ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Προς πώληση 350.000 ακίνητα με ζητούμενες τιμές 250 δισ. ευρώ ανά την Ελλάδα

προς-πώληση-350-000-ακίνητα-με-ζητούμενες-τι-207077

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά και δίνουν μία εικόνα της εγχώριας αγοράς ακινήτων όπως διαμορφώνεται αυτή την στιγμή σε όλο το φάσμα της, είτε πρόκειται για κατοικίες, είτε για επαγγελματικά ακίνητα είτε ακόμη και για οικόπεδα. Ακίνητα αξίας άνω των 250 δισ. ευρώ- με βάση την τιμή στην οποία προσφέρονται από τους ιδιοκτήτες τους- είναι αυτή την στιγμή προς πώληση στην ελληνική αγορά, ποσό που προκύπτει από ένα σύνολο αγγελιών περί τις 350.000, ενώ ο μέσος όρος τιμής προσφοράς αντιστοιχεί στις 70.000 ευρώ.

Τα νούμερα προέρχονται από τη βάση δεδομένων του Spitogatos Network, που συγκεντρώνει πλέον το 90% των ελληνικών ακινήτων προς πώληση, τα οποία προβάλλονται από τις ιστοσελίδες του δικτύου, www.spitogatos.gr, www.tospitimou.gr και www.spiti24.gr.

Ο αριθμός των 350 χιλ. αγγελιών συμβαδίζει και με τις εκτιμήσεις των μεσιτών και στελεχών της αγοράς που κάνουν λόγο για ένα απόθεμα περί τις 400 χιλ. ακίνητα που πωλούνται αυτή την στιγμή ανά την Ελλάδα, στην πλειονότητά τους πενταετίας και πάνω δεδομένου ότι μέσα στην κρίση και κατά τη διάρκεια ειδικά των τελευταίων ετών οι νέες κατασκευές είναι είδος προς …εξαφάνιση. Ως προς την αξία, το νούμερο των 250 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στις τιμές που ζητούν οι αγγελιοδότες όταν καταχωρούν τις αγγελίες τους στις βάσεις δεδομένων του δικτύου και είναι υψηλότερες σε σχέση με τις τελικές τιμές, οι οποίες υπολογίζεται ότι είναι τελικά, κατά μέσο όρο χαμηλότερες σε ποσοστό μεταξύ 15 και 20%.

Πάντως, ως προς την πορεία των τιμών, μετά από σχεδόν εννέα χρόνια πτώσης με ένα συνολικό ποσοστό στα πέριξ του 43% ειδικά για την κατοικία, η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει σταδιακά ότι επιβραδύνονται οι ρυθμοί της πτώσης τόσο στα επαγγελματικά όσο και στα οικιστικά ακίνητα με βάση τα στοιχεία που λαμβάνει από τις εκτιμήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων: Ενδεικτικά, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η πτώση στα οικιστικά ακίνητα το γ΄ τρίμηνο του 2017 (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 0,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, ενώ για το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2017 η μείωση διαμορφώθηκε σε 1,7% και 1,2% αντίστοιχα, όταν για το σύνολο του 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,4%.

Στα επαγγελματικά ακίνητα και δη στην αγορά των γραφειακών χώρων κατά το α΄ εξάμηνο του 2017 οι ονομαστικές τιμές στα γραφεία υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας μειώθηκαν κατά 0,7% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2016, ενώ στα καταστήματα επίσης υψηλών προδιαγραφών οι τιμές πώλησης για το σύνολο της χώρας παρουσίασαν οριακή αύξηση 0,5% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2016.

Ερωτηματικό για όλη την αγορά παραμένουν ποιες θα είναι τελικά οι επιπτώσεις από τους πλειστηριασμούς: Η άποψη στην οποία συγκλίνουν οι περισσότεροι είναι ότι προφανώς το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων και οι πλειστηριασμοί θα επηρεάσουν την αγορά, δημιουργώντας στην ουσία διαφορετικές ταχύτητες: Η πρώτη, για τα λεγόμενα «καλά» ακίνητα, είτε αυτά αφορούν την κατοικία, είτε τα επαγγελματικά, όπου, όπως εκτιμάται δε θα υπάρξει απαξίωση, διότι γι’ αυτές τις κατηγορίες υπάρχει ζήτηση τη δεδομένη στιγμή.

Το πρόβλημα υφίσταται για τα ακίνητα β’ κατηγορίας σε υποβαθμισμένες περιοχές εντός και εκτός Αθηνών, τα οποία φαίνεται ότι θα είναι και αυτά που θα υποστούν τις μεγάλες πιέσεις στις τιμές, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τα επιπλέον βάρη της φορολογίας και των δαπανών συντήρησης και επισκευής.

Το ποιος θα μείνει τελικά με τον …μουντζούρη δημιουργεί προβληματισμό και μεγαλύτερη αβεβαιότητα στους κόλπους μεσιτών αλλά και τραπεζών…

[newmoney.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου