ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαχαίρι στα επιδόματα ανεργίας, αύξηση του ΕΦΚ

μαχαίρι-στα-επιδόματα-ανεργίας-αύξησ-482918

Δέσμη νέων μέτρων λιτότητας αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα η Ελλάδα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να συγκεντρώσει 4,5 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτύχει το στόχο της για τη μείωση του ελλείμματος, μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο δηλώσεις δύο στελεχών της κυβέρνησης.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πρόσθετα μέτρα θα εστιάσουν στις περικοπές δαπανών στο δημόσιο, ωστόσο ενδέχεται επίσης να περιλαμβάνουν περισσότερους έμμεσους φόρους, φέρεται να δήλωσαν τα κυβερνητικά στελέχη.

Ένας εκ των δύο επισήμανε επίσης ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2010 αναμένεται να φτάσει το 9,3% ή και λίγο περισσότερο, λόγω της καθυστερημένης είσπραξης φόρων και της αναμενόμενης αναθεώρησης του ελλείμματος από τη Eurostat για το 2009.

Τα νέα μέτρα, τα οποία δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα, θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, αναφέρεται επίσης στο εν λόγω δημοσίευμα.

Ο δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε πως οι τελικές αποφάσεις για συγκεκριμένες περικοπές θα ληφθούν μετά από συνομιλίες μεταξύ του υπουργείου οικονομικών και της τρόικας  την επόμενη εβδομάδα.

«Θα υπάρξει σημαντική περιστολή δαπανών σε επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα. Θα μπει ταβάνι σε υπερωρίες και μπόνους. Οι προϋπολογισμοί των υπουργείων θα περικοπούν, δημόσιοι φορείς θα συγχωνευτούν και εκείνες που δεν εξυπηρετούν κανέναν πραγματικό σκοπό, θα κλείσουν» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε «οι δαπάνες για τα νοσοκομεία και τους δήμους θα περικοπούν περαιτέρω μαζί με τον προϋπολογισμό των δημοσίων επενδύσεων. Μερικά προϊόντα θα μπουν σε υψηλότερη κλίμακα ΦΠΑ κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, ενώ τα προϊόντα καπνού και τα αλκοολούχα ποτά θα μπορούσαν να φορολογηθούν περισσότερο. Γίνεται επίσης λόγος για μείωση των επιδομάτων ανεργίας».

 

Συρρίκνωση 4,5% στο ΑΕΠ γ’ τριμήνου

Μείωση κατά 4,5% εμφάνισε κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ της χώρας, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,1%.

Η σημαντική μείωση που καταγράφεται στην τελική καταναλωτική δαπάνη και τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, συνέβαλε στη μείωση του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα η βελτίωση που παρατηρήθηκε και κατά το 3ο τρίμηνο στο εμπορικό ισοζύγιο, αντιστάθμισε εν μέρει το αποτέλεσμα των προαναφερόμενων παραγόντων.

Οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις του ΑΕΠ της περιόδου 1ο τρίμηνο 2004 – 4ο τρίμηνο 2009 είναι αναθεωρημένες, με βάση τις νέες ετήσιες εκτιμήσεις (2004-2009) του Σεπτεμβρίου 2010. Η αναθεώρηση των στοιχείων της περιόδου αυτής, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης, είχαν αποτέλεσμα νέες εκτιμήσεις για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2010.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου