ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ξεκινά ο Γολγοθάς των νέων αντικειμενικών αξιών: Στα χέρια 310 εκτιμητών οι εισηγήσεις

ξεκινά-ο-γολγοθάς-των-νέων-αντικειμεν-127740

Στις αρχές Μαρτίου θα πρέπει να αναμένονται οι εισηγήσεις για τις νέες Τιμές Ζώνης, καθώς η απροθυμία των εμπειρογνωμόνων να συμμετάσχουν στη διαδικασία και η αναγκαία συμπληρωματική πρόσκληση, έφεραν καθυστερήσεις. Ωστόσο, αυτές οι εισηγήσεις επ’ ουδενί θα είναι οι τελικές αντικειμενικές αξίες.

Το πρώτο βήμα θα γίνει από τους 310… γενναίους, που τόλμησαν και ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών για τον προσδιορισμό των εμπορικών, άρα και των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το γεγονός ότι μετά από την αρχική πρόσκληση είχε μείνει… «ορφανή» η μισή Ελλάδα, ενώ σε περίπου 6.500 Ζώνες υπήρχε μόλις ένας εκτιμητής, μιλάει από μόνο του. Τι έγινε τελικά μετά από το δεύτερο προσκλητήριο και την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής διαδικασίας;

218 εκτιμητές στην πρώτη φάση (λιγότερες από 10 οι εταιρίες) και άλλοι 92 στη δεύτερη φάση. Έτσι, υπό συνόλου περίπου 10.000 Ζωνών, σε 8.000 έχουν «εγκατασταθεί» 3 εκτιμητές, ενώ σε 2.000, που εντοπίζονται σε δύσκολες περιοχές, υπάρχουν μόλις 2 εκτιμητές που καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

Με την υπογραφή της Απόφασης διορισμού τους, θα αρχίσει να μετράει το 20ήμερο, που θα έχουν στη διάθεση τους, προκειμένου να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους και ο χρόνος που διαθέτουν οι εμπειρογνώμονες είναι ελάχιστος. Ποιο είναι το στοιχείο που επιτρέπει μια σχετική αισιοδοξία στο υπουργείο Οικονομικών ότι έστω με σπριντ θα προλάβουν; Ότι δεν θα απαιτηθούν μεγάλες διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες. «Οι Τιμές Ζώνης ήταν αρκετά χαμηλά, άρα οι εμπορικές τιμές με την πτώση τους τα τελευταία χρόνια τις έχουν προσεγγίσει. Μόνο σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις οι αντικειμενικές αξίες είναι, πλέον, υψηλότερες των εμπορικών τιμών», σημειώνουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές, δίνοντας και το στίγμα των διαθέσεων του υπουργείου για την κρίσιμη φάση της επεξεργασίας των εισηγήσεων των εκτιμητών.

Οι 310 εκτιμητές θα επιχειρήσουν τη χαρτογράφηση της κτηματαγοράς, περιφέρεια προς περιφέρεια και Ζώνη προς Ζώνη. Εν συνεχεία, 0ι εκθέσεις τους θα παραληφθούν από Δευτεροβάθμια Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να «κοσκινίσει» τις περιπτώσεις, όπου θα καταγραφούν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των εισηγήσεων των εκτιμητών και των σημερινών αντικειμενικών αξιών και στο τελικό στάδιο το υπουργείο Οικονομικών θα βάλει την υπογραφή του στις αντικειμενικές αξίες που θα πάρουν ΦΕΚ.

Απώτερος στόχος είναι να αποφευχθούν τέτοιες αλλαγές, που θα καθιστούν αναγκαίο το «ξήλωμα» των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και την ευρεία αναπροσαρμογή τους, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν τα 2,7 δις ευρώ. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που η διαδικασία οδηγήσει τεκμηριωμένα σε μεγάλες αυξήσεις των Τιμών Ζώνης- κυρίως στις αποκαλούμενες «λαϊκές» περιοχές- τότε η ειλημμένη απόφαση του υπουργείου προβλέπει ανάλογη μείωση συντελεστών, έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση στον ΕΝΦΙΑ των συγκεκριμένων περιοχών. Η διαφορά, δηλαδή το κόστος, θα μεταφερθεί στα υψηλότερα κλιμάκια, ενώ έχει απορριφθεί προ πολλού η εισήγηση για επέκταση του Συμπληρωματικού Φόρου και στα αγροτεμάχια.

Επειδή, όμως, όπως έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν, οι σχεδιασμοί για τις αντικειμενικές αξίες πάνε πολύ εύκολα… περίπατο, υπάρχει πάντα η σκέψη να «τραβήξει» η διαδικασία έως το σημείο «μηδέν», δηλαδή έως ότου χρειαστεί να αναπροσαρμόσουν τον ΕΝΦΙΑ στα νέα δεδομένα, για να ξεκινήσει και η εκκαθάριση του φόρου για το 2018. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι αν και το Μνημόνιο προβλέπει πως το Μάρτιο θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» οι νέες αντικειμενικές αξίες, η διαδικασία αυτή- που είναι και η πιο δύσκολη- μπορεί να διαρκέσει ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου, την ώρα που οι υπηρεσίες θα «τρέχουν» παράλληλα τα σενάρια για τις αναγκαίες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου