ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Τι πρέπει να κάνετε για να πάρετε πίσω τα αναδρομικά των επικουρικών

συντάξεις-τι-πρέπει-να-κάνετε-για-να-πά-108840

Τις απαραίτητες διαδικασίες θα πρέπει να αρχίσουν οι συνταξιούχοι για να πάρουν πίσω τα αναδρομικά των επικουρικών τους συντάξεων που δικαιούται.

Το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει επιβεβαιώσει, αλλά ούτε διαψεύσει το θέμα της επιστροφής των αναδρομικών συντάξεων που υπολογίστηκαν με εσφαλμένο τρόπο, με αποτέλεσμα το ζήτημα να είναι υπαρκτό, όπως και τα αιτήματα των συνταξιούχων για την αναδρομική επιστροφή των ποσών που τους παρακρατήθηκαν παρανόμως.

Που έγιναν λανθασμένες παρακρατήσεις

Οι λανθασμένες παρακρατήσεις του Ν.3986/2011 αφορούν σε επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ ή και άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από τα 1.300 ευρώ (μεικτά).

Κατά τη διάρκεια του επανυπολογισμού των συντάξεων υπήρξαν μειώσεις και διαφοροποιήσεις των ποσών. Οι παρακρατήσεις ωστόσο του 2011 συνέχισαν να υπολογίζονται στα αρχικά ποσά. Την ίδια στιγμή αρκετοί συνταξιούχοι αν και είχαν σύνολο αποδοχών κάτω από το κατώτατο πλαφόν των 300 ευρώ εντόπισαν σημαντικές μειώσεις των αποδοχών τους.

Πως γίνεται επανυπολογισμός

Κατά των επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων και τις μειώσεις αυτών διαφοροποιήθηκε και το άθροισμα της κύριας και επικουρικής συνεπώς και το ποσό της παρακράτησης. Ωστόσο παρά το γεγονός πως χιλιάδες συνταξιούχοι άλλαξαν κλίμακα, οι παρακρατήσεις του εν λόγω νόμου συνεχίζουν με το ίδιο αρχικό ποσό.

Ο συνταξιούχος μπορεί να υποβάλει σχετική αίτηση

Η υποβολή της αίτησης κατά της περικοπής της σύνταξης είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για τη διεκδίκηση της επιστροφής χρημάτων που παρακρατήθηκαν παρανόμως από τις επικουρικές συντάξεις.

Να σημειωθεί ωστόσο πως σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας επίσημα έντυπα για την υποβολή αίτησης δεν υπάρχουν .

Τι μπορείτε να κάνετε

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να συντάξετε εσείς την αίτηση και να την υποβάλετε ανάλογα με το Ταμείο σας, στον ΕΦΚΑ, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή στο ΕΤΕΑΕΠ. Οι φορείς είναι υποχρεωμένοι να παραλάβουν την αίτηση και να σας δώσουν αριθμό πρωτοκόλλου.

Τα ποσά επιστροφών για κύριες και επικουρικές

Για τις κύριες συντάξεις, τα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι από τις παράνομες μειώσεις για το μέχρι τώρα διάστημα φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ και έχουν να κάνουν με αυξημένο ποσοστό κρατήσεων του ν. 4093/2012, που, αντί για 5%, υπολογίζεται με 10%, ή, αντί για 10%, υπολογίζεται με 15%.

Για τις επικουρικές συντάξεις τα διεκδικούμενα ποσά αναδρομικών φτάνουν ως και 790 ευρώ (σ.σ.: όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα ντοκουμέντα με τις παράνομες μειώσεις που δημοσιεύουμε). Η δε παρανομία συνίσταται στο γεγονός ότι το ΕΤΕΑΕΠ επιβάλλει μειώσεις 3% ως 10% με το νόμο 3986/2011 σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, χωρίς όμως να πρέπει να έχουν αυτή την κράτηση γιατί δεν την προβλέπει ο νόμος αν έχουν επικουρική κάτω από 300 ευρώ. Στην περίπτωση δε που η επικουρική ήταν 500 ευρώ και πήγε στα 330 ευρώ, τότε η μείωση θα πρέπει να είναι μικρότερη. Παρατηρείται όμως ότι επιβάλλεται η μείωση που ίσχυε στην επικουρική των 500 ευρώ και όχι στα 330 ευρώ. Και εδώ υπάρχει παρανομία.

Υπάρχουν όμως και άλλοι 150.000 συνταξιούχοι κυρίως με επικουρική ΙΚΑ, που είδαν μειώσεις ως και 49%, και λόγω αυτής της μεγάλης μείωσης δεν υπάρχει παράνομη κράτηση με το ν. 3986. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ πιο σημαντικό να υποβληθεί αίτηση για ανάλυση και γνωστοποίηση σε κάθε συνταξιούχο των στοιχείων που ελήφθησαν υπόψη για να επανυπολογιστεί και να μειωθεί κατά 49% η παλιά τους επικουρική. Η εγκύκλιος Πετρόπουλου (7 Ιουνίου 2016) λέει ότι σε όσα Ταμεία δεν έχουν ποσοστό αναπλήρωσης, για τον επανυπολογισμό των επικουρικών λαμβάνονται υπόψη τα έτη ασφάλισης, οι συντάξιμες αποδοχές και οι εισφορές.

Στο επικουρικό του ΙΚΑ για παράδειγμα, όπου δεν υπάρχει σταθερό ποσοστό αναπλήρωσης, ο επανυπολογισμός θα έπρεπε να γίνει με βάση τις συντάξιμες αποδοχές και τα έτη ασφάλισης κάθε συνταξιούχου. Αυτό δεν έγινε και εφαρμόστηκε με κάποια άλλη μέθοδο μια οριζόντια μείωση με συντελεστή 0,4927 (49,27%) ανεξάρτητα από το αν ένας συνταξιούχος είχε 35 χρόνια και συντάξιμες αποδοχές 2.300 ευρώ και κάποιος άλλος είχε 29 χρόνια και συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ!

Για παράδειγμα, συνταξιούχος ΙΚΑ με αρχική επικουρική 586 ευρώ έπαιρνε καθαρά 239 ευρώ μετά τις παλιές μνημονιακές μειώσεις περιόδου 2011-2015. Με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου (Σεπτέμβριος 2016) η επικουρική μειώνεται στα 165 ευρώ μικτά και στα 138 ευρώ καθαρά!!! Τέτοιο ποσό αντιστοιχεί σε μισθό 1.100 ευρώ και σε 35 έτη, ενώ ο μισθός που είχε ο συνταξιούχος και δεν ελήφθη υπόψη στον επανυπολογισμό ήταν στις 2.300 ευρώ

Πηγή: Εφημερίδα, Δημοκρατία,eleftherostypos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου