ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψαλίδι στις δαπάνες, όχι σε μισθούς – συντάξεις

ψαλίδι-στις-δαπάνες-όχι-σε-μισθούς-σ-484575

Νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες που θα αποκρυσταλλωθούν μετά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει την περικοπή μισθών και συντάξεων, αλλά και την αύξηση των φορολογικών βαρών, καθώς η οικονομία και κυρίως οι επιχειρήσεις βρίσκεται σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να αντέξει νέους φόρους.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι δηλώσεις της Λ. Κατσέλη και του Τ. Χυτήρη. «Δεν θα υπάρξουν μεγαλύτερες περικοπές, σε μισθούς ή συντάξεις» σημείωσε η υπουργός Εργασίας. Οι περικοπές «δεν θα αφορούν μισθούς, συντάξεις, αλλά τη μαύρη τρύπα στις ΔΕΚΟ» επισήμανε ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης.

Παραχωρώντας στο Λονδίνο συνέντευξη στο δημοσιογράφο του CNN Ρίτσαρντ Κουέστ ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει την περικοπή μισθών και συντάξεων, αλλά και την αύξηση των φορολογικών βαρών, καθώς η οικονομία και κυρίως οι επιχειρήσεις βρίσκεται σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να αντέξει νέους φόρους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως υπάρχουν σχέδια για νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, τα οποία θα αποκρυσταλλωθούν μετά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ερωτηθείς για την αύξηση των spreads των ελληνικών ομολόγων, απέδωσε την άνοδο του κόστους δανεισμού στην ανησυχία που προκάλεσαν οι εκλογές, προσθέτοντας πως το εκλογικό αποτέλεσμα οδήγησε χθες, Δευτέρα, σε αποκλιμάκωση των spreads.

«Οι αγορές κοιτούν μεσοπρόθεσμα την δυναμική του ελληνικού χρέους η οποία είναι διατηρήσιμη και βιώσιμη όσο η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρεί και επανέρχεται η ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από την καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό, κάτι που είπε πως θα επιτευχθεί μετά το 2012.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι πολύ χαμηλό και υποστήριξε πως το σύνολο του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα είναι διατηρήσιμο.

Ερωτηθείς για την παρατεταμένη ύφεση και τα λουκέτα ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη» και πως η ύφεση συνεπάγεται λουκέτα και ανεργία.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να δανείζουν και πως ακόμη οι χορηγήσεις κινούνται αυξητικά. Σημείωσε δε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά.

«Οι πιστωτικές γραμμές είναι ανοικτές και θα υπάρξει άμεσα πρόσθετη ρευστότητα», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο ίδιος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η ανάπτυξη το 2011 θα έχει καλύτερο ρυθμό από το 2010. «Πιστεύουμε ότι σε ένα τουλάχιστον τρίμηνο θα έχουμε θετική ανάπτυξη, αλλά αναμφίβολα η ύφεση θα συνεχισθεί και το επόμενο έτος και θα κινηθεί στο 2,6% του ΑΕΠ από 4% του ΑΕΠ το 2010», τόνισε προς το CNN.

 

Ομιλία

"Η Ελλάδα αλλάζει" ήταν το θέμα της ετήσιας διάλεξης του "Ελληνικού Παρατηρητηρίου", στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου, με ομιλητή τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει την σοβαρή δημοσιονομική κρίση και σχολίασε:

"Από την εμπειρία μου στη διαχείριση της οικονομικής αυτής κρίσης άντλησα τρία μαθήματα, τα οποία έχουν να κάνουν όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με την Ευρώπη. Μάθημα πρώτον: Τα πράγματα έχουν να την τάση να σε προλαβαίνουν αν δεν ενεργείς έγκαιρα. Αν καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, σταδιακά οι διαλυμένοι θεσμοί σου και τα δημοσιονομικά σου προβλήματα θα σε προλάβουν. Μάθημα δεύτερον: Ο χρόνος στοιχίζει χρήματα. Εάν είχαμε ενεργήσει νωρίτερα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα. Όσο περισσότερο καθυστερείς τόσο αναβαίνει το κόστος. Μάθημα τρίτον: Να μην αντιμετωπίζεις την κρίση με προσωρινά μέτρα, αλλά να θεραπεύεις τη βάση του προβλήματος.

Σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη αν δεν ισορροπήσουν οι θεσμοί λειτουργίας του κράτους και δεν υπάρξει μείωση του ελλείμματος. "Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις και δεν θα υπάρξουν επενδύσεις όσο οι αγορές είναι κλειστές. Οι αγορές θα επανέλθουν όταν θα μειωθεί το έλλειμμα και αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου