ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σαφάρι» για να βρεθούν 6 δισ. σε ένα μήνα!

σαφάρι-για-να-βρεθούν-6-δισ-σε-ένα-μήν-851206

"Όλα για όλα" τα παίζουν στο υπουργείο Οικονομικών για να μπορέσουν να καλύψουν "στο παρά πέντε" τα 6 δισ. ευρώ που λείπουν από το "ταμείο" του 2010, ώστε να μην φανεί ασυνεπής η κυβέρνηση σε όσα δεσμεύτηκε προ δύο εβδομάδων στην Τρόικα πως θα εισπράξει.

Στη επιτελική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό κύριο Δημήτρη Κουσελά, φάνηκε πως ο στόχος είναι εφικτός, εφόσον αποδώσουν σωρευτικά όλα τα "όπλα" που ρίχνει στη μάχη των εσόδων η κυβέρνηση.

Ποντάρουν πολλά κυρίως στην περαίωση, η οποία απέδωσε το Νοέμβριο 700 εκατ. ευρώ και αναμένονται άλλα τόσα τον Δεκέμβριο, λόγω της παράτασης που δόθηκε, αλλά και της πληρωμής της α΄ δόσης τον Δεκέμβριο, όσων ήδη εντάχθηκαν στη ρύθμιση τον προηγούμενο μήνα.

Για το λόγο αυτό, ενδέχεται να ενταχθούν τελικώς στη ρύθμιση και οι 150.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που εξαιρέθηκαν εξαιτίας της ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν. Υπολογίζεται ότι με την υπαγωγή τους στη ρύθμιση, εφόσον τελικώς δώσει το πράσινο φως και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, θα εισπραχθούν άμεσα τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, από όσους τουλάχιστον μπορούν να αποδείξουν άμεσα ότι δικαιολογούν το «πόθεν έσχες».

Αισιοδοξία προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο και ότι μπορούν να εισπραχθούν άλλα 3,5 δισ. ευρώ από ΦΠΑ, τελωνεία και αποδιδόμενους φόρους καθώς κάτι ανάλογο συνέβη το Νοέμβριο, ενώ ο Δεκέμβριος θεωρείται παραδοσιακά και "καλός μήνας" για τα έσοδα, λόγω της (όποιας) εορταστικής κίνησης.

Για το λόγο αυτό δόθηκε εντολή να κινητοποιηθούν τα κλιμάκια των ελεγκτών του ΣΔΟΕ, για να "πιάσουν πόστα" στην αγορά και να αποτρέψουν φαινόμενα φοροδιαφυγής. Στο στόχαστρο μπαίνουν το λιανεμπόριο, αλλά και πάσης φύσεως δραστηριότητες σε τουριστικούς προορισμούς των ημερών.

Η έκπληξη όμως αναμένεται να προέλθει από τα τέλη κυκλοφορίας του 2011, καθώς προϋπολογίζονται σε 1,2 δισ. έναντι 1,3 δισ. που εισπράχθηκαν πέρυσι το Δεκέμβριο. Οι εισπράξεις ενδέχεται να είναι και υψηλότερες μετά την κατάργηση των "τελών Σουφλιά" που είχαν οδηγήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες να καταθέσουν τις πινακίδες τους.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου