ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αλλαγές και οι «παγίδες» στις φετινές δηλώσεις

οι-αλλαγές-και-οι-παγίδες-στις-φετιν-44192

Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων κάτι που σημαίνει ότι περίπου 8 εκατομμύρια φορολογούμενοι που καταθέτουν κάθε χρόνο περίπου 6,3 εκατομμύρια δηλώσεις, μπορούν πλέον να ασκήσουν την υποχρέωσή τους. Προς το παρόν, μπορούν να περιηγηθούν στην εφαρμογή εντοπίζοντας τις αλλαγές αλλά και τα οικονομικά δεδομένα της φετινής χρονιάς.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή αποκαλύπτει και το ύψος των εισοδημάτων που έχετε εισπράξει κατά τη διάρκεια του 2017 όπως επίσης και τις ηλεκτρονικές πληρωμές που έχετε πραγματοποιήσει μέσω της κάρτας σας. Και μόνο αυτές οι πληροφορίες είναι αρκετές για να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι από χθες το βράδυ έχουν ήδη γίνει χιλιάδες χτυπήματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων

·Φορολογικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά ακόμη και για εισοδήματα που εισπράχθηκαν αναδρομικά και τα οποία αφορούν στα έτη 2016-2015. Έτσι, μπορούν να αποφύγουν την ταλαιπωρία όσοι εισέπραξαν τις οριστικές τους συντάξεις μέσα στο 2017 μαζί με αναδρομικά προηγούμενων ετών. Ειδικά για τους συνταξιούχους το αν κάποια ποσά αφορούν σε αναδρομικά φαίνεται στα ειδοποιητήρια αποδοχών που έχουν στείλει τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι επιβεβλημένη η τροποποιητική δήλωση προηγούμενων ετών.

· Ο βοηθητικός πίνακας με τους τόκους καταθέσεων αναφέρει πλέον και το αν ο φορολογούμενος είναι κύριος του κάθε λογαριασμού (δηλαδή αν το όνομά του φαίνεται πρώτο) ή όχι. Επίσης, οι τράπεζες έχουν στείλει αναλυτικά στοιχεία και για τα δάνεια τα οποία δηλώνονται ως τεκμήρια.

· Όποιος συμπληρώσει τον κωδικό που ρωτά φέτος αν προσφέρει φιλοξενία, θα πρέπει να συμπληρώσει και τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενεί όπως επίσης και το διάστημα για το οποίο προσέφερε φιλοξενία μέσα στο 2017. Έτσι, θα καταστεί δυνατό να γίνει διασταύρωση ανάμεσα στη δήλωση του παρέχοντος τη φιλοξενία και του φιλοξενούμενου.

· Τα αναδρομικά που εισέπραξαν οι συνταξιούχοι τον Δεκέμβριο του 2017 λόγω της παράνομης επιβολής εισφορών υγείας, έχουν σταλεί από τα ταμεία ως εισοδήματα του 2017 παρά το γεγονός ότι αφορούν στις χρήσεις 2012-2016. Όποιος θέλει, μπορεί να κάνει τροποποιητικές δηλώσεις και να τα εμφανίσει ως εισοδήματα των συγκεκριμένων ετών. Θα μπλέξει όμως σε περιπέτειες καθώς η δήλωση του 2017 θα πρέπει να γίνει με επιφύλαξη ενώ οι δηλώσεις των ετών 2012-2015 θα πρέπει να γίνουν στην εφορία.

· O βοηθητικός πίνακας με τις ηλεκτρονικές πληρωμές περιλαμβάνει πληροφορίες ανά τράπεζα ενώ τα νούμερα που αναφέρονται σε αυτόν δεν είναι δεσμευτικά για τον φορολογούμενο. Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογούμενος θα πρέπει πρώτα να υπολογίσει το ποσό των αποδείξεων που αναλογεί στο εισόδημά του και μετά να συμπληρώσει τον κωδικό με ποσό ακόμη και υψηλότερο από αυτό που εμφανίζεται στον βοηθητικό πίνακα της ηλεκτρονικής δήλωσης.

· Προσυμπληρωμένα έρχονται φέτος τα στοιχεία με τους ΑΜΚΑ των παιδιών έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μην χρειάζεται να αναζητήσουν και αυτό το στοιχείο .

· Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, έρχονται και φέτος προσυμπληρωμένα. Δυνατότητα διόρθωσης δεν υπάρχει. Αν εμφανίζεστε να έχετε εισπράξει εισοδήματα που δεν έχουν καταβληθεί, η μόνη λύση είναι να επικοινωνήσετε με τον εργοδότη και να ζητήσετε να σας προσαρμόσει τις απολαβές στα πραγματικά δεδομένα. Αν αρνηθεί θα πρέπει να κάνετε δήλωση με «επιφύλαξη»

· Δήλωση με επιφύλαξη σημαίνει ότι μέσα σε έναν μήνα θα πρέπει να πάτε στην εφορία και να προσκομίσετε δικαιολογητικά για την επιφύλαξή σας. Αν δεν το κάνετε, η δήλωση θα εκκαθαριστεί κανονικά χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιφύλαξη. Αν πάτε στην εφορία και πείσετε, το εκκαθαριστικό θα πρέπει να εκδοθεί κανονικά σε τρεις μήνες.

· Για τους παντρεμένους δεν αλλάζει τίποτα. Οι δηλώσεις θα είναι και φέτος κοινές.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου