ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επένδυση στον ποιοτικό τουρισμό

επένδυση-στον-ποιοτικό-τουρισμό-187559

Της Σταυρούλας Αλεξίου, Οικονομολόγου – Συμβούλου Επιχειρήσεων

[email protected]

Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017 ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη Δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», για τη δημιουργία νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στον τομέα του Τουρισμού, με προϋπολογισμό 120 εκατ. €.

Δικαιούχοι είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα του Τουρισμού και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

Κατηγορία Α: Επιχειρήσεις που θα συσταθούν από την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης και θα διαθέτουν τον ΚΑΔ της επένδυσης πριν την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης.

Κατηγορία Β: Τουριστικά καταλύματα που έχουν συσταθεί και έχουν αποκτήσει μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της Δράσης έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ 55 ή/και τους ΚΑΔ :41.20.20.01, 41.20.20.02, δεν διαθέτουν άδεια (σήμα) λειτουργίας και έχουν μηδενικό κύκλο εργασιών.

Οι επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας περιλαμβάνουν:

  • Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα: ξενοδοχεία 3 αστέρων και άνω με δυναμικότητα 10 έως και 50 κλινών, ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών οικισμών, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping) 3 αστέρων και άνω, ξενώνες νεότητας.
  • Μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα: αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες με ελάχιστο αριθμό 3 κατοικιών, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα 3 κλειδιών και άνω με ελάχιστη δυναμικότητα 10 κλινών.
  • Τουριστικά γραφεία διαφόρων δραστηριοτήτων (ενοικιάσειςαυτοκινήτων και μοτοσικλετών, τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών, γραφεία εκναύλωσης επαγγελματικών πλοίων αναψυχής κ.λπ.
  • Εναλλακτικές μορφές τουρισμού: αθλητικός τουρισμός (καταδύσεις, θαλάσσιο σκι, θαλάσσιο αλεξίπτωτο, windsurfing, kitesurfing, canoe kayak, rafting, ορειβασία, αναρρίχηση, πίστες mountain bike, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ποδηλασία πόλης, ιππασία κ.λπ.) θαλάσσιος τουρισμός (θαλάσσιες περιηγήσεις – κρουαζιέρες), τουρισμός υπαίθρου (φυσιολατρικός, περιπατητικός, περιηγητικός τουρισμός) και άλλες ειδικές – εναλλακτικές μορφές τουρισμού (ψυχαγωγικά και θεματικά πάρκα).
  • Λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα του τουρισμού.

Ο προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου μπορεί να κυμαίνεται από 25.000 € έως 400.000 €. Η χρηματοδότηση καλύπτει το 45% των επιλέξιμων δαπανών. Στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού για τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ μισθωτής εργασίας, το ποσοστό χρηματοδότησης ανέρχεται σε 50%.

Επιλέξιμες δαπάνες αποτελούν οι κτηριακές εγκαταστάσεις, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ο εξοπλισμός (μηχανήματα και εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος), άυλες δαπάνες (ISO, αμοιβές συμβούλων), η προβολή και προώθηση της επιχείρησης, τα λογισμικά και τα μεταφορικά μέσα. Οι δαπάνες είναι επιλέξιμες από την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης έως και 30 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης στη Δράση.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου www.ependyseis.gr, με καταληκτική ημερομηνία στις 28 Μαρτίου 2018.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλ. 2421036321.

Για να ενημερώνεστε σχετικά με τα προγράμματα που προκηρύσσονται κάντε like στη σελίδα μας στο facebook «Αλεξίου Σταυρούλα – Σύμβουλος Επιχειρήσεων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου