση από την Αθήνα είναι αρκετά περίεργη. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασαν μια αναπτυξιακή στρατηγική που ποντάρει μεταξύ άλλων στα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με κύκλους της ΕΕ, στο 75σέλιδο κείμενο αναφέρεται ότι η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης θα προσελκύσει επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ. Στις Βρυξέλλες το κείμενο δεν προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση. «Οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο εγράφησαν» λέει υψηλόβαθμος υπάλληλος της ΕΕ. Πρόκειται για απλή εκδήλωση προθέσεων, οι οποίες δεν μπορούν να επαληθευτούν. Η Κομισιόν έστειλε πίσω το κείμενο με πολυάριθμες διορθώσεις και αναμένει βελτιώσεις».

Το περιοδικό επισημαίνει ότι η Ελλάδα συνέρχεται με πολύ βραδείς ρυθμούς από την ύφεση και επισημαίνει τις επί τα χείρω αναθεωρήσεις της Κομισιόν των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. «Με το τρέχον ποσοστό επενδύσεων η χώρα δεν έχει κανένα μέλλον» σημειώνει στο περιοδικό ο οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Think Tank Centre for European Policy Affairs των Βρυξελλών. Θεωρεί, δε, ότι θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό αποταμιεύσεων στην Ελλάδα, για να συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις επενδύσεις και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει μελλοντικά να δώσει κίνητρα για την ιδιωτική αποταμίευση.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου