ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσκληση συναίνεσης για την οικονομία

πρόσκληση-συναίνεσης-για-την-οικονομ-481610

Στο κάλεσμα του πρωθυπουργού προς τους πολιτικούς αρχηγούς για συναίνεση αναφέρθηκε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σχολιάζοντας παράλληλα τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συνέδεσε τη συναίνεση με τη μη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία. «Υπάρχει μία κυβέρνηση ισχυρή» τόνισε ο κ. Πεταλωτής κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, επαναλαμβάνοντας με φόντο τις δηλώσεις Μέρκελ για την Ελλάδα και την ΟΝΕ ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι εκτός συζήτησης.

Σχετικά με το τι προτάσεις θα αφορά το πλαίσιο πάνω στο οποίο ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε συναίνεση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει απλώς η εκφρασμένη βούληση και η απόφαση του πρωθυπουργού να απευθυνθεί στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση και συναίνεση πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συνέδεσε τη συναίνεση με τη μη σύσταση της εξεταστικής για την οικονομία, ο κ. Πεταλωτής τόνισε: «Μιλάμε για συναίνεση εθνική συνεννόηση, δεν θα δεχτούμε όμως συμψηφισμούς».

Παράλληλα, επισήμανε ότι ήδη υπάρχει κατατεθειμένο αίτημα της κυβέρνησης για την εξεταστική επιτροπή για τα παραποιημένα στοιχεία της οικονομίας.

Ερωτηθείς εάν στις συναντήσεις που σκοπεύει να κάνει ο κ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς, περιλαμβάνονται ο Φ. Κουβέλης και η Ντ. Μπακογιάννη (η οποία αναμένεται να ανακοινώσει την ίδρυση του κόμματός της την Κυριακή) ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι αυτό θα εξειδικευτεί όταν απευθύνει πρόσκληση ο πρωθυπουργός.

«Δεν συζητούμε για αναδιάρθρωση»

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές της Γερμανίδας καγκελαρίου αναφορικά με την ένταξη Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι από το βήμα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γ. Παπανδρέου απάντησε στις αιτιάσεις της Ανγκελα Μέρκελ.

«Είναι κάτι που έχει κριθεί και φυσικά δεν χρειάζεται να σχολιάσω και να απαντήσω εγώ σήμερα» επισήμανε.

Ερωτηθείς εάν η ελληνική πλευρά θα ασκήσει βέτο σε περίπτωση που η Ανγκελα Μέρκελ επιμείνει στην πρότασή της για αναγκαστική αναδιάρθρωση χρέους κρατών-μελών, ο κ. Πεταλωτής τόνισε πως «η ελληνική πλευρά με τον Έλληνα πρωθυπουργό έχει εκφραστεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο».

«Δεν συζητάμε για αναδιάρθρωση του χρέους, έχουμε δικές μας προτάσεις, οι οποίες βγήκαν δυστυχώς μέσα από τη δική μας εμπειρία, γιατί δεν είμαστε απλοί παρατηρητές και θεωρητικοί αναλυτές στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι» τόνισε.

Ανέφερε ακόμη ότι «είμαστε οι πρώτοι που υφιστάμεθα τις συνέπειες μιας κρίσης που ακόμα περνάμε, άρα έχουμε αυξημένη ευθύνη και απέναντι στη χώρα μας, αλλά και απέναντι σε χώρες που τυχόν αντιμετωπίζουν πρόβλημα».

«Ισχυρή η κυβέρνηση»

«Υπάρχει μια κυβέρνηση ισχυρή, η οποία έχει εκλεγεί πριν ένα χρόνο και επανανομιμοποίησε την πολιτική της, τουλάχιστον σε γενικές γραμμές, πριν από δύο ημέρες. Συνεπώς θέματα κυβερνητικής συνεργασίας δεν υπάρχουν» επισήμανε ο Γ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν το εγχείρημα που ακολουθήθηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τους Γ. Καμίνη και Γ. Μπουτάρη θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό και για συνεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο.

«Αποδείχτηκε, όμως, σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές ότι όταν υπάρχουν ευρύτερες συνεργασίες, ειδικότερα στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, μπορούμε να αλλάζουμε καταστάσεις που κάποτε θεωρούνταν παγιωμένες» προσέθεσε.

Παράλληλα, αναφερθείς στα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η κυβέρνηση ακόμα και από την πρώτη Κυριακή είχε εκφράσει την εκτίμηση, μέσα από τη συνάθροιση πολλών στοιχείων, ότι υπάρχει νομιμοποίηση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ από τους πολίτες.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου