ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ερχονται τα πάνω κάτω στους πλειστηριασμούς του Δημοσίου

ερχονται-τα-πάνω-κάτω-στους-πλειστηρι-154029

Τα πάνω-κάτω φέρνει στους πλειστηριασμούς του Δημοσίου απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία έρχεται να εξειδικεύσει τα όσα ψήφισε η Βουλή πριν από λίγες ημέρες με το πολυνομοσχέδιο. Η απόφαση ορίζει ότι για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς η τιμή πρώτης προσφοράς θα είναι πλέον η εμπορική αξία του ακινήτου, ενώ αρμόδιος για να την προσδιορίσει θα είναι ένας πιστοποιημένος εκτιμητής από το μητρώο εκτιμητών που τηρείται.

Τον εκτιμητή θα ορίζει με απόφαση του ο δικαστικός επιμελητής. Σε περίπτωση που το ύψος του χρέους για το οποίο διατάσσεται ο πλειστηριασμός υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ ο ορισμός του εκτιμητή θα είναι υποχρεωτικός. Σύμφωνα με την απόφαση το χρονικό περιθώριο που θα δίδεται στον εκτιμητή από την ημέρα του ορισμού του, προκειμένου να προσδιορίσει την τιμή πρώτης προσφοράς, θα είναι μόλις δέκα ημέρες.

Στελέχη της αγοράς που γνωρίζουν τα των πλειστηριασμών εκτιμούν ότι αυτή η αλλαγή που ενεργοποιείται με την απόφαση Τσακαλώτου θα φέρει τα πάνω-κάτω, καθώς μέχρι τώρα ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προέβλεπε ότι η τιμή πρώτης προσφοράς δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία. Η τεράστια απόσταση των αντικειμενικών αξιών σε σχέση με τις εμπορικές αξίες ουσιαστικά απέτρεπε τον οποιονδήποτε από το υποβάλει προσφορά, κάτι που σήμαινε ότι όλοι οι πλειστηριασμοί του Δημοσίου έβγαιναν άγονοι. Με τα νέα δεδομένα θα αυξηθεί και ο βαθμός πίεσης προς τους οφειλέτες του Δημοσίου, καθώς θα γνωρίζουν ότι με την τιμή πρώτης προσφοράς να διαμορφώνεται από έναν ιδιώτη -φυσικό ή και νομικό πρόσωπο- οι πιθανότητες να τελεσφορήσει ένας πλειστηριασμός θα είναι πολύ περισσότερες.

Εντός της ημέρας, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ορίσει και τους περίπου 200 εκτιμητές που θα αναλάβουν να καταθέσουν τις προτάσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Η προσπάθεια του ΥΠΟΙΚ είναι η σχετική απόφαση να δημοσιευθεί σήμερα στο ΦΕΚ καθώς ο υπουργός Οικονομικών που θα την υπογράψει αναχωρεί για το Eurogroup και θα επιστρέψει στην Ελλάδα την Τετάρτη. Οι εκτιμητές που θα οριστούν θα έχουν 20 ημέρες στη διάθεσή τους να ανεβάσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΟΙΚ τις προτάσεις τους με τις τιμές ζωνης.

Σημειώνεται ότι πλέον, στην πράξη, όλοι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται από τώρα ηλεκτρονικά, καθώς η κυβέρνηση θα εκμεταλλευθεί τις κινητοποιήσεις των συμβολαιογράφων για να μην πραγματοποιήθεί ξανά πλειστηριασμός στα Ειρηνοδικεία.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου