ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι συζήτησαν δύο ώρες Παπανδρέου – Ρουμπινί

τι-συζήτησαν-δύο-ώρες-παπανδρέου-ρου-474387

 

Χωρίς να κάνει δηλώσεις και με ένα… ταξί να τον περιμένει επί της Ηρώδου Αττικού, αποχώρησε το απόγευμα από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Νουριέλ Ρουμπινί. Η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και προκάλεσε πολλά σχόλια ως προς τη σκοπιμότητά της.

Στελέχη της κυβέρνησης και οικονομικοί παράγοντες εξέφραζαν την έκπληξή τους για τη συνάντηση από το πρωί, οπότε και έγινε γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός θα δεχόταν στο Μέγαρο Μαξίμου τον άνθρωπο, ο οποίος κατά κόρον έχει προφητεύσει την οικονομική καταστροφή της χώρας και έχει απορρίψει κάθε ενδεχόμενο επιτυχίας των προσπαθειών της κυβέρνησης.

Ο κ. Ρουμπινί βρέθηκε στην Αθήνα ως ομιλητής σε κλειστή εκδήλωση της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Better Business Bureau, όπου και προέβλεψε εκ νέου ότι μοναδική λύση για την Ελλάδα είναι η έξοδος από το ευρώ, καθώς σύμφωνα με τη γνώμη του, το μείγμα πολιτικής που ακολουθείται, όσο κι αν μειώνει τα ελλείμματα, οδηγεί σε ύφεση και συνεπώς διογκώνει το χρέος και οδηγεί σε οικονομική ασφυξία.

«Διαφωνούμε, αλλά συζητάμε»

«Δεν είμαστε κοντά στη χρεοκοπία, αλλά αντίθετα ήμασταν στο χείλος της χρεοκοπίας και με τις προσπάθειες λαού και κυβέρνησης έχουμε απομακρυνθεί» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά με απόψεις που έχει εκφράσει ο νομπελίστας οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

«Σαφέστατα υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να βγούμε από την κρίση και φυσικά δεν είμαστε ούτε κοντά στο να βγούμε από το ευρώ» συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής.

Σχετικά με τη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον νομπελίστα οικονομολόγο, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι ο κ. Ρουμπινί έχει διαφορετικές απόψεις από αυτές που έχει η κυβέρνηση και πως «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητάμε».

Επεσήμανε δε ότι ο πρωθυπουργός θέλει να ακούει όλες τις απόψεις και πως το ότι κάποιος εκφράζει διαφορετική γνώμη, δεν μειώνει την επιστημονική της αξία.

«Στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού είναι γόνιμο και ωφέλιμο να γίνονται όλες οι συζητήσεις και φυσικά η κυβέρνηση έχει αποφασιστικό λόγο, ακούγοντας οτιδήποτε υπάρχει σε διεθνές επίπεδο.»

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κ. Πεταλωτής ρωτήθηκε και για την επίσκεψη του Όλι Ρεν στην Αθήνα.

Σημείωσε ότι η επίσκεψη Ρεν, ο οποίος «έχει άποψη και ρόλο για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα», εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με όλους τους παράγοντες που έχουν έναν σημαντικό και βαρύνοντα ρόλο στο ξεπέρασμα της ελληνικής κρίσης.

Σχετικά με αναφορά του Ντομινίκ Στρος Καν για τη μετανάστευση των νέων της χώρας στο εξωτερικό, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η κινητικότητα είναι μια πραγματικότητα και σημείωσε ότι αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες, ώστε να μην αναγκάζεται κανείς να φεύγει στο εξωτερικό.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου σε βιβλίο του, περί εσκεμμένης σπατάλη 10 δισ. το τελευταίο τρίμηνο του 2009 προκειμένου να «φουσκώσει» το ΠΑΣΟΚ το έλλειμμα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι αν μπορούσε ο κ. Παπαθανασίου να μιλήσει πιο συγκεκριμένα για αυτή τη σπατάλη, θα ήταν άξιο σχολιασμού.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου