ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέζουν για απελευθέρωση της ενέργειας

πιέζουν-για-απελευθέρωση-της-ενέργει-480327

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τρόικα προκειμένου να αποφευχθεί η παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του μνημονίου για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και πρόσβαση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ σε λιγνιτική παραγωγή ρεύματος, βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της κυβέρνησης και εκπροσώπων της τριμερούς.

Το νεότερο στοιχείο που προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται σε Αθήνα και Βρυξέλλες είναι ότι η "τρόικα" δεν θεωρεί ως αποδεκτή λύση μόνο την παραχώρηση σε ιδιώτες των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων λιγνίτη σε Δράμα, Ελασσόνα και Βεγόρα, αλλά πιέζει ώστε μέχρι να γίνουν οι παραχωρήσεις των κοιτασμάτων (αν επιλεγεί αυτή η λύση για το άνοιγμα της αγοράς) να γίνουν και άλλες ενέργειες που θα διευκολύνουν / επιταχύνουν την πρόσβαση των ιδιωτών στους λιγνίτες.

Τέτοιες προτάσεις που έχουν ακουστεί περιλαμβάνουν την πώληση ή μίσθωση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, την ανταλλαγή λιγνιτικής ενέργειας με άλλης μορφής παραγωγή από ευρωπαϊκές εταιρίες ηλεκτρισμού ή τη διενέργεια δημοπρασιών για την παραχώρηση σε ιδιώτες ενέργειας από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη επανέλαβε την άρνηση της κυβέρνησης να πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ, δεν άνοιξε ωστόσο τα χαρτιά της για τις άλλες λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, εφόσον οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και βρίσκονται σε κρίσιμη φάση.

Είναι ενδεικτικό ότι ο γεν. γραμματέας Ενέργειας, Κ. Μαθιουδάκης, βρίσκεται εδώ και ημέρες στις Βρυξέλλες για αυτό το θέμα και, στην περίπτωση που βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση με την Κομισιόν ως την προσεχή Δευτέρα, το ζήτημα θα τεθεί στο Κολέγιο των Επιτρόπων που συνεδριάζει την ερχόμενη Τετάρτη με εισήγηση, πιθανότατα, να τεθεί στο αρχείο η εισήγηση για παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι δύο άλλες πλευρές της τρόικας (ΕΚΤ και ΔΝΤ), σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση από το ΥΠΕΚΑ, έχουν δηλώσει ότι θα αποδεχθούν τη λύση που θα θεωρήσει αποδεκτή η Κομισιόν.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου