ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαρωτικές οι μειώσεις έως και 30% στις συντάξεις των ενστόλων

σαρωτικές-οι-μειώσεις-έως-και-30-στις-συ-60339

Στο 30,8% φτάνουν οι μειώσεις στις πρώτες συντάξεις αποστράτων με τον νόμο Κατρούγκαλου οι μειώσεις δε στα μεικτά ποσά ξεπερνούν το 54,2%.

Οι νέες συντάξεις- σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο- αφορούν όσους αποστρατεύτηκαν από Ιούλιο 2016 και μετά, γιατί από τότε ορίστηκε στον νόμο ότι θα ισχύσει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για τους «ένστολους», και όχι από 13/5/2016 που ισχύει για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Οι πρώτες αποφάσεις εκδόθηκαν ήδη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αφορούν στρατιωτικούς με έναρξη συνταξιοδότησης από 1/1/2017.

Τα ποσά που παίρνουν οι απόστρατοι μπορεί να είναι πάνω από τον γενικό μέσο όρο συντάξεων των 750 ευρώ, πλην όμως αποκαλύπτονται πολύ μεγάλες μειώσεις, ίσως οι μεγαλύτερες που επιφέρει ο νόμος 4387 στις νέες συντάξεις.

Το νέο σύστημα είναι πιλότος και για τις παλιές συντάξεις, που επανυπολογίζονται και σύντομα αναμένονται και εκεί αποκαλυπτήρια. Οι περίπου 125.000 απόστρατοι με σύνταξη προ νόμου Κατρούγκαλου θα δουν ανάλογες μειώσεις όταν θα ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός και τα νέα ποσά αναρτηθούν πρώτα στην ΗΔΙΚΑ (όπως λέει ο νόμος 4387) και στη συνέχεια περαστούν στα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων.

Αυτό αναμένεται να γίνει μετά τον Ιούνιο, και μάλιστα θα γίνει με παρότρυνση της τρόικας, αφού η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία του επανυπολογισμού στην «πλατφόρμα» της ΗΔΙΚΑ, για να μη δουν οι συνταξιούχοι το σοκ που τους περιμένει στο τέλος του 2018.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου