ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εβδομάδα – φωτιά από αύριο για την Οικονομία

εβδομάδα-φωτιά-από-αύριο-για-την-οικο-482821

Μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος, η οποία θα περιλαμβάνει και το επόμενο έτος, αρχίζει από αύριο Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου, για την ελληνική οικονομία. Τη συγκεκριμένη ημέρα, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει την επί τα χείρω αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ οι επικεφαλής της τρόικας θα αρχίσουν τον έλεγχο των μεγεθών τόσο του τρέχοντος, όσο και του νέου προϋπολογισμού.
Την Τρίτη και την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου και 17 Νοεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στους συναδέλφους του στο Eurogroup και το Ecofin αντίστοιχα. Και την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού, με τον οποίο πρέπει, εν μέσω ύφεσης, να επιτευχθεί σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η Eurostat θα οριστικοποιήσει το έλλειμμα για το 2009 σε επίπεδο άνω του 15% του ΑΕΠ (από 13,8% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού), ενώ για το 2010, λόγω και της υστέρησης στα έσοδα, ενδέχεται να διαμορφωθεί σε 9,3%- 9,5% του ΑΕΠ (από 8,1% του ΑΕΠ, που ήταν ο αρχικός στόχος στο μνημόνιο και 7,8% του ΑΕΠ, που ήταν ο μεταγενέστερος). Υπό τα δεδομένα αυτά, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης προσεγγίζει πλέον τα 22 δισ. ευρώ και θα πρέπει το 2011 να μειωθεί στα 17 δισ. ευρώ.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, τα στελέχη της τρόικας έχουν ήδη αρχίσει να ζητούν πρόσθετα μέτρα, όπως, άλλωστε, έκανε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα φορολογικά μέτρα εις βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, και οι κινήσεις στη φορολογία θα περιορισθούν στην αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε παρέμβασή του στο Μega, διέψευσε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης μίλησαν στο Dow Jones Newswire για πρόσθετα μέτρα, με στόχο την εξοικονόμηση τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ. «Το Υπουργείο Οικονομικών έχει κουραστεί, όλο αυτόν τον καιρό, να τρέχει πίσω από δήθεν και υποτιθέμενες, ανώνυμες, δηλώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση εάν θα χρειαστούν νέα μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που έχουμε δεσμευτεί και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού και στο μνημόνιο, τα 9,1 δισ. ευρώ, είναι μέτρα που είναι αρκετά. Θα κάνουμε συζήτηση με την τρόικα, να δούμε αν και αυτοί πείθονται απ’ αυτή την επιχειρηματολογία».

«Αν χρειαστεί να κάνουμε μια περαιτέρω προσαρμογή, σας διαβεβαιώνω ότι αυτή η προσαρμογή θα είναι από μείωση δαπανών του Δημοσίου, εκεί όπου πραγματικά υπάρχει σπατάλη και μπορεί να μειωθεί», διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Ξέρετε ότι έχουμε μιλήσει και για την ανάγκη να μειωθούν τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ, και για την ανάγκη περαιτέρω συγυρίσματος του κράτους, παραδείγματος χάρη αυτό που έχουμε ξεκινήσει στο χώρο της υγείας και στο φάρμακο, που θα αποδώσει το 2011, και άλλων τέτοιου είδους μέτρων μείωσης δαπανών του Δημοσίου».

Σε άλλη ερώτηση εάν η τρόικα ζητήσει επιπλέον μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Μελετάμε μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις. Αυτή τη δουλειά κάνουμε αυτό τον καιρό. Αυτά είναι πράγματα που έχουμε κουβεντιάσει και με τους υπουργούς που κάναμε διμερείς συναντήσεις. Κοιτάμε διαφορετικά σενάρια, αλλά όλα αυτά που έχουν ακουστεί, με τα νούμερα που έχουν ακουστεί, για τα παραπάνω μέτρα, π.χ. αν είναι 4 δισ. ευρώ κ.λ.π., δεν ισχύουν».

 

Μάλιστα, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει ευνοϊκά τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων σε επιχειρήσεις που επαναπενδύουν τα κέρδη τους ή τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για τον τουριστικό κλάδο.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, το κύριο βάρος θα δοθεί στον περαιτέρω περιορισμό των δαπανών και τις διαρθρωτικές αλλαγές, με το ερώτημα να είναι, κατά πόσον οι επιταγές της τρόικας θα εισακουσθούν στο σύνολό τους.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου