ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ο Γ. Παπανδρέου το είπε δημόσια»

ο-γ-παπανδρέου-το-είπε-δημόσια-481173

Η οργή των Ευρωπαίων για τη στάση της Γερμανίας ξεχειλίζει, γράφουν σε δημοσίευμά τους χθες οι Financial Times, επισημαίνοντας ότι όταν ο Γιώργος Παπανδρέου «εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ότι η Γερμανία ωθεί την Ευρωζώνη στο χείλος μίας νέας κρίσης χρέους, είπε δημόσια αυτό που πολλοί άλλοι ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες έλεγαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εδώ και εβδομάδες».

Η κίνηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ να προωθήσει, με αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ, ένα νέο Μηχανισμό Αντιμετώπισης Κρίσεων στην Ευρωζώνη -που θα επιβάλλει στους ιδιώτες επενδυτές να φέρουν το μεγαλύτερο κόστος μελλοντικών προγραμμάτων διάσωσης χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα- έγινε δεκτή με δυσφορία στην περασμένη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Όμως, τις επόμενες εβδομάδες, όταν οι αγορές των ομολόγων αντέδρασαν και κατρακύλησαν αυτή η δυσφορία ξεχείλισε, με κατηγορίες ότι η κυρία Μέρκελ έθεσε πολλές χώρες-εταίρους της Γερμανίας σε αστάθεια για να ενισχύσει τη θέση της έναντι των Γερμανών φορολογουμένων» συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Δεν μπορούν να δημοσιευθούν τώρα» είπε ο κ. Ντάνιελ Γκρος, Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής με έδρα τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στα οργισμένα σχόλια που άκουσε εναντίον του Βερολίνου.

Ακόμη και κάποιες από τις χώρες με υγιή δημοσιονομική κατάσταση, που είναι παραδοσιακά σύμμαχοι της Γερμανίας σε θέματα οικονομικής διακυβέρνησης -όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία- εξέφρασαν οργή για την τακτική της και έθεσαν ερωτήματα για τη συμπεριφορά της.

Η οργή εκδηλώθηκε πρώτη φορά μετά τη συμφωνία που έκανε η Γερμανία με τη Γαλλία στα μέσα του περασμένου μήνα, ενώ ακόμη συνεργαζόταν με τις άλλες χώρες-συμμάχους της στη Βόρεια Ευρώπη, αναφέρουν οι Financial Times.

Ακόμη και μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής στις 19 Οκτωβρίου, η Γερμανία συνέχισε να χάνει αργά τη στήριξη για τη σκληρή στάση της όσον αφορά στο νέο μηχανισμό διάσωσης και αναγκάσθηκε να υποχωρήσει από τις αρχικές ιδέες της για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων για το ρόλο των ιδιωτών επενδυτών πριν από ένα πρόγραμμα διάσωσης, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, λένε οι Financial Times, επισημαίνουν ότι η Γερμανία δεν ήταν προετοιμασμένη για τη θυμωμένη αντίδραση των αγορών στις προτάσεις της και από τότε άρχισε να υποχωρεί, όπως την περασμένη Παρασκευή, όταν οι Υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ δήλωσαν από τη Σεούλ ότι ο νέος μηχανισμός διάσωσης δεν θα αφορά τους σημερινούς κατόχους ομολόγων.

Ο κ. Γκρος σημειώνει ότι είναι η δεύτερη φορά που η κυρία Μέρκελ ωθεί την Ευρωζώνη σε αναταραχή, καθώς αρνήθηκε φέτος επί μήνες την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, έως ότου αναγκάσθηκε από την οργισμένη αγορά ομολόγων. «Αυτό είναι το βασικό μειονέκτημα στην προσέγγιση της κυρίας Μέρκελ» είπε ο κ. Γκρος και προσέθεσε: «Αυτό που δεν καταλαβαίνει είναι ότι οι αγορές δεν είναι σαν τα πολιτικά συστήματα. Προεξοφλούν τα πράγματα. Και τα προεξοφλούν με ασάφειες, όχι με ορθολογικό τρόπο».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου