ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

«Τρύπα» 340 εκατ. στον ΕΝΦΙΑ του 2017

τρύπα-340-εκατ-στον-ενφια-του-2017-97909

Διπλό πονοκέφαλο προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο τα αναλυτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον ΕΝΦΙΑ του περασμένου έτους, καθώς δεν φτάνει που ο σχεδιασμός των νέων αντικειμενικών αξιών κινδυνεύει να πάει… περίπατο, φαίνεται ότι έστω περιορισμένης έκτασης παρεμβάσεις ανοίγουν «τρύπες» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στις εισπράξεις του φόρου.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ για το 2017, τα οποία αποτελούν το 97,49% των εσόδων από φόρους στην ακίνητη περιουσία, εμφανίζονται μειωμένα κατά 340,6 εκ. € (έσοδα 3,02 δις € το έτος 2017 έναντι 3,36 δις € το έτος 2016). Όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ, η εν λόγω μεταβολή οφείλεται εν μέρει στην απαλλαγή από το φόρο, η οποία προβλέφθηκε με την ΠΟΛ 1200/2017, για τους ιδιοκτήτες σεισμόπληκτων ακινήτων, καθώς και σε σειρά δικαστικών αποφάσεων που μείωσαν τις τιμές ζώνης των ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές (Ψυχικό κ.α.) επί των οποίων υπολογίζεται ο φόρος.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Ότι αν μια απαλλαγή για κατεστραμμένα ακίνητα και μια αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης σε 6 περιοχές- τόσες αφορούν οι αποφάσεις του ΣτΕ- κοστίζει στον Προϋπολογισμό κάτι παραπάνω από 340 εκατ. ευρώ, τι θα γίνει εάν χρειαστεί να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες σε όλη την Επικράτεια; Το σενάριο αυτό είναι πραγματικός εφιάλτης για το υπουργείο Οικονομικών, γιατί θα υποχρεωθεί να «χτίσει» από το μηδέν τον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να «κλειδώσει» φόρους 3,2 δις ευρώ, που περιμένει το Κουαρτέτο. Κι επειδή οι επιβαρύνσεις στις αποκαλούμενες «λαϊκές» περιοχές δεν είναι καν υπό συζήτηση, ήδη μελετάται το πώς ακριβώς θα μεταφερθούν και θα μοιραστούν τα βάρη στα μεσαία και υψηλότερα κλιμάκια, κυρίως μέσω του Συμπληρωματικού Φόρου, ο οποίος σήμερα επιβάλλεται από τις 200.000 ευρώ και πάνω, αλλά είναι πολύ πιθανόν ο πήχης να κατέβει.

Το ζήτημα είναι ότι για να φτάσει σε αυτήν τη σπαζοκεφαλιά, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να πάρει πρώτα στα χέρια του τις εισηγήσεις των εκτιμητών και οι έως τώρα ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η καταληκτική προθεσμία της 14ης Μαρτίου μοιάζει με άθλο. Οι πληροφορίες από το στρατόπεδο των εκτιμητών είναι ότι αν και κάποιοι έχουν ανεβάσει στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών κάποιες τιμές, οι περισσότεροι τα έχουν βρει… μπαστούνια, λόγω της έλλειψης επαρκών στοιχείων.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι η προσμονή και το άγνωστο των νέων Τιμών Ζώνης, έφερε περισσότερους στις εφορίες για μεταβιβάσεις ακινήτων, κυρίως μέσω γονικών παροχών. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι τα έσοδα από φόρους και τέλη κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών κ.λπ., τα οποία αποτελούν το 4,80% των συνολικών εσόδων από τους φόρους στην περιουσία, αυξήθηκαν κατά 31,89% και διαμορφώθηκαν σε 156,12 εκ. € το 2017 έναντι 118,37 εκ. € το 2016, καθώς πολλοί πολίτες προέβησαν σε αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις ακινήτων ενόψει των αναμενόμενων αναπροσαρμογών των αντικειμενικών αξιών κατά το έτος 2018.

Λογιστές και φοροτεχνικοί εκτιμούν, πάντως, ότι μέσω των γονικών παροχών ή των μεταβιβάσεων σε συγγενικά πρόσωπα, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να αποφύγουν τον πέλεκυ του Συμπληρωματικού Φόρου και των πρόσθετων επιβαρύνσεων. Σημειωτέον ότι τα έσοδα από τον Συμπληρωματικό Φόρο των φυσικών προσώπων, ανήλθαν το 2017 στα 382 εκατ. ευρώ από 387 εκατ. ευρώ το 2016 και τα αντίστοιχα των νομικών προσώπων σε 247 εκατ. ευρώ από 261 εκατ. ευρώ με το συνολικό ποσό να περιορίζεται στα 629 εκατ. ευρώ από 649 εκατ. ευρώ το 2016.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου