ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτάσεις της τρόικας για μέτρα – σοκ

προτάσεις-της-τρόικας-για-μέτρα-σοκ-482423

Ενώ τα κόμματα θα μετρούν κέρδη και απώλειες και οι πολίτες τα χρήματα για να βγάλουν το μήνα όπως κάθε ημέρα, τη Δευτέρα φτάνει στην Αθήνα η τρόικα με άγριες διαθέσεις.

Με έναν φάκελο υπό μάλης, ο οποίος θα περιέχει τα 11 πιο δύσκολα μέτρα της τελευταίας 30ετίας, έρχονται οι τρεις κορυφαίοι αξιω¬ματούχοι της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές θα ζητήσουν “κόψιμο” του επιδόματος Χριστουγέννων σε μισθωτούς και συνταξιούχους , με στόχο την εξοικονόμηση 250 εκ. ευρώ

Η πρόταση – σοκ όμως που σύμφωνα με το ρεπορτάζ αναμένεται να θέσει η τρόικα θα είναι η μείωση αρχικά του προσωπικού του δημοσίου κατά 12% σε οργανικές και έκτακτες θέσεις.

Θα ζητήσουν ακόμη την αύξηση του χαμηλού συντελεστή στο 13% από 11% και νέες αυξήσεις φόρων στα ακίνητα.

Τα μέτρα που θα ζητήσει η τρόικα αναμένεται να γίνουν δεκτά από το οικονομικό επιτελείο, το οποίο δεν έχει πολλά περιθώρια «ελιγμών», καθώς διαπιστώνεται πλέον ότι τα νούμερα του Προϋ¬πολογισμού του 2011 δεν βγαίνουν. Η υστέρηση των εσόδων για το 2010 αναμένεται να προσεγγίσει τα 4,5 δισ. ευρώ, καθώς μεταξύ άλλων εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να επιτευχθούν οι στόχοι για την είσπραξη του ΦΠΑ (η ετήσια αύξηση των εσόδων είναι 3,8% αντί για 8,7% που ήταν ο στόχος), της περαίωσης κ.λπ. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, στο τέλος Δεκεμβρίου τα έσοδα του κράτους θα προσεγγίσουν τα 48 δισ. ευρώ αντί για 52,5 δισ. που είχαν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2010.

Μεταξύ άλλων, θα ζητήσουν:

– κατάργηση αφορολόγητου πρώτης κατοικίας

– αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, με τις εμπορικές

– τακτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνο τις ΜΑΠ

– αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 11 στο 13%

– σε ΦΠΑ 23% να μπει το 30% των προϊόντων που είναι σήμερα στον χαμηλό συντελεστή

– θέσπιση ενδιάμεσου συντελεστή ΦΠΑ 19% και ένταξη εκεί όσων υπηρεσιών είναι εκτός ΦΠΑ

– αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών, αύξηση ανώτατων και κατώτατων ορίων και εισαγωγή – τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων

– σταδιακό διπλασιασμό των συντελεστών φορολογίας τόκων καταθέσεων

– μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων

– οριστική κατάργηση και των υπόλοιπων επιδομάτων Πάσχα και αδείας από τον προϋπολογισμό του 2011

– μαχαίρι στους μισθούς και απολύσεις στο δημόσιο με μείωση κατά 12% των οργανικων και έκτακτων θέσεων

– συρρίκνωση των κονδυλίων για την Τοπική αυτοδιοίκηση

Ο Τόμσεν φοβάται την ύφεση

Οπως εξηγούν αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, τα μέτρα που θα εισηγηθεί το κλιμάκιο της τρόικας, με δεδομένη τη μεγάλη υστέρηση των εσόδων του 2010, αντανακλούν τον βασικό σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεπεράσει σταδιακά την κρίση χρέους που διανύει. Καταγράφεται αυτή τη φορά μια διαφοροποίηση από τον κ. Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, ο οποίος λέγεται ότι επιθυμεί τη μικρότερη του προβλεπομένου μείωση του ελλείμματος για το 2011 επειδή «φοβάται» την επιδείνωση της ύφεσης από πολύ αυστηρά μέτρα.

Οι Ευρωπαίοι, προς το παρόν, επιμένουν στην αταλάντευτη πορεία και το μόνο που είναι προς συζήτηση είναι δύο ενδεχόμενα:

Ή λαμβάνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα το 2011, οπότε συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα, ή τα πρόσθετα μέτρα θα επιμεριστούν τμηματικά στα επόμενα χρόνια του προγράμματος (2011-2013).

Βέβαια η είσπραξη των φόρων θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθεί η πραγματική οικονομία που βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση.

Ετσι το βάρος της ανάκαμψης πέφτει στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ο οποίος όμως επιβαρύνεται και άλλο από τη φορολογία, ενώ οι ελπίδες εναποτίθενται στις ξένες επενδύσεις και στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου